Skocz do zawartości

Jednoczęsciowy blank z teleskopową rękojeścią.

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

sam nad tym teraz myślę z tym że ja chcę brać krótki blank (około 1,9m) i dorobić do niego rękojeść z innej wędki, takie niestandardowe przedłużenie. Mam zamiar uciąć odpowiedni odcinek ze starej wędki teleskopowej, albo jakiegoś taniego bata na długość całej rękojeści i wzmocnić go kilkoma warstwami maty szklanej z żywicą i na tym budować dolnik. Blank ma być włożony od tyłu i składać się do końca rękojeści jak teleskopówka, tylko z większym zapasem (15-20cm).

Ja bym robił złącze typu put. Tylko część żeńską (dolink) dowinął rowingiem, żeby wzmocnić kielich. Chyba, że masz element z grubą ścianką (1-1,5mm) - wtedy nie ma co cudować. Lepiej dać stalową albo mosiężną skuwkę i po kłopocie - u mnie się sprawdza.

Jest dobre rozwiązanie http://www.manleyrods.com/ Można przedłużyć rękojeść o 14 cm. Obejrzyj film na podanej stronie.

Widziałem już tę stronę ale tak jak już pisałem chodzi mi o skrócenie długości trasportowej a nie wydłużenie kijka :)

giaur, żeby z jednego blanku zrobić i szczytówkę i dolnik, i zmajstrować z tego teleskop, trzeba będzie zapewne wyciąć kawał blanku po między nimi. Inaczej po złożeniu szczytówka będzie zbyt mało wysuwała się z dolnika. Pomierz średnice dowolnej jednoczęściówki, weź pod uwagę grubość ścianek, a zrozumiesz, o czym mówię. Chyba, że ścianki są b. cienkie, ale wtedy nie polecam takich hocków-klocków. Kwestia dopasowania zbieżności elementów też jest dyskusyjna. To, że ten pomysł akurat nie jest najszczęśliwszy, nie znaczy, że nie da się tego obejść. Dla manie słabym pomysłem jest jakakolwiek ingerencja w integralność blanku. Tracimy gwarancję na blank, a jak będzie z trwałością i zdolnością do przenoszenia obciążeń - Bóg jeden wie...

ja bym przeciął w żądanym miejscu (najlepiej kilkanaście cm nad uchwytem) w krótszy kawałek wstawił spigot i już  :)

Widziałem kiedyś taką jerkówkę zrobioną w Fishing Center na bazie jakiego Mag Bassa Batsona i muszę powiedzieć że sprawdzało się to w praktyce, kolega ( z którym niestety nie mam już kontaktu ) używał tego kija dosyć długo a łowił "konkretnie" i nie było żadnej awarii

Widziałem kiedyś taką jerkówkę zrobioną w Fishing Center na bazie jakiego Mag Bassa Batsona i muszę powiedzieć że sprawdzało się to w praktyce, kolega ( z którym niestety nie mam już kontaktu ) używał tego kija dosyć długo a łowił "konkretnie" i nie było żadnej awarii

Pociołem sobie trzy batsony RCLB i każdy zdaje egzamin  :)

Mi nie chodzilo o przedluzanie blanku a raczej o jego skrocenie. Przy normalnym robieniu na koncowce blanku robisz rekojesc i ta czesc jest w tym miejscu przesztywniona. To co ja proponuje to skrocenie blanku o dlugosc rekojesci minus z 10 cm ktore ma wchodzic w rekojesc. Caly dolnik robisz z jakiejs starej teleskopowki. Bierzesz blank wkladasz do takiego od tylu, zeby sie skladal do srodka jak zwykla teleskopowka. Zmniejszenie dlugosci transportowej nie bedzie takie jak przy wedce deuczesciowej, ale mysle ze zyskasz z 30cm i zachowasz zalety jednoczesciowki, bo nie bedzie przesztywnien a wedka bedzie pracowac po sam dolnik

Witam,

Panowie, takie rozwiązanie stosuje wiele firm w swoich blankach, właśnie ze względu na ułatwienie w transporcie, min. St. Croix w ośmiostopowych kijach z SCIV i choćby Megabass w wersji "seven eleven" - piszę o kijach, którymi miałem okazję łowić i spisywały się znakomicie. Jedynie warto poświęcić ciut więcej uwagi na czystość złącza, jak to w teleskopach - ziarenko piasku potrafi zdrowo porysować lakier dolnika.

Pozdrawiam

Arek

Ale niewątpliwą zaletą jest transport, bo nic nie musisz spinać czy składać, tylko wsuwasz i koniec :) . Ale fakt faktem trzeba bardziej dbać o czystość przynajmniej wtedy  kiedy blank jest w pozycji złożonej (przy spigocie też trzeba dbać, ale są mniejsze konsekwencje). Zresztą pewnie miałeś teleskopówkę to wiesz z czym to się wiąże.