Skocz do zawartości

Jesiotr z Wisły

spy

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu podczas sandaczowania spotkała nas taka oto niesodzianka:

Pewnie jakiś uciekinier z licznych hodowli w naszym rejonie. Rozmawiałem ze znajomym o tym i powiedział mi, że znowuż inny jego znajomy na wiosnę widział w górze Wisły kilkanaście takich ryb. Ciekawi mnie, czy możliwe jest tarło jesiotra w Wiśle?

Edytowane przez spy

oj nie tylko w Wiśle, w wielu polskich rzekach jest prowadzona restytucja jesiotra a materiał zarybieniowy pozyskano chyba z Kanady gdyż tamtejsze jesiotry były najbliżej spokrewniony z tymi, które kiedyś pływały w naszych rzekach..

http://www.youtube.com/watch?v=Ur7cye5fp84

Po pierwsze gratuluje przyłowu!

Po drugie , to nie sterlet .

Po trzecie to bester , mieszaniec bieługi i sterleta.

Po czwarte bester wystepuję czesto na łowiskach specjalnych lub komercyjnych w Polsce. Osiąga znaczne rozmiary a co najważniejsze szybko!

Edytowane przez meth666
  • Like 1

Dzięki. Czyli szkodnik :) Jest inwazyjny? Wytrze się w Wiśle?

Na tamie we Włoclawku to szkodnik :) Nie wytrze się bo to hybryda, może jakimiś tam metodami genetycznymi da rade , nie wiem. Narybek bestera można spokojnie kupić już za pare zl np. w Prochowicach. 

Całkiem możliwe. W Wikipedii pisze że jesiotr definitywnie wyginą w Polsce raptem 30lat temu.

Można to wiązać z budową tam na rzekach . Tama we Włocławku powstała na przełomie lat 60 tych i 70siątych.

Co do restytucji gatunku w Polsce , to ciekawe jest czy Jesiotr , który jest rybą wędrowną , może się obecnie rozwijać i rozmnażać w Polskich ( poprzegradzanych ) rzekach , albo w wodach stojących. Być morze rodzimy gatunek Jesiotra nie ale jakiś inny już tak ; tylko czy można ten " jakiś inny " gatunek wprowadzać do rzek ?

Jeszcze jedno. Jesiotr jest przepyszną rybą i w dodatku nie ma ości. Za kilogram Jesiotra chodowlanego trzeba zapłacić 50-60 zł.

Nie wierzę żeby w naszym kraju udała się odbudowa populacji tej ryby ; tym bardziej że jest to ryba idealna do połowów gruntowych.

Całkiem możliwe. W Wikipedii pisze że jesiotr definitywnie wyginą w Polsce raptem 30lat temu.

Z Wikipedii:

"Według Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt jesiotr bałtycki jest gatunkiem zanikłym w Polsce (kategoria EXP). Od lat 40. XX wieku nie stwierdzono obecności osobników młodocianych. Ostatnie osobniki notowano na terenie Polski w 1965 w dolnym biegu Wisły, w okolicach Chełmna oraz w ujściu Wisły w 1972, a prawdopodobnie ostatniego z populacji bałtyckiej złowiono w maju 1996 w Estonii."

I tutaj nie do końca wiem co myśleć :huh: :

W 1983 albo 4 plątałem się służbowo po rejonie na płd od Białegostoku. Wędka dyżurna w służbowym aucie była obecna i wygospodarowaem sobie czas na wędkowanie na wschód od drogi nr. 19 na Narwi. Oczywiście Narew wygląda tam zupełnie inaczej niż ta np. w ok. Pułtuska czy nawet Łomży.

Ale do rzeczy: spotkałem starszego pana który pilnował stada krów pewnie ze wszystkich okolicznych wsi bo stado duże a wsie mijane to takie bardziej osady były. Dowiedziałem się że "elektrykę" to im założyli jakoś tuż przed stanem wojennym :o do głowy mi nie przyszło że w latach 80 takie miejsca w naszej socjalistycznej ojczyźnie były.

Jednak pytałem o ryby i dowiedziałem się że jest : szcziuka, płocica, okóń, jaziwica i bieługa :huh: .

Cztery pierwsze kumam ale bieługa? pytałem jak wygląda.

Nie pamiętam słowo w słowo ale ;

"wielkie panie, nos długii i chrzęści po bokach. A panie jak my utłukli to jaja panie czarne we środku a jakie dobre!"

Nijak mi nie pasuje żeby jesiotr przedarł się z Wisły przez tamę w Dębę czy Włoclawku i dotarł do górnej Narwii ale pan twierdził że jeszcze kilka lat wcześniej bieługa była :o . Nie potrafił podać daty ale uważał że 5-10 lat nazad ? czyli na początku lat 70?

A mówił że w czasie wojny to było tego dużo więcej, no ale wtedy nie było zapory na ZZ.