Skocz do zawartości

HAMURY --- "Okonie" z Oceanu Indyjskiego

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zaliczyliśmy Sifa po raz kolejny. Ryby kiepsko brały, może dlatego że był przypływ i ciężko było dorzucić do matecznika. Po wypróbowaniu kilku gum sięgam po Rapalkę. Pierwszy rzut przytrzymanie i kilkumetrowy odjazd. Po chwili już widzę co gustuje w Rapalce.

Ja tam jeszcze wrócę....

post-969-1348913899,5871_thumb.jpg

post-969-1348913899,674_thumb.jpg

• Like 1

taka??

http://www.isellseashells.com/images/jims-puff.jpg

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/44008000/jpg/_44008597 _nasser630_puffa.jpg

i ostatni pokazuje co jeśli paluszków nie trzyma się z daleka... taka rapalka to i tak jakaś kosmicznie trwała.

na własną odpowiedziałność

http://floridakeystreasures.com/diving/pufferfinger.jpg

• 5 miesięcy temu...

Dzisiaj znów odwiedziliśmy znajomą rafę. Z samego rana wyciągnęliśmy kilka hamurów - całkiem niezłych jak na to łowisko a potem cisza. Zaczęło wiać w pysk pojawiły się fale które zepchnęły nas na płytszą wodę bo stanie nawet po pas w wodzie było wyczynem cokolwiek ekwilibrystycznym. Wkrótce w falach pojawiły się stada makrelek a za nimi zaczęły gonić garfish'e i podskubywać nasze przynęty. Jurek wpada na pomysł żeby obłowić podwodny skraj skał i piaszaczystego dna i w pierwszym rzucie wyciąga kolejnego hamura. Ja po obcięciu ogonka twistera przez garfisha zakladam uncjowego pilkerka z małą kotwiczką w nadziei że zmieści się w pyszczku tej podobnej do belony ryby. Mam branie i wyciągam niedużego bream'a - niestety spina się przed zrobieniem zdjęcia. To był fajny wypad.

post-969-1348914174,3909_thumb.jpg

post-969-1348914174,4396_thumb.jpg

To był fajny wypad.

yup!! It was !

inna sprawa, ze przez połowe czasu nad woda użerałem się z ścdiekle sztywnym i puchliwym fluorocarbonem! No i nie połowiłem specjalnie. Woda była nadzwyczaj klarowna i widać było ze ryby sa aktywne. Zimą jak temperatura spadnie i bedzie bardzo zimn (18-21 C`) a takze pojawią sie na niebie spore chwmury mozna bedzie ostro połowić.

:D

Czyżby udala sie naprawa kija w warunkach polowych?

tak udała się, jeśli można to nazwać wogóle naprawą, niemniej działa i niema tendencji do jakiś nie naturalnych krzywizn.

Gumo. Swietnma myśl, w przyszłym tygodniu jak allah da mały wiatr i niską falę, Woda zmienia kolor na nagłym spadzie. Koniec rafy koralowej i odrazu spora głębia. Tam też łowią omańscy rybacy. wyniki zawsze mają od nas lepsze :angry:

pozd JW

Na skałkach, i z łodzi na rafach łowiłem też na spining, ale rybki były mniejsze.

na skałkach to my tez łowimy właśnie takie jak na zdjeciach. z dna na naturalną przynętę mozna trafić takiego 10 kg, ale jest jedno małe ałka w tej zabawie. Taka ryba nie nadaje się do wypuszczenia bo w zasadzie z głebokiej wody wyciągasz trupa. Odpuściliśmy sobie wiec taką zabawę bo C&R to dla nas jedenaste przykazanie.

:D

• 5 lat później...

Reaktywacja!!!

Po bez mała 6 latach znowu na hamurach. Ja w międzyczasie naprodukowałem trochę ropy sułtanowi Brunei a Jurek został offroadowym guru Omanu:)

Łowisko tym razem oddalone od Maskatu - wschodnie wybrzeże wyspy Masirah. Najpierw 5 godzin nocą tak aby załapać się na pierwszy poranny prom, potem nocne rozmowy w oczekiwaniu na wypłynięcie. Dobijamy do brzegu i walimy na miejscówkę - słynną plażę Ras Al Jerzy. Ryby biorą chimerycznie. Jurek zalicza pierwszego solidnego hamura potem ja triggerfish'a i brania ustają.

post-46488-0-04171500-1394551979_thumb.jpg

post-46488-0-48982800-1394552001_thumb.jpg

Młócenie wody nie przynosi specjalnych efektów - dopiero pod wieczór zaczyna się ruch i doławiam ładnego hamura

post-46488-0-75511800-1394551943_thumb.jpg

Potem kolacja przy ognisku, trochę dyskusji o blankach i wyższości Toyoty nad innymi markami:) No i szybkie spanko bo rano przed wyjazdem planuję jeszcze porzucać. Wstaję o 6:30 i w pół godziny łowię jeszcze dwa ładne kabany.

post-46488-0-03964100-1394551969_thumb.jpg

Niestety musimy się szybko zbierać bo przed nami jeszcze prom i 5 godzin jazdy do Maskatu.

to be continued....

• Like 11