Skocz do zawartości

Krótki kurs odewania z ołowiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z racji iż jestem tu nowy chciałem wszystkich serdecznie przywitać.

Dziś podczas odlewania główek do kogutów wpadłem na pomysł napisania szybkiego kursu z "hutnictwa".

Więc zaczynajmy.

Do odlewania używam starej jednopalnikowej kuchenki elektrycznej- nie wiem skąd ją mam, po prostu zawsze była i ją wykorzystuję. A wygląda ona tak:

post-55705-0-45964700-1386434698_thumb.jpg

Drugą rzeczą jaka będzie nam potrzebna to oczywiście garnek do topienia ołowiu.

Ja rondelek który używam ukradłem swojej żonie- czego Wam koledzy nie radzę robić bo "brzęczenie" będzie przez kilka dni.

Jednak ja już mam to za sobą, a mój rondelek wygląda tak:

post-55705-0-86034000-1386435068_thumb.jpg

Oczywiście w nim znajduje się już ołów.

Tutaj mam wiele rad:

1. Nie kupujcie ze złomu odważników do wyważania kół, ponieważ 1/5 wagi stanowią stalowe blaszki do nabijania na felgę.

2. Podczas roztapianiania pamiętajcie, że ołów jest straszliwie szkodliwy i najlepiej rozbić to w masce z filtrem z węgla.

3. Chrońcie oczy i ręce zakładając ochronne rekawice i okulary.

Choć to może wydawać się dziwne uwierzcie, że to na prawdę nas chroni o czym sam wiele razy się przekonałem.

No dobra to teraz ustawiamy nasz garnek/ rondelek na kuchence i czekamy aż ołów się roztopi- troszkę to trwa.

post-55705-0-01352000-1386435372_thumb.jpg

Kolejną pomocną rzeczą podczas odlewu będzie łyżeczka- też ukradłem z kuchni żonie.

post-55705-0-55471400-1386435457_thumb.jpg

Przy czym łyżeczkę dobrze jest uformować pod swoje gusta ja to zrobiłem zwyczajnie ściskając ją w imadle.

post-55705-0-00317400-1386435512_thumb.jpg

post-55705-0-92738800-1386435529_thumb.jpg

Następnie przygotowujemy sobie formę jaką chcemy odlewać.

post-55705-0-41935400-1386435573_thumb.jpg

Wkładamy do formy potrzebne do odlewu rzeczy typu drut/krętlik/hak- zależne od formy

post-55705-0-23751200-1386435677_thumb.jpg

Po ściśnieciu formy w ścisku/ imadle lub innej dowolnej rzeczy, byle by nie w ręcę

post-55705-0-32261700-1386435731_thumb.jpg

Płynnym ołowiem i naszą łyżką zalewamy formę przez otwór wejścia.

post-55705-0-45710900-1386435778_thumb.jpg

Po krótkim ostudzeniu rozdzielamy formę i wyjmujemy jej zawartość.

post-55705-0-10200300-1386435828_thumb.jpg

Czynność powtarzamy wielkorotnie aż do uzyskania satysfakcjonującej ilości.

post-55705-0-68269500-1386435875_thumb.jpg

Odcinamy wszystkie nadlewki i gładzmimy krawędzie- o ile powstały- u mnie akurat nie ma.

post-55705-0-03710100-1386435933_thumb.jpg

Bez względu na rodzaj formy jaką posiadamy postępowanie z ołowiem jest dokładnie takie samo. Inny jest tylko efekt końcowy.

post-55705-0-46215900-1386436009_thumb.jpg

Tadam i gotowe.

Myślę iż kilku osobom pomogłem, jeśli nie to pytać.

Pozdrawiam

• Like 4

materiał z pewnością sie przyda ;)

pytanie:

czy przed zalewaniem formy rozgrzanym ołowiem nie trzeba jest podgrzać?

(pewnie jak jest mały odlew to nie ale co jak np.odlewamy kule trollingową która wazy 5kg wówczas chyba trzeba nagrzać formę

bo inaczej powierzchnia może byc chropowata)

może ktoś dopisze kilka zadań o formach, np. czy można samemu wykonać jednorazowa formę z gipsu lub innego materiału

Ciekawy materiał, może ktoś podrzuci link lub nazwę maski jakich używacie do odlewania ołowiu, ostatnio trochę odlewam ciężarków do woblerów na świeżym powietrzu ale niestety aura na to już nie pozwala więc taka maska jest niezbędna.

Czorny zapomniałeś o jednym małym szczególe... ołów wchłania się również przez skórę. Więc maska z filtrem stu procentowego bezpieczeństwa nie da. Poza tym przy odlewaniu ołowiu powinieneś zadbać o wentylację powietrza. Najlepiej to robić na świeżym powietrzu.

Wykrojniki jak i formy wykonane z metali powinny być wstępnie podgrzewane do 60-80stopni przez jakies 10min. 

@Wojti małoseryjną formę zrobisz z gipsu dentystycznego który jest dostępny na allegro. Tylko  trzeba pamiętać aby ścianki były dosyć grube jeśli robimy cięższe odlewy.

• Like 1

Co do podgrzania form to ja grzeję dopiero jak robię większe gramatury. A podgrzewam je zwyczajnie kładąc na płytę widoczej wyżej kuchenki.

Co do ołowiu to maska nie da 100% bezpieczeństwa, ale na prawdę dobrze ją mieć.

Jeśli ktoś jest zainteresowany maskami to mogę zrobić zdjęcia tych które ja posiadam.

Większość jest firmy 3M.

I tak jak kolega napisał wentylacja pomieszczenia musi być.

Ciekawy materiał, może ktoś podrzuci link lub nazwę maski jakich używacie do odlewania ołowiu, ostatnio trochę odlewam ciężarków do woblerów na świeżym powietrzu ale niestety aura na to już nie pozwala więc taka maska jest niezbędna.

Maska koniecznie z pochłaniaczami węglowymi taka np dla lakiernika M3

http://allegro.pl/polmaska-maska-3m-6200-z-pochlaniaczami-6055-i3742914737

http://allegro.pl/polmaska-ochronna-elipse-p3-z-weglem-aktywnym-i3715510313

poprawiłem odnosniki

Edytowane przez mifek

Co do form to ja sam na własnej skórze przekonałem się że chyba najlepiej jest kupić, ponieważ jak ktoś nie ma nic to musi pokupić wszystkie produkty i wychodzi go to już przynajmniej 1/2 ceny formy. Do tego formy zrobione ze szpachli czy gipsu nie są na tyle wytrzymałe co formy stalowe/ aluminiowe. Ale każdy robi jak uważa a ja wyrażam tylko swoje zdanie i swoje spostrzeżenia.

Jedno jest pewne jak nic nie będziemy robić to nic mieć nie będziemy :P

Dodatkowo gdzieś na forum widziałem artykuł jak zrobić taką formę z płaskownika alu.

• 1 rok później...

Z racji wejścia w erę przynęt gumowych może któryś z kolegów podzielił by sie z użytkownikami forum wiedza na temat wykonania form i przynęt gumowych bądź żywicznych ??

Temat fajnie by sie rozrósł.

Założyłeś temat dotyczący lania ołowiu , to niech ten temat zostanie temu poświęcony . Jest jeszcze wiele możliwości pokazania tego co , czym i w jaki sposób  można zrobić z ołowiu . Przynęty gumowe i żywiczne to już inny temat , opisy ich tworzenia mają już swoje miejsce . Jeśli na forum ma być jakiś porządek to nie powinniśmy dublować informacji po to tylko aby jeden z tematów się rozwijał .