P.Rozbiecki Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Czas świąt / końca roku skłania do podsumowań, poszukiwań, etc. Po lekkim rozczarowaniu kolejnymi plecionkami polecanymi gorąco i mocno, a słabymi i jeszcze bardziej rozczarowującymi, zatęskniłem za "moim" plecionym wzorcem z Sevres, czyli Power Pro świętej, dobrej pamięci jeszcze.Miała ona, przy deklarowanej "polskiej" średnicy 0,15 (z naciskiem na deklarację) rzeczywiste 7-7,5kg wytrzymałości na węźle. Nowoczesna wersja trzyma już tylko 3 x 1,5 litrowe butelki (pełne H2O)... Pomimo postępów w druku na etykietach. Pytanie zatem: czy gdzieś kupić można jeszcze "starą" PP (Polska / zagranica)?Czy macie może zdjęcia starych szpulek / opakowań, coby wiedzieć, czego szukać. Za zamieszczenie w wątku byłbym wdzięczny. Za info byłbym wdzięczny. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Mógłbyś powiedzieć jakie plecionki Ci się nie sprawdziły? Nie chciałbym ich testować na własnej skórze a raczej wędce i może zaoszczędzi mi to trochę ciężko zarabionych pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Często warto pokombinować z węzłami. Wątpie żeby się znalazła "stara dobra".Próbowałeś stren lub power strike? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Rzeczywiście. 5-10 lat temu PP była ciut mocniejsza. 20 LB wytrzymywała 8-9 kg teraz 7-8 , a 30 lb 11-12 a teraz 9-10. Strena polecam Sonic Braid. Biały jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Mógłbyś powiedzieć jakie plecionki Ci się nie sprawdziły? Nie chciałbym ich testować na własnej skórze a raczej wędce i może zaoszczędzi mi to trochę ciężko zarabionych pieniędzy Mógłbym, ale ... wymienianie w tym wątku doprowadzi do dyskusji, która toczy się w wielu innych wątkach - temat jest bardzo złożony i mocno subiektywny, dodatkowo podlany marketingiem ;-) Nie chciałbym dublować dyskusji. Chciałbym zachować "czystość" tematu i w tym wątku skupić się na II kluczowych (dla mnie) pytaniach: dostępności i wyglądzie "staroci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Ja mam właśnie strena sonic braid 8lb i jak na razie wytrzymałość jak najbardziej na plus, tylko splot mi się trochę nie podoba, bo jest za luźny i jest trochę gruba jak na swoją wytrzymałość Mógłbym, ale ... wymienianie w tym wątku doprowadzi do dyskusji, która toczy się w wielu innych wątkach - temat jest bardzo złożony i mocno subiektywny, dodatkowo podlany marketingiem ;-) Nie chciałbym dublować dyskusji. Chciałbym zachować "czystość" tematu i w tym wątku skupić się na II kluczowych (dla mnie) pytaniach: dostępności i wyglądzie "staroci". w takim razie jeśli to nie będzie problem to czekam na priv Edytowane 7 Grudnia 2013 przez MateuszDDZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 PP od kilku lat biorę od @psulek jest na forum, polecam towar pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 PP od kilku lat biorę od @psulek jest na forum, polecam towar pierwsza klasa.Też biorę, a raczej brałem, dopóki PP się nie zepsiła... I chętnie bym wziął jeszcze, ale ... o ile się orientuję, to archiwalnych egzemplarzy Koledze brak. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Nie wiadomo jeszcze czy ta stara wersja, będzie trzymała swoje parametry, bo jak wiadomo wszystko się starzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Rzeczywiście. 5-10 lat temu PP była ciut mocniejsza. 20 LB wytrzymywała 8-9 kg teraz 7-8 , a 30 lb 11-12 a teraz 9-10. Strena polecam Sonic Braid. Biały jest super. Dość dokładnie stestowałem, na różnych węzłach, etc. 0,15mm. Porównałem starą i nową. Wiem, testy nieobiektywne, ale dla mojego poglądu i oglądu ważne.Stara wytrzymywała 7,5kg statycznie. Nowa - 4,5kg. To nie jest spadek w kategoriach "ciut". To (prawie) upadek...A porwałem plećki sporo w warunkach domkowych, by znaleźć optymalne węzły. Stąd pytanie o ew. dostępność "staroci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Mam inne metody testowe. I sprawdzam każdą nowo zakupiona linkę od 15 lat. Tyle, że wytrzymałość liniową nie na węźle. Zawsze strzelają 5-10 cm przed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Nie wiadomo jeszcze czy ta stara wersja, będzie trzymała swoje parametry, bo jak wiadomo wszystko się starzejeMam, jako "relikwię" (wiem, przesada), jeszcze starą. Ma lat ... 18 bodaj. Albo i więcej. Pełnoletnia.Trzyma!Używana, ale nie zajechana. Stan bardzo dobry.I tu ciekawostka. Dla testu przed chwilą ją zawiązałem do agrafki i strzeliłem sobie parę razy. Wytrzymywała 6,5-7kg. Ale na węźle bez węzła nie zerwałem jej, jak przekroczyła 8kg... Marzenie nowej PP ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Ja mam właśnie strena sonic braid 8lb i jak na razie wytrzymałość jak najbardziej na plus, tylko splot mi się trochę nie podoba, bo jest za luźny i jest trochę gruba jak na swoją wytrzymałośćSporo łowię na Strena Sonic Lo-Vis Green 0.12 o wytrzymałości 11,5 kg i według mnie trzyma swój rozmiar. Przy niej trochę wyleczyłem się z PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greku35 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Panowie nie szukajcie starej jakości w nowych plećkach bo ich nie znajdziecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Ja zauważyłem spadek mocy w długo leżakowanych linkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Moja najstarsza PP 15lb czerwona jest z 2009 roku nie wiem jak w klasyfikacji stara/nowa ale nadal ciężko mi ją zerwać, miałem jeszcze kilka 10lb po drodze, teraz zakupiłem 5lb białą do lżejszego łowienia i moje testy czysto subiektywne potwierdzają bardzo dobrą relację tej pletki cena/jakość, wszystkie brane od kolegi psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Moja najstarsza PP 15lb czerwona jest z 2009 roku nie wiem jak w klasyfikacji stara/nowa ale nadal ciężko mi ją zerwać, miałem jeszcze kilka 10lb po drodze, teraz zakupiłem 5lb białą do lżejszego łowienia i moje testy czysto subiektywne potwierdzają bardzo dobrą relację tej pletki cena/jakość, wszystkie brane od kolegi psulek Niemal powtórzyłeś to, co napisałem Piotrowi na privie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Jakieś 4 lata wstecz sprawdzaliśmy jak wygląda splot "starej dobrej" 15 lb w porównaniu z tą dostępną w normarku. Kolega miał i chyba nawet ma jeszcze nie używaną szpulkę przysłaną od brata z USA dawno temu. Efekt porównania był taki, że wyraźnie widać było różnicę w splocie więc na pewno nie są to te same linki. Co do linek sprzedawanych przez kolegę @psulek nie wypowiem się bo nie miałem ich nigdy. Wiem na pewno, że większość ludzi chwali. U mnie na młynkach stren super braid i power strike, z których jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 To dobrze kiedyś zrobiłem...Jak dolec był po 2zł,chyba 7 lat temu, kupiłem w cabelasie zapas.10,13,i 15 lb same zielone. U Psulka brałem grubą na Norwegię i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Moja najstarsza PP 15lb czerwona jest z 2009 roku nie wiem jak w klasyfikacji stara/nowa ale nadal ciężko mi ją zerwać, miałem jeszcze kilka 10lb po drodze, teraz zakupiłem 5lb białą do lżejszego łowienia i moje testy czysto subiektywne potwierdzają bardzo dobrą relację tej pletki cena/jakość, wszystkie brane od kolegi psulek w tym roku miałem pp 5lb i połowiłem nią tylko raz i od razu sprzedałem dalej. Mój brat do teraz mi wypomina, że mu ją też zamówiłem. Męczył się z nią przez kilka wyjazdów i oddał mojemu tacie, który też się na nią skarży. Straszna tasiemka, słaba i gruba jak na swoją wytrzymałość. Miałem ją z pewnego źródła, więc na 100% oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Czy mógłby ktoś zilustrować starszą i nowszą wersję PP? Chodzi mi głównie o wygląd opakowania. Mniej więcej kiedy był ten przełom technologiczno / jakościowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Pytanie zatem: czy gdzieś kupić można jeszcze "starą" PP (Polska / zagranica)? nawet jezeli ktos gdzies ma, to ta linka bedzie zlezala, jezeli nie bedzie zawakumowana w atmosferze ochronnej i nie bedzie schowana w ciemnym miejscu ... na tyle szczescia przy zakupie nie liczylbym jest na rynku kilka aktualnych plecionek swietnie spelniajacych funkcje, w rozsadnej cenie i lepszych od starej power pro Mniej więcej kiedy był ten przełom technologiczno / jakościowy? na krotko po przejeciu marki przez normark, z tym ze przelom kojarzy mi sie z postepem, czyli pozytwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Jakie plecionki @Pitt masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 WitamJeżeli ktoś chciałby podobną linkę do starej PP lub nawet lepszą wg mnie to niech próbuje P-line, ale tylko od 20 lb w góre,wydaje mi się że jest tak samo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 A ja przerabialem w tym roku duele ale wracam do power pro. Na Wisłę zdecydowanie lepsza linka. Japońce sa ok ale do delikatnego łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi