Skocz do zawartości

"Stara" Power Pro - dostępność?

P.Rozbiecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Piszecie Koledzy m.in. o PP o średnicy 0,15 mm, czyli wg nomenklatury kraju pochodzenia mowa jest o lince 10lb, mierzone na węźle i zdaje się, że Tobie Piotrze w pomiarach tyle właśnie wychodzi, czyli 4,5kg. Nigdy nie było tak, że 10lb wytrzymywało 7kg, można to włozyć między bajki.

Przekornie napiszę tak... Używam jej od lat, kiedyś, dopóki więzi rodzinne pozwalały był to prywatny import, a obecnie aspius.pl (czyli Kolega Paweł vel @psulek). I nie widzę różnicy. Na swojej rzece najczęściej łowię główkami Gamakatsu, haki 5/0, na 10 lb puszcza linka, na 15 lb zdarza mi się wyprostować hak, ale rzadko, na 20lb dość regularnie, na 30lb zazwyczaj... I tak jest od lat... (chyba, że Gamaki z wiekiem słabną). Nie widzę też żadnej róznicy odnośnie trwałości, szybkości starzenia, odbarwiania, strzępienia itd. Dla mnie ciągle - zaznaczam, dla mnie i jak na moje potrzeby, wody i ryby - linka nr 1 w relacji jakość/cena.

Podobny poziom relacji to Tuf Line i dawne Kamatsu Techron Black.

Pozdrawiam

Arek

PS. I nie przekonujcie mnie, że jest przecież lepszy Stren, Berkley, JDM-y itd., bo nawet jeśli, to parafrazując klasyczny tekst "łowię na PP od przed wojny i przekonać się nie pozwolę" :)

nawet jezeli ktos gdzies ma, to ta linka bedzie zlezala, jezeli nie bedzie zawakumowana w atmosferze ochronnej i nie bedzie schowana w ciemnym miejscu ... na tyle szczescia przy zakupie nie liczylbym  :rolleyes:  jest na rynku kilka aktualnych plecionek swietnie spelniajacych funkcje, w rozsadnej cenie i lepszych od starej power pro :)

na krotko po przejeciu marki przez normark, z tym ze przelom kojarzy mi sie z postepem, czyli pozytwnie :)

Próbowałeś kilkuletnią PP ? Używałeś nowej i masz porównanie ?

Witam,

Piszecie Koledzy m.in. o PP o średnicy 0,15 mm, czyli wg nomenklatury kraju pochodzenia mowa jest o lince 10lb, mierzone na węźle i zdaje się, że Tobie Piotrze w pomiarach tyle właśnie wychodzi, czyli 4,5kg. Nigdy nie było tak, że 10lb wytrzymywało 7kg, można to włozyć między bajki.

PS. I nie przekonujcie mnie, że jest przecież lepszy Stren, Berkley, JDM-y itd., bo nawet jeśli, to parafrazując klasyczny tekst "łowię na PP od przed wojny i przekonać się nie pozwolę" :)

Jedyna plecionka, która wytrzymała więcej niż deklarowana wartość to power strike 10lb. Strzeliła nieco poniżej 8 kg przy odpowiednim i dobrze zawiązanym węźle na odcinku 1,5 metra. Bardzo dużo do powiedzenia ma węzeł bo z reguły strzela przy lekko ponad 6kg.

w tym roku miałem pp 5lb i połowiłem nią tylko raz i od razu sprzedałem dalej. Mój brat do teraz mi wypomina, że mu ją też zamówiłem. Męczył się z nią przez kilka wyjazdów i oddał mojemu tacie, który też się na nią skarży. Straszna tasiemka, słaba i gruba jak na swoją wytrzymałość. Miałem ją z pewnego źródła, więc na 100% oryginał.

Moja PP 5lb biała jest od kilku dni dopiero ze mną, jeszcze nie nawinąłem jej nawet na szpulę kołowrotka, wizualnie sprawia pozytywne wrażenie, a w boju sprawdzę ją w przyszłym sezonie.

Super materiał @Pitt. 
Odnośnie whiplasha słyszałem taką opinię, że "średnica" jest podana w calach.
Faktycznie cortland prezentuje się dobrze, tak jak i sufix. Przeglądałem, nawet dzisiaj, ofertę spro. Mają linki gamakatsu, które na twoim teście też przyzwoicie wypadły. Używałeś ich?
Do Twoich pomiarów fajnie byłoby dodać faktyczną moc linek w porównaniu z deklarowaną przez producentów. Wtedy mielibyśmy 100%-owych faworytów.  
Byłby chyba to test miażdżący większość producentów linek, baa, prosiliby Ciebie żebyś tego nie ujawniał  ;)  :) .
Robiłeś może test power strike? Ciekaw jestem bo to jedna z moich ulubionych linek.

czesc prezentowanych linek uzywalem i niektorych uzywam nadal, inna czesc z nich dostalem tylko do pomiarow pod mikroskopem i nigdy nimi nie lowilem :)

co do publikacji wynikow i reakcji niektorych firm to powiem tylko jedno slowo: zenada ... dwie firmy poproszone o material testowy nabraly wody w usta, natychmiast po tym, jak uslyszaly, ze plecionki wyladuja pod mikroskopem, chociaz do tego momentu pilnie odpisywaly na moje maile ... trzecia nie zareagowala wcale, ale ta nie zareagowala nawet na moje wczesniejsze zapytanie czy linka X o parametrach Y i kupiona w sklepie Z nie jest przypadkiem podrobka? takie podejscie do klienta :rolleyes:

testy na wytrzymalosc mial robic ktos inny i nawet wyslalem wiekszosc materialu fotograficznego an wskazany adres :) 

power strike nie znam osobiscie

• Like 1

testy na wytrzymalosc mial robic ktos inny i nawet wyslalem wiekszosc materialu fotograficznego an wskazany adres :)

Pewnie powiązał te kawałki i na szpulkę nawinął co by wiedzieć jak daleko woblera wypuścił w trollingu ;)

Edytowane przez Pumba

Witam,

Przekornie napiszę tak... Używam jej od lat, kiedyś, dopóki więzi rodzinne pozwalały był to prywatny import, a obecnie aspius.pl (czyli Kolega Paweł vel @psulek). I nie widzę różnicy. Na swojej rzece najczęściej łowię główkami Gamakatsu, haki 5/0, na 10 lb puszcza linka, na 15 lb zdarza mi się wyprostować hak, ale rzadko, na 20lb dość regularnie, na 30lb zazwyczaj... I tak jest od lat... (chyba, że Gamaki z wiekiem słabną). Nie widzę też żadnej róznicy odnośnie trwałości, szybkości starzenia, odbarwiania, strzępienia itd. Dla mnie ciągle - zaznaczam, dla mnie i jak na moje potrzeby, wody i ryby - linka nr 1 w relacji jakość/cena.

Podobny poziom relacji to Tuf Line i dawne Kamatsu Techron Black.

Pozdrawiam

Arek

Witam.

I tutaj z @haja należy się zgodzić praktycznie we wszystkich aspektach.

Ja też posługuję się tylko PP -  "od przedwojnia" ,służy mi do wszystkich metod spinningowych i trolingu włącznie z polowaniem na suma.

I nigdy mnie nie zawiodła,utrzymuje swoje parametry przez bardzo długi okres czasu,choć nigdy nie przeprowadzałem żadnych testów,bo i po co.

Nie zamierzam się przekształcić w jakieś laboratorium,bo tylko tam można dokonać rzeczywistych parametrów wytrzymałościowych.

A testy domowe to lipa i nic konkretnego nie mówią,tak uważam.Szkoda czasu i zawracania sobie głowy.

A że plecionka PP jest dobra,bo wiem że jest dobra,to się czuje i wie.

Niedobre mają ci co mają zdezelowany sprzęt - wędziska ( przelotki ),jak również stan niektórych kołowrotków woła o pomstę do nieba.Tu gównie chodzi o stan rolki prowadzącej linkę,jak i też nie zwracanie uwagi czy linka dobrze osadziła się na rolce,

a nie przypadkiem na ramieniu kabłąka. Kołowrotek to niestety nie automat który zrobi wszystko za nas.Stąd się biorą liczne wyżłobienia na ramieniu lub obudowie rolki poprzez szorowanie plecionki po tych częściach.A tym samym niszczenie nawet

najlepszej linki.

Mam też PP z Normarku i praktycznie nie widzę różnicy.Stare czy nowe,to jednak nadal jest to samo.I nie bardzo wierzę w te opowieści że tak znakomity producent obniżyłby swoje loty. To tylko my szukamy dziury w całym.

Ps.Zaopatruję się głównie w Aspius pl. - czyli @psułek

Pozdrawiam 

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

Z prawie wszystkim sie zgadzam, ale nie z tym że testy w domu to lipa. Sprawdzam wszystkie linki na wytrzymałość liniową według zbliżonej metody od ponad 10 lat i wyciągam wnioski. Oczywiście nie jest to porównywalne z testami innych uzytkowników stosujących inną metodologię.

Kilka linek przez te swoje domowe testy odrzuciłem, a o to mi w tym wszystkim chodzi. O to, że jak producent pisze na opakowaniu 30lb a wytrzymuje 6-7 kg to porzucam te linki.

A u Pawła @Psułka zaopatruję sie już od ponad 10 lat i polecam.

• Like 1

Ja również dzięki domowym testom ograniczyłem się do 2-3 producentów i dzięki temu nie latam po sklepach jak sroka szukając cudownej linki. Doskonałej chyba nie ma. Sprawdzam zawsze wytrzymałość na węźle takim jakiego zwykle używam łowiąc. Dzięki takim testom dobrałem też odpowiedni, według mnie, węzeł do konkretnej linki. Nie miałem nigdy linki od kolegi @Psułka ale te sprzedawane przez polskiego dystrybutora (chodzi o power pro) nie są na pewno takie jak "stare dobre".

Nie wiem jak "nowa gorsza", ale "starą dobrą" PP miałem z metra opisana jako 0,13 lub 0,15 i była bardzo mocna, a poprawnie zawiązany węzeł bardzo długo trzymał parametry linki, nie było potrzeby przewiązywać co większą rybę, czy zaczep (o ile się nie przetarła oczywiście). Fluo nawet się dość długo nie chciało sprać. Wykończyłem ją poprzez odcinanie, wiązanie, a nie dlatego, że się zużyła. I tak na marginesie dodam, że w warunkach dostępu do wody, światła, brudu, powietrza i przeciążeń, przeżyła jeden średniopółkowy kołowrotek w warunkach trudnych, przy łowieniu średnio trzy razy w tygodniu przez jakieś dwa sezony, o czym dziś tylko mogę pomarzyć. ^_^ Nie stwierdziłem pod koniec takiego intensywnego "leżakowania", by była wyraźnie słabsza, niż nowa, chowana w atmosferze ochronnej gdzieś w piwnicach Szampanii.  :P  Może skuszę się na nowy sezon na polecanego sufixa, strena lub zogę A8, jeśli mniejsze moce będą się prezentować rokująco.

Pozdrawiam
Grzesiek