Skocz do zawartości

Rzeka Wieprz

PaNeK

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety kajaki zdominowały wiele rzek w Polsce. Im mniejsza rzeka, tym większy problem.

Wędkowanie tylko od świtu do pierwszych spływów. Większość  zaczyna się w górze rzeki, więc im niżej wędkujemy tym więcej mamy czasu. Czasami jadę na górę i jeśli pogoda fajna a i rybki aktywne to jadę w dół jak w górze zaczynają pływać wtedy jeszcze godzinka lub dwie spokoju. W miesiącach letnich raczej odpuszczam sobie pstrągi.

Przewrotnie stwierdzę ze kajaki robią częściowo „closed season”. Ryby nie zabiją, presja jest ograniczona.

Oczywiście śmieci jakie zostawiają kajakarze na Wieprzu to groza wołająca o pomstę do nieba. Nikt mi nie powie ze pielucha, podpaska albo klapki to dzieło wędkarzy czy nawet kłusoli...

Kajakarzy to już maja dosyć i właściciele nieruchomości przyległych do rzeki właśnie ze względu na owe śmieci, niektórzy nawet porobili takie prowizoryczne śmietniki z których i tak nie korzystają, tylko rozrzucają wszystko dookoła. Kajaki za bardzo nie ograniczą presji, może w ciągu dnia tak, ale rankiem kiedy to właśnie w miesiącach ciepłych jest najlepsza pora dnia na ryby jeszcze nie pływają. Dodatkowo wyciągają zwalone drzewa których obecność jest jak najbardziej wskazana. Ci co pamiętają rzekę sprzed chociażby 20 lat wiedzą o czym piszę. Kolego muczos83 wtedy to była piękna rzeka. Pewnych odcinków nie dało się zrobić jednym rankiem a teraz, ranek dobrze się nie rozpocznie a już jest się na końcu odcinka.

• Like 1

Andrzej, jako były kajakarz mam dość mieszane odczucia  w przypadkach takich dyskusji. Jak spotkasz takiego, który powie Ci dzień dobry, przepłynie w miarę możliwości bezszelestnie, a i tak będzie widać, że jest całą sytuacją zażenowany, mając świadomość, że to on Tobie przeszkodził, więc często jeszcze przeprosi. Bo Ty jemu w żaden sposób. To będzie kajakarz.Tak nas kiedyś uczono i tak uczyliśmy kolejnych. Przypominam sobie  Międzynarodowe na Dunajcu, gdzie płynęło ponad tysiąc osób, w wodzie stali muszkarze i nikt nikomu nie przeszkadzał. Podobnie jak zwalone drzewa w mniejszych rzekach. No i śmieci też kajakarze kiedyś nie zostawiali. Tego pilnowali prowadzący spływy. Oczywiście pamiętam Wieprz z dawnych czasów. Jak mi zaczęli w Obroczy pływać różni gamonie, z którymi woda robiła co chciała, dałem sobie spokój.

Teraz chyba prowadzący spływy ograniczają się do pobierania kasy i „czyszczenia” rzeki z drzew.

Temat znany nie tylko z Roztocza.

Pseudosportowcy grasują wszędzie.

Druga plaga to quady i offroadowcy. Teoretycznie jako motocyklista powiniennem jakoś sie poczuwać do obrony quadów, ale nie umiem wykrzesać z siebie poczucia solidarności z taką hołotą.

Wsród dwukołowych terenowców jednak jest mniej debili. Oczywiście ryk silnika crossa to mało fajny odgłos „natury”, ale oni najcześciej przelecą i znikną. Qudowcy piłują maszyny w kółko i jeżdżą po wodzie.

Z tymi kajakarzami to się trochę zapędziłem, to że ktoś płynie kajakiem nie robi z niego "kajakarza"

Quady też "pływają" po Wieprzu(i nie tylko). Niedawno jeden mało swojego nie utopił(a szkoda), wjechał w rynnę poniżej walącego się mostu w Żurawnicy a tam blisko 2 metry wody było, przy dzisiejszym stanie pewnie by go zatopił.

• Like 1

A ja jako czynny kajakarz oświadczam, że spędziłem na wodzie łącznie dobre 4 miesiące. Spływy wielodniowe Bugiem, Wieprzem, Pilicą, Nidą, Łyną, Wisłą... Zwykle we dwójkę z narzeczoną/małżonką. Nigdy nie zostawiliśmy nad wodą śmieci. Plastik, szkło i puszki po konserwach wozimy że sobą nawet przez tydzień. Papier można spalić. Kibelek wykopać saperką. Wędkarzy mijamy drugim brzegiem nie wiosłując.

Z rozwrzeszczaną, często pijaną hołota, gromadnie spływającą wynajętymi kajakami NIE MAMY NIC WSPÓLNEGO.

A na biwaku travel w garść, kobieta w obozie i włóczęga po okolicznych krzakach

• Like 6

@Joker, na pocieszenie to ogół społeczeństwa postrzega wędkarza jako gumofilca z flaszką, śmiecącego i chamskiego. Bo takich jest dużo i bardziej rzucają się w oczy.

Tak samo motocyklista - kojarzy sie natychmiast z nastoletnim debilem na ścigaczu, grającym w nocy po mieście 220km/h. Jak mówię komuś spoza środowiska, ze mój motocykl nawet 180 nie pojedzie to jest wielkie zdziwienie.

Zawsze najgorszy element buduje obraz danej grupy.

• Like 2

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

:) Nie będę słodził / zmyślał.Jadę na zawody Pstrąg Roztocza(Koledzy namówili) pierwszy raz.Rz.Wieprz ,Tanwii,Poru itd na oczy nie widziałem. Może ktoś z okolic bądz znający te wody w jakimś stopniu podpowiedział by zielonemu całkowicie jakie odcinki czy też miejscówki warto odwiedzić aby choć ogon rybki w kropki zobaczyć i nie wyrąbać jajca na 2 dniowym wyjezdzie  :D  :D  :D  900 km w dwie strony, dobrze by było pokazać Żonie choć fot. z jakimś kropaskiem aby była pewna że na rybach byłem ;) Jak ktoś chętny pomóc, będę wdzięczny.Tu albo Priv. Z góry dzięki. 

• Like 1

:) Nie będę słodził / zmyślał.Jadę na zawody Pstrąg Roztocza(Koledzy namówili) pierwszy raz.Rz.Wieprz ,Tanwii,Poru itd na oczy nie widziałem. Może ktoś z okolic bądz znający te wody w jakimś stopniu podpowiedział by zielonemu całkowicie jakie odcinki czy też miejscówki warto odwiedzić aby choć ogon rybki w kropki zobaczyć i nie wyrąbać jajca na 2 dniowym wyjezdzie  :D  :D  :D  900 km w dwie strony, dobrze by było pokazać Żonie choć fot. z jakimś kropaskiem aby była pewna że na rybach byłem ;) Jak ktoś chętny pomóc, będę wdzięczny.Tu albo Priv. Z góry dzięki. 

Z tego co kojaże , koledzy którzy Ciebie namówili, juz tam pare razy byli... także nie krępuj sie możesz ich zapytać ;)

Edytowane przez Krystianin
  • Like 3

Z tego co kojaże , koledzy którzy Ciebie namówili, juz tam pare razy byli... także nie krępuj sie możesz ich zapytać ;)

No widzisz, niestety żaden z naszej trójki nie był na Roztoczu nigdy... Także wolę cokolwiek podpytać ludzi dobrej woli znający te wody niż w ciemno jechać palcem po mapie rano przed Zawodami  B)  ;)

Edytowane przez szydłoś
  • Like 1

• 11 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...