Skocz do zawartości
  • 0

NAUTIC PARIS 2013

Gość Horn

Pytanie

Jako ciekawostka, aktualnie trwają jeszcze targi w Paryżu.

Miałem okazję pobyć tam kilka dni jednak już musiałem wrócić. Udało się mi jakimś cudem obejść  cały ten olbrzymi metraż i co musze stwierdzić iż królują głównie jednostki luksusowe w cenach powyżej 600tys. euro.

Sprzętu wędkarskiego było bardzo mało, a właściwie go nie było. Ewentualnie kilka większych jednostek dla profesjonalistów. Poniżej zamieszczam fotki nowości oraz filmik.

1. TOHATSU zaprezentowało swoją nową gamę silników. Są wykonane przy współpracy z Hondą.

http://www.youtube.com/watch?v=TR9NL1UCw_s&feature=youtu.be

2. SUZUKI także wypuściło nowa serię LearnBurn o mocach 25, 150, 175 oraz 30KM, wyglądały naprawę obiecująco. Niestety nie udało się mi dowiedzieć gdzie będą produkowane, bo jeżeli nie w Japonii tak jak 9,9; 15 oraz 20 to ja dziękuję...

7ak3.jpg

u0rm.jpg

3. Obiecujący concept  ;)

pu7e.jpg

4. Bardzo popularne jednostki wędkarskie... skośna szyba poprawia widoczność i zapobiega refleksom świetlnym

a4kq.jpg

5. Sprzęt, napędy i elektronika wędkarska

6lt2.jpg

rkze.jpg

8k6k.jpg

6. No i na koniec jako ciekawostka- polietylenowe HD łodzie. Zapraszam do dyskusji szczególnie na ten temat, bo jak to mówią: dotknąłem, oglądnąłem i polizałem ;)  i wyrobiłem swoje zdanie  ;)

80bh.jpg

nfh4.jpg

j6km.jpg

Więcej łodzi nie pokazuję bo nie mają związku z wędkarstwem ;)  :D  a cena też mało istotna :D  :D

Edytowane przez Horn

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

6. No i na koniec jako ciekawostka- polietylenowe HD łodzie. Zapraszam do dyskusji szczególnie na ten temat, bo jak to mówią: dotknąłem, oglądnąłem i polizałem ;)  i wyrobiłem swoje zdanie  ;)

To podziel się nim. Sam jestem ciekaw co do łodzi firmy tehri. Na zachodzie łodzie te są dość popularne i szanowane.

• 0

Więc może tak... mam teraz jakieś dziwne problemy z netem więc wypowiedź dokończę później. Jednak na wstępie zapożyczę filmik z youtuba aby pokazać ogólnie jaki park maszynowy trzeba posiadać aby wykonywać taką produkcję oraz ogólnie jak robi się takie jednostki.

Jak domyślasz się to firma , która wykonuje takie łodzie do ubogich nie należy. Więc nie ma co się dziwić, że popularność tych łodzi bierze się w dużej mierze z agresywnego i kosztownego marketingu na jaki ich stać.

Pomysł na polietylenowe łodzie jest rewelacyjny, ponieważ sama produkcja nie jest skomplikowana, jest szybka, ogólnie tania. Przykładowo materiał na łódź 4-metrową kosztuje około 300zł. Jednak samo wykonanie formy do takiej łodzi może już sięgać 200 tys. zł + cały dodatkowy osprzęt z piecem. To już są grube miliony. Opłacalność jest jeżeli będą je klepać jak plastikowe koraliki na szyję.

Zwróć uwagę, że jednostka tej firmy długości 4 metry( z dopuszczonym max silnikiem 10KM) w promocyjnej cenie jest 2500 euro

Estetyka jest średnia, waga nie jest rewelacyjnie niska... baaa  łódź ponad 4 metrowa waży ponad 200 kg!!

Pomiędzy płaszczami całość łodzi jest wypełniona pianką. Co w przypadku uszkodzenia poszycia? Niby nie wchłonie wody? taka łódź jest już tylko na śmietnik...

Łodzie te nie mają takiej sztywności i wytrzymałości jak tradycyjne jednostki  poliestrowo szklane

Nie mają możliwości indywidualnej adaptacji jak poliestrowo szklane

Natomiast widzę tą technologię idealną do małych łodzi jak np. kajaków, rowerów wodnych itp… cała reszta uważam mija się z celem. I jedyną zaletą jaką prezentuje ta technologia to powinna być cena zakupu takiego sprzętu pływającego. W innym przypadku to bezsens…

Oczywiście wiem, że każdy ma swoje zdanie które z chęcią wysłucham.

Edytowane przez Horn
  • Like 1

• 0

Polietylen jest bardzo ciekawym materiałem. Ma jednak poważną wadę - staje się kruchy w niskich temperaturach. 

Ja zajmuję się tym materiałem z racji profesji, buduje się z niego rury do wielu zastosowań. Jest wszystko ok, jeśli zachowasz właściwe parametry montażu, szczególnie temperatury, bo jest to materiał do zgrzewania. Ma zalety, elastyczność w wyższych temperaturach, łatwość montażu przy zachowaniu reżimu technologicznego, złącza mają trwałość i wytrzymałość materiału, starzeje się bardzo wolno, nie ulega korozji w żadnych warunkach, wytrzymuje duże naciski jednostkowe. 

Czy łódź można z tego wykonać? Jasne, że można, ale czy będzie lepsza niż z poliestrów? Temat dyskusyjny. 

Żeby uzyskać tę samą wytrzymałość mechaniczną, łódź z PE musi mieć znacznie grubsze ściany, co za tym idzie - masę. Trwałość jest znacznie większa, ale zimą łódź może pękać. Może jednak najlepsze jest aluminium? Jedyna, poważna wada blach alu, to cena.

• Like 1