Skocz do zawartości
  • 0

Texas Rig, Carolina Rig

staszek

Pytanie

Wiem, wiem, gdzieniegdzie na forum pojawiają się poszczególne informacje o tych technikach . Ale może w tym temacie znawcy (makamba, mrWhite7 i inni) podzielą się z nami , ze mną swoim doświadczeniem. Bo przyznam się że nigdy tak nie łowiłem...........

Chciałbym by ten temat był takim wademecum tych metod.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Takie gotowe zestawy znalazłem :

http://m.wedkarski.com/przypony/7693-przypon-carolina-rig-gotowy-zestaw-cormoran.html

A z nabojów do sztucera nie dałoby się tego zrobić ?

Zrobienie zestawu nie jest aż takie kłopotliwe, a przynajmniej wiesz co masz. Możesz sobie dobrać taki hak jak lubisz, odpowiedni FC, krętlik, długość całego zestawu i odległość od ciężarka do przynęty. Lepiej robić samemu niż później się wkurzać że coś nie wytrzymało.

• 0

Różnica pomiędzy nimi to właściwie różna odległość między hakiem a obciążeniem . Carolina lepsza jest do slug'ów , worm'ów albo shad'ów , texas do grubszych i masywniejszych form , albo  dobrze pływających , stawiających większy opór w wodzie , gdzie luźno latający po lince ciężarek zdecydowanie powiększa możliwości gry wabikiem .

• 0

Wiem, wiem, gdzieniegdzie na forum pojawiają się poszczególne informacje o tych technikach . Ale może w tym temacie znawcy (makamba, mrWhite7 i inni) podzielą się z nami , ze mną swoim doświadczeniem. Bo przyznam się że nigdy tak nie łowiłem...........

Chciałbym by ten temat był takim wademecum tych metod.

Dopiero teraz znalazłem twojego posta więc coś opiszę .Bardzo skuteczną metodą jest TexasRig .Jest to zmontowany czy zawiązany  na kawałku fluocarbonu hak ofsetowy oraz nawleczony specjalny koralik i wykonany ze stali przelotowy stożek . Te dwa elementy mają silną funkcję wabiącą bo przy jigowaniu obijają się wzajemnie o siebie powodując dość specyficzny dźwięk który wabi sandacze czy też okonie .Napisałem specjalny koralik bo nie każdy się nadaje a  tylko te które wykonane są z twardego szlifowanego szkła . Ciężarek też nie może być wykonany z miękkiego ołowiu tylko ze stali bo stal powoduje w zetknięciu ze szkłem dźwięczny już wspomniany odgłos. Instrukcje jak zrobić TexasRig znajdziecie tu : http://www.youtube.com/watch?v=KqFu1bdX5xs Prowadzenie gumowej przynęty to lekkie podrywanie z jednoczesnym nawijaniem linki i krótki opad . Gumy to różnego rodzaju wormy Paintaile Sticki jaskółki ,żabki , raczki ,kraby itp.itd , ale skuteczność wormów jest na wysokim poziomie czyli sztucznych dzownic :) ulubionymi moimi gumami do tej metody są wyroby firmy Wave Fishing http://www.wavefishing.com/5-Tiki-Gorilla_c_24.html Haki ofsetowe 2/0 -4/0 do połowu sandacza są właściwych rozmiarów :) Na okonia wystarczą haki 1/0-2/0

Sposoby nakładania gumy na hak

http://www.youtube.com/watch?v=K2aRbNYPPUs

http://www.youtube.com/watch?v=cJTVOamcTvA

Błędem jest stosowanie ołowianych stożków oraz przypadkowych miękkich koralików !

Edytowane przez mrWhite7

• 0

Prawie sie wszystko zgadza @mr.White ale twierdzenie ze tylko stalowe bullety sie nadaja jest bledne. Sa jeszcze mosiezne czy Wolframowe(tungsten- moim zdaniem najlepsze). Olow tez zly nie jest bo dzwiek moze nie jest jakis ostry ale czasem wlasnie taki zwraca uwage ryb na nasz wabik.

• 0

Prawie sie wszystko zgadza @mr.White ale twierdzenie ze tylko stalowe bullety sie nadaja jest bledne. Sa jeszcze mosiezne czy Wolframowe(tungsten- moim zdaniem najlepsze). Olow tez zly nie jest bo dzwiek moze nie jest jakis ostry ale czasem wlasnie taki zwraca uwage ryb na nasz wabik.

Raczej chodziło mi o twarde ciężarki które powodują ten metaliczny dźwięk a ołów się do tego nie nadaje tylko twardy metal i to miałem na myśli :) .Carolina Rig to ten sam (prawie) system gdzie funkcje wabiącą ma ciężarek i szklany koral ale oddzielone od haka krętlikiem  przez to przesuwają się swobodnie oddalone nieco od haka wydając specyficzny metalowy łoskot prowokując sandacze i okonie . Twoja uwaga bardzo słuszna bo ująłem to bardzo nieprecyzyjnie :) Z ołowiem miałem tylko kiepskie i bardzo kiepskie wyniki , być może ryby jakieś przygłuche tutaj są :) :) :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

• 0

Pytanie: czy rzeczywiście ten dźwięk tłukący się jest istotą texas rig ?  

Jestem w stanie uwierzyć że w przypadku agresywnych bassów to może wywoływać dodatkową agresję ale u naszych ryb.... jeżeli by przyjąć analogię do woblerów z grzechotką, to poza sumem prawdę mówiąc nie spotkałem się ze stwierdzeniami że to ma sens (grzechotka)

Ciekawy temat w sumie -  dźwięki i ryby -  nie pamiętam czy był już poruszany na jerkbaicie (choć są tacy którzy twierdzą że wszystko już zostało napisane na portalu)

• 0

Jestem w stanie uwierzyć że w przypadku agresywnych bassów to może wywoływać dodatkową agresję ale u naszych ryb.... jeżeli by przyjąć analogię do woblerów z grzechotką, to poza sumem prawdę mówiąc nie spotkałem się ze stwierdzeniami że to ma sens (grzechotka)

Ciekawy temat w sumie -  dźwięki i ryby -  nie pamiętam czy był już poruszany na jerkbaicie (choć są tacy którzy twierdzą że wszystko już zostało napisane na portalu)

Co za problem sprawdzić , potestować zarówno z koralikiem szklanym jak i bez ? Tu taki grzechoczący się sprawdza i nie musi to być regułą bo gdzie indziej może być inny łowniejszy . Założeniem tego przyponu było stosowanie gum oraz dodatkowo wabiący dźwięk i podanie przynęt bardzo lekko bo jednak ciężarki nie są zintegrowane z gumą .Prowadzenie jest bardziej "skromne" od klasycznego opadu bo gumę podbija się zdecydowanie "oszczędniej"małymi żabimi skokami  i metoda jest raczej stosowana w wodzie stojącej oraz lekko płynącej .Dodatkową agresję można wywołać stosując klasyczny opad . Jak sandacze kiepsko żerują i są niemrawe to często zakładamy ciężką główkę 25-30 g i pukamy agresywnie w dno i to nie w nadziei na brania ale aby trochę pobudzić sandacze .Często efekt jest taki że branie jednej ryby powoduje "reakcję łańcuchową" wtedy zmienia się główkę na mniejszą i prowadzi klasycznie a efekty są bardzo odczuwalne więc nie lekceważyłbym dodatkowych walorów wabiących ryby dzwiękiem. Taktyka taka często jest stosowana z powodzeniem

Edytowane przez mrWhite7

• 0

a czy nie jest to przypadkiem tak ze "koralik"ma za zadanie uatrakcyjnic prace samej przynety,"tungsten "to nic innego jak ciezarek o zmniejszonej objetosci w stosunku do tej samej wagi,a"kulki w woblerach maja za zadanie przenosic obciazenia natyl woblera(podczas rzutu) i tym samym wobler to long distance????

Edytowane przez didi

• 0

Dzięki serdeczne za rozwikłanie czegoś w sumie prostego, różnica po prostu w długości "przyponu".

Ja łowię okonie głównie z żyłką bez przyponu , jakoś nie zauważyłem zbytnich różnic w ilości brań gdy stosowałem przypon 0,10 . Żyłka 0,142 . Czy w tej metodzie wystarczy czy jednak konieczny fluorokarbon -przyznam się że nie mogę się do niego przekonać choć dla niektórych to pozycja obowiązkowa . Chodzi oczywiście o okonie , sandacze to faktycznie pletka  PP 20lb ( od następnego sezonu będzie to Momoi 12 lb ;) )

Edytowane przez staszek

• 0

Koralik właściwie dobrany , w obu systemach chroni węzeł na haku przed nieustannym zbijaniem , a prócz klekotu jest też nośnikiem kolorów , co niektórym rybim impresjonistom się podoba ..

Nie ma też czegoś takiego jak opad , a rozciągliwa żyłka jest świetna na sandacze  :)   

• 0

nie jest, obecnie sprzedaje sie ciezarki wykonane z materialow innych niz olow z jednej prostej przyczyny, w wielu stanach usa wprowadzono zakaz uzywania olowiu w wedkarstwie, np. w californii (znakomite lowiska bassow) i dlatego producenci sprzetu zaczeli szukac alternatyw (tanich i dozwolonych)

Koralik właściwie dobrany , w obu systemach chroni węzeł na haku przed nieustannym zbijaniem

nie mniej i nie wiecej ;)

co do olowiu, ciezarka czy tez pocisku to sprawa jest w zasadzie prosta jak konstrukcja cepa, kupujemy podluzny olow przelotowy (np. jak ponizej), przecinamy go na pol i mamy dwa pociski do riga :)

00963739001380036698.jpg

• 0

A chyba jedynym poważniejszym kłopotem , może być lokalny niedorozwój w podaży odpowiednich przynęt . Bo ten bardzo ubogi asortyment , który zalega dzisiaj sklepy jest obliczony na potrzeby naszych dzielnych , chłopców opadowców .. :)

• 0

A chyba jedynym poważniejszym kłopotem , może być lokalny niedorozwój w podaży odpowiednich przynęt . Bo ten bardzo ubogi asortyment , który zalega dzisiaj sklepy jest obliczony na potrzeby naszych dzielnych , chłopców opadowców .. :)

Niestety w Polsce to bardzo kiepsko wygląda ale można robić zakupy w EU a jak czegoś brakuje (a tak jest w wielu przypadkach) to kupuję gumy w USA . Podaję mój ulubiony sklep wysyłkowy mieszczący się w Hamburgu który jest nieźle zaopatrzony i kilka razy zdarzyło mi się zamawiać gumy rano i "po drodze" odbierać z magazynu bo poprzedniego dnia te łowne "wyszły" :)

http://www.camo-tackle.de/Carolina-Rig_3 

Zazwyczaj po sezonie zamawiamy w kilku gumy z USA i godny polecenia do Taxasrig i Carolinarig są przynęty z Wavw Fishing

http://www.wavefishing.com/4-Tiki-Stick_c_38.html 

Nie chcę krytykować zaopatrzenia w sklepach wędkarskich bo parę lat temu to dopiero było kiepsko ale zaopatrzenie w gumy pozostawia wiele do życzenia a zdominowany przez rynek gumy Relaxa czy Dragona dawno zostały daleko w tyle. 

• Like 1

• 0

Nie no , firma Dragon nadąża za naszymi potrzebami , nawet wędki castingowe ma w ofercie i multiplikator też . Nadąży i przy następnej okazji .. A wtórną , co trzeba powiedzieć , trendsetterką albo uświadamianiem szerokich możliwości zajmują się nieodpłatnie niektóre portale , przełamując jednak w efekcie niezwykle durne , ale mocno utrwalone schematy , co jest takie dobre dla wszystkich  :)

• 0

Metoda jak metoda a co najważniejsze działa ( i to dobrze działa) ;) tak że Panowie kombinować , eksperymentować , tworzyć nowe , wędkarstwo to przecież SZTUKA. A co do przynęt to mam ,jakiś" zapas gum typu Lizards ,Worms. Sprzedawać nie będę ale jak ktoś chce mogę się powymieniać .

• 0

W schyłkowej epoce PRL spinningowałem czymś co można od biedy nazwać Carolinarig a raczej protoplastę takowego .Wymyślił metodę Rysiek wspólnik sklepu wędkarskiego a Małym Młynie (zginął gdzieś mi z oczu a szkoda ) a więc był przelotowy ciężarek ,krętlik oraz 25 cm kawałek monofila z  hakiem na którym niestety zamiast gumy dyndał czerwony robak  którego wlekło się po dnie lekko unosząc i odpuszczając tak jak teraz prowadzi się Carolinarig :) Mieliśmy też protoplastę DropShota i na 2-3 cm bocznym troku zawiązywaliśmy mormyszkę z czerwonym robakiem . Okonie na Tudze czy Kobylej Kępie szalały za naszymi "Rigami" Na pewno ciekawsze łowienie od monotonnego "Opadu" :) i jak widać skuteczne metody zawsze się jakoś przebiją .