Skocz do zawartości
  • 0

Texas Rig, Carolina Rig

staszek

Pytanie

Wiem, wiem, gdzieniegdzie na forum pojawiają się poszczególne informacje o tych technikach . Ale może w tym temacie znawcy (makamba, mrWhite7 i inni) podzielą się z nami , ze mną swoim doświadczeniem. Bo przyznam się że nigdy tak nie łowiłem...........

Chciałbym by ten temat był takim wademecum tych metod.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To ja wrzucę jeszcze może jak wygląda mój zestawik Caroliny. Jako linki głównej używam póki co plecionki, dalej bullet, szklana perła, stoper gumowy na węzeł i krętlik. Od krętlika nastepnie idzie około 0,5 m fluorocarbon na końcu z hakiem offsetowym i gumisiem ;)

9oii.jpg

• Like 1

• 0

Bardzo zasadnicze pytanie, którego jak dotąd chyba nikt nie zadał, zatem:

1. Texas stosujemy do obławiania mocno zarośniętych, zakrzaczonych miejsc, w których spodziewamy się (lepiej gdybyśmy byli tego pewni ryb). Dno może być muliste lub twarde - dowolne. Wrzucamy przynętę w jakieś wolne od zarośli okno i łowimy bardzo wolno ściągając, wręcz grając niekiedy w jednym miejscu przynętą, a także stosując opad, jak najwolniejszy opad przynęty. Stąd obciążenia do tej metody wahają się od 1,8 do 5g, najczęściej 2,5-3,5g. Gdy łowimy przynętą ciężką ale kompaktową np. rak możemy łowić bez obciążenia i tak damy radę rzucić na 20m a to jest raczej górna granica kiedy możemy naprawdę grać przynętą. Prowadzimy zawsze wolno, jak najwolniej.
  2. Carolina to metoda do obławiania dna, metodą wleczenia przynęty, również bardzo wolnego wleczenia przynęty. Służy zatem do obławiania różnych zakamarków dna, raczej twardego dna czyli spadów, dołów kolonii racicznicy zatopionych starych konarów drzew itp. miejsc. Obciążenie stosujemy zatem takie aby nie tracić kontaktu z dnem, praktycznie od 10g w górę

Jak widać są to wolne metody, zatem łowimy nimi w miejscach, w których są ryby, a nie , w których szukamy ryb.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem także na pytanie, którego dotąd nie zadano.

Tak się łowi tymi metodami tam gdzie je wymyślono, w Europie się je modyfikuje czasem rozsądnie czasem bezmyślnie.

Powodzenia

• Like 6

• 0

Za poleceniem bazylossa wraz z Mefikiem okupiliśmy się w 3 i 4" Reinsy, dziś przyszły jeszcze Hog Impakty. Po pierwszych naszych nieprofanacyjnych  próbach sądzę, że Carolina każdemu dłubaczowi będzie bardzo odpowiadała. Tam, gdzie nie ma zadowalającej reakcji na paprochy, jest reakcja na wormy właściwie poprowadzone, natomiast tam, gdzie okonki uderzają w gumki 2,5-5 cm, na Carolinę też będą, tyle że najczęściej większe - muszą tylko być i chcieć, czyli to, co zwykle.

W moim przypadku zawodzi cięcie - nie powstrzymuję odruchu. ^_^

Zaopatrujemy się w Przynętach Świata.

W czwartek znów spróbujemy, a w niedzielę, jeśli tylko koledzy zdrowie pozwoli wybrać się dalej, pokombinujemy z Texasem. 

Pozdrawiam

Edytowane przez Dawido

• 0

Za poleceniem bazylossa wraz z Mefikiem okupiliśmy się w 3 i 4" Reinsy, dziś przyszły jeszcze Hog Impakty. Po pierwszych naszych nieprofanacyjnych  próbach sądzę, że Carolina każdemu dłubaczowi będzie bardzo odpowiadała. Tam, gdzie nie ma zadowalającej reakcji na paprochy, jest reakcja na wormy właściwie poprowadzone, natomiast tam, gdzie okonki uderzają w gumki 2,5-5 cm, na Carolinę też będą, tyle że najczęściej większe - muszą tylko być i chcieć, czyli to, co zwykle.

W moim przypadku zawodzi cięcie - nie powstrzymuję odruchu. ^_^

Zaopatrujemy się w Przynętach Świata.

W czwartek znów spróbujemy, a w niedzielę, jeśli tylko koledzy zdrowie pozwoli wybrać się dalej, pokombinujemy z Texasem. 

Pozdrawiam

na te co nie chcą są 2 i 2,5" :) i kombinacja z długością przyponu, np :

http://translate.google.com/translate?act=url&depth=3&hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=ja&tl=en&u=http://www.bass.co.jp/index.php%3Fm%3Dm%26mc%3D0143%26uid%3D53360101GEE00852

http://translate.google.com/translate?act=url&depth=4&hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=ja&tl=en&u=http://www.bass.co.jp/index.php%3Fm%3Dm%26mc%3D0143%26uid%3D53360101G3C01985

a do szybszego prowadzenie lub "ostrzejszego" są jeszcze LEG wormy

http://translate.google.com/translate?act=url&depth=3&hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=ja&tl=en&u=http://www.bass.co.jp/index.php%3Fm%3Dk%26cc%3D0004%26kc%3D0002%26pageID%3D17%26uid%3D53360101GEF01392

w zimę będę robił większe zamówienie miękkich przynęt w Bass'ie

Edytowane przez bazyloss

• 0

Jaką kolorystykę polecacie ?

• 0

jak z plecionka nie przeciera sie za szybko?

Ps porownywal ktos te ciezarki z 2 uszkami a te do w/w metod? (chce lowic na morzu a boje sie przecierania plecionki - ryby biora raczej agresywnie a lowie glownie w opadzie wiec "przelotowosc" zestawu na czulosc nie powinna wplynac nie wiem jak z prezentacja).

Jak do tej pory uzywalem ciezarkow z uszkami (20/30g bo prad dosyc mocny i jakies 10-15m wody) i takich gumek jak na fotce  nadzianych na zwykly haczyk (dosyc gleboko az wspinal sie na zylke przyponu).

Zakladam kretlik z arafka na linke glowna a do ciezarka przypon podpinam na kolejnej agrafce.

Pytam bo nosze sie z zakupem formy do ciezarkow i bylem przekonany do tej z uszkami, ale moze cos trace i powinienem t/c sprobowac?

action-plastics-6in-black-red-tail.JPG

• 0

Jaką kolorystykę polecacie ?

Zaczynamy od green pumpkin chartr a zmieniamy, gdy reakcja ryb ustaje. Jednak zwykle już niczego nie doławiamy z przebiczowanej miejscówki. :)

Odnośnie do przecierania plecionki, wczorajsze cztery godziny wprawdzie naruszyły jej strukturę (łowiłem na świeżutkiej SG adrenaline 0,13 z przyponem fluorocarbonowym 0,20, ciężarek 7g, nie przewiązywałem), niemniej przy testowaniu wytrzymałości dawała radę. Jeśli będziesz monitorował jej stan, nie powinny zdarzyć się przykre niespodzianki... W ubiegły poniedziałek miałem żyłkę P-line Extrusion  0,16 i niestety na okonku ~35 strzeliła.    :unsure: Nie wiem, czy uszkodził ją bullet, czy raczej (bardziej prawdopodobne) ja ją gdzieś haratnąłęm...

Edytowane przez Dawido

• 0

Witam w tym roku również chcę wypróbować tę metodę :) możecie mi koledzy podpowiedzieć jakie grubości FC kupić ? (wiem że pewnie jest to zależne od warunków i tak dalej ale coś na początek) i w jakie haki się uzbroić (rozmiar, firma) bo paczka 25zł a dla mnie to sporo więc nie chcę kupować rzeczy zbędnych :)

• 0

nie wiele to wniosło do pytania :P może ja nie jasno piszę :) zbędnych w sense, że kupię za gruby FC i mi się nie przyda kupię za małe/duże haki i też będą leżeć, natomiast na jakości mi zależy nie lubię jak coś mi się rozpada w ręku :)

podsumowując poczytałem ile się dało:

ciężarki kupię w zestawie jeden z forumowiczów o nich wspominał (sklep świat przynęt)

czytając wasze posty powyżej doszedłem do wniosku że haki 2/0 lub 3/0

nadal nie wiem jakie grubości FC kupić myślę że 2 różnej grubości  :/ (na początek wiadomo że z czasem sam muszę dopasować wszystko pod siebie)

co do przynęt to na pewno kupię polecanego tu  reins g-tail (w tej chwili są dostępne tylko 4" czy hak 3/0 nie będzie za mały) może jeszcze coś podsuniecie co wam się sprawdziło (darujmy sobie stwierdzenia że każda woda jest inna i tak dalej )

ps,

zbiornik to małe dość zarośnięte jeziorko średnia głębokość 3m polować zamierzam na okonie :)

Edytowane przez dziubas123

• 0

ja wolę przewiązać co jakiś czas, niż dawać FC powyżej, dobry węzeł PE-FC jest gruby idla mnie stanowi problem

w Carolinie nie jest dla mnie ważny opad lecz granie przynętą (dlatego też stosuję często pływające przynęty) od przyspieszającego opadu mam Texas Rig

znasz dobre pływające gumy ?

• 0

praktycznie każda firma robi takie, już raz poleciłem Reins'a, a potem jak będzie lipa, to będzie na mnie ;), powiem tylko, że włąsnie małe wormy z elementem "wirującym" najlepiej mi sie sprawdzają + klasyczne dżdżownice do Wacky, te najmniejsze

Edytowane przez bazyloss