Skocz do zawartości

Tomik - strugam bo lubię...

Tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne ale nie mając odpowiedniego kształtu obciążeniem nie nadrobisz ;) moim zdaniem najsłabiej pracują jerki o prostej bryle. Każda wypukłość, wgłebienie, zmiana kąta bryły etc. ma znaczenie dla dynamiki przynęty. O ile w woblerach sterowych nadmiar balastu może całkowicie unieruchomic przynętę o tyle przy jerkach o odpowiednim kształcie można sobie pozwolić na bardzo duże różnice wagowe zarówno w górę jak i dół.

sambę załatwił mi miejscowy stolarz zapłaciłem za nią tyle samo co za lipę a uwierz jest od niej niebo lepsza . na allegro najszybciej znajdziesz kiedyś widziałem że ktoś sprzedaje ;)

Widziałem, że na allegro sprzedają sambę jako deski do sauny. Jeśli ma ktoś możliwość łatwego cięcia na różne wymiary to chyba nadają się do naszych celów. Ja mam niezbyt warsztatowe warunki, więc szukałem cieńszych listewek, żeby ograniczyć cięcie do minimum. Znalazłem takie coś: 

http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/2/14/

Są tam listewki z samby, cienkie, ale te najgrubsze powinny nadawać się do strugania mniejszych woblerków

EDIT: Jednak sklep nie godny polecenia. Zamówiłem listewki i otrzymałem informację, że nie mają. Przy okazji wziąłem balsę, też nie mają. A niby dostępne...

Edytowane przez Ubik

• 3 miesiące temu...

andre99 pisze: Fachowo malowane widzę,jak masz je wywazone,pływają pyskiem w dół pod kątem 45 stopni jak jack salm czy inna technologia??

pomysł był taki aby dwa z nich były tonące (powolny opad) a dwa pływające co do wyważania to starałem się żeby poruszały się równolegle do powierzchni wody i tak taż jest.  Ku mojemu zdziwieniu okazało się żę jeden z pływających  po wrzuceniu do wody zamiera jakby w miejscu, nie opada w dół ani nie płynie w górę taki efekt uboczny widocznie dostałem za dużo envirotexu aczkolwiek jestem z tego zadowolony bo z doświadczenia wiem że nie jest to proste do osiągnięcia. Zrobiłem jeszcze dwie sztuki 8cm przeciążonych na głębsze wody sliderów a raczej jerków które kształtem je przypominają. Nie ma w nich nic szczególnego poza tym że są oklejone folią aluminiową z wytłoczoną łuską chciałem uzyskać ufekt łuski jak robi to kolega Stachu442 przyznaje że nie wyszło mi to najlepiej i będę musiał poświecić sporo godzin żeby to opanować albo zapiszę się na korki do Kamila:))zresztą w krótce wstawię jakieś zdjęcie i sami zobaczycie

Edytowane przez Tomik
  • Like 1

Cześć Tomik,

Daj znać co z soczewką, może w maju wpadnę przetestować twoje zabawki i zbudujemy "Sen leśniczego 2" :)

panowie cóż ja mogę powiedzieć było by super spotkać się nad wodą w celu łowienia bądź testowania przynęt :D  Marcinie co miałes namyśli pisząc "Sen leśniczego 2" ;)

Edytowane przez Tomik