Skocz do zawartości

Wędka na troć z rzeki

Art__RZ

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad Avs96mhf2 lub hf2. Ktory kij bedzie bardziej odpowiedni do łowinia w morzu przynetami 28-40g przy silowych rzutach oraz w rzece około 5 m szerokosci i nizbyt głebokiej przy użyciu obrotowek nr 4 i woblerow płytko schodzacych? Mieszkam na pólnocy Danii 200m od morza , kilka kilometrow od rzeki z pieknymi trociami i pstragami i nad wodą jestem kilka razy w tygodniu. Szukam kija ktory zastapi mi SG Custom Coastal 274 cm do 30g.

• Like 1

Zastanawiam sie nad Avs96mhf2

Z czystym sumieniem mogę Ci polecić ten kij na plażę. Świetna wędka, moja ulubiona. Zastanawiam się tylko po co Ci tam aż takie ciężkie przynęty jak 28-40g? Tym kijem opędzisz spokojnie przynęty do 30g (cięższych nie używam). Na małą rzekę do troci na lekko też się nada (wobki do max 6 cm, obrotówki long max 3 lub inne nr 2). Na rzece trzeba przy tym Avidzie trochę mocniej przykręcić hamulec w młynku, żeby dobrze wciąć rybę w nurcie.

Jeśli faktycznie chcesz łowić tak ciężko jak piszesz to chyba jednak wersja HF2 będzie lepsza...

Edytowane przez SzymonP

• 3 miesiące temu...

AVID 9,6" MHF2 nie bardzo podoła w rzece obrotówkom nr 4 , a w morzu przynętom powyżej 30 gr i siłowych rzutach ... jednym słowem szkoda kija narażać , a już ich nie produkują  ;)  :(

To dobry i dość mocny blank , ale do takiego łowienia jednak proponuję rozejrzeć się za czymś o oczko mocniejszym ...

Edytowane przez miramar69

AVID 9,6" MHF2 nie bardzo podoła w rzece obrotówkom nr 4 , a w morzu przynętom powyżej 30 gr i siłowych rzutach ... jednym słowem szkoda kija narażać , a już ich nie produkują  ;)  :(

To dobry i dość mocny blank , ale do takiego łowienia jednak proponuję rozejrzeć się za czymś o oczko mocniejszym ...

Polecam FA NanoSlim 10" do 25 lbs, kolejne testy praktyczne w terenie potwierdziły słuszność wyboru :)

• 2 tygodnie później...

Z czystym sumieniem mogę Ci polecić ten kij na plażę. Świetna wędka, moja ulubiona. Zastanawiam się tylko po co Ci tam aż takie ciężkie przynęty jak 28-40g? Tym kijem opędzisz spokojnie przynęty do 30g (cięższych nie używam). Na małą rzekę do troci na lekko też się nada (wobki do max 6 cm, obrotówki long max 3 lub inne nr 2). Na rzece trzeba przy tym Avidzie trochę mocniej przykręcić hamulec w młynku, żeby dobrze wciąć rybę w nurcie.

Jeśli faktycznie chcesz łowić tak ciężko jak piszesz to chyba jednak wersja HF2 będzie lepsza...

Tez tak mysle i chyba wezme HF2.

• 9 miesięcy temu...

Witam

Wybieram się pierwszy raz nad Inę na Trocie.

Nie mam wędki trociowej. Chcę zabrać swoją boleniówkę SG Custom Costal 274cm 7-23 g. Będę łowił tylko na woblery do 7cm.

Czy to ma rację bytu?

Ja używam na troć kijka do 20gram 2.6m i 7kg rybki wyjeżdżają na nim jak złoto.. wiadomo jak są zaczepy I duży nurt czasem przydałoby się więcej mocy,ale twój kijek naprawdę ogarnie trotki..

W morzu OK. Z rzeki może być trochę słabo, choć kelta +/- 70 cm powinien ogarnąć. 

Ja używam na troć kijka do 20gram 2.6m i 7kg rybki wyjeżdżają na nim jak złoto.. wiadomo jak są zaczepy I duży nurt czasem przydałoby się więcej mocy,ale twój kijek naprawdę ogarnie trotki..

Zapewne macie rację. Nie mam wielkiego doświadczenia w łowieniu rzecznych troci, jednak...

Po co ryzykować?

Moja pierwsza, letnia troć została złowiona w Słupii, tym kijaszkiem http://jerkbait.pl/topic/4877-daiwa-cima-z-rosyjska-cnma-bądź-cuma/?p=964920

Mimo, że kijek dzielny i spisał się bardzo dobrze, to jednak był moment, kiedy poczułem niepokój o całość wędki.

Troka, niby nie za wielka, 66-67 cm,  https://photos.app.goo.gl/aagC4ZUG6q6KGntQ7   w pewnym momencie przygięła blank do tego stopnia, że poczułem to w uchwycie kołowrotka i pod rear ripem. Później, poszło już łatwiej. To był taki jeden, mocny zryw ale, po co się narażać gdy weźmie taka 75+ w trudniejszym terenie?

Teraz wybieram kijek o cw. minimum 35 -40g

7kg, troć na 20g kijek... SZACUN 

• Like 3

Łowiłem na Inie trocie Team Dragonem 2.9 m do 28 gram i wędkę sprzedałem bo zdecydowanie brakowało jej mocy. Marek Szymański z tego co pamiętam, na trocie polecał BeastMastera do 50 gr.

Może na wczesne wychudzone kelty kijki do 20 gr wystarczają ale te wiosenne potrafią już popalić, a co dopiero srebro.

Łowiłem na Inie trocie Team Dragonem 2.9 m do 28 gram i wędkę sprzedałem bo zdecydowanie brakowało jej mocy. Marek Szymański z tego co pamiętam, na trocie polecał BeastMastera do 50 gr.

Może na wczesne wychudzone kelty kijki do 20 gr wystarczają ale te wiosenne potrafią już popalić, a co dopiero srebro.

Dziś łowi jakimś robinsonem do 28g.

Do tematu ,jak nie planujesz romansu z trocią na dłużej to na jeden wypad da radę ten SG szczególnie pod gumy na główkach 6-10 g(łowne ) Inie stawiające oporu :)

Wobki tez jakies smukłe i nie stawiające zbyt dużego oporu tylko nie wiem czy w najbliższych dniach utrzyma się podwyższona woda.

Edytowane przez salmon1977

Czy ktoś posiada St. Croix z najnowszej edycji Triumph 2,6 m do 56g, konkretnie model TRSS86HF ? Ewentualnie wcześniejsze serie Avida lub Wild Rivera o tej mocy. Interesuje mnie lotność stosunkowo lekkich wobków 6 -7 cm na tych kijach gdyż na 1 uncjowym w silnym nurcie szczytówka zbyt mocno się gnie. Obecnie za trocią chodzę z CD Blue Rapid 2,75 m do 35 g który do blaszek jest ok ale szukam jeszcze czegoś o "cieplejszej" charakterystyce.

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie, poszukuję budżetowego kija na trocie. Łowić zamierzam w pomorskich rzekach, więc wszystkie "seatrouty" odpadają. Chciałbym kij w długości 300-320 cm i cw. w przedziale 10-60 g. W jednym ze sklepów wytypowałem takie patyki:

Pomacałem wszystkie 5 kijów i wnioski są takie:
1) Berkley ---bardzo słabe przelotki, wyglądały, jakby w ogóle nie miały porcelanowych pierścieni.
2) Okuma - tylko 6 przelotek na 3-metrowym kiju, odpadł od razu.
3) Savage Gear - mały cw i przelotki o małej średnicy.
Pozostały więc 2 wędki, ABU i Dam. Abu cięższy, masywniejszy blank, lecz lepszy jak dla mnie cw. Z kolei Dam to kij bardziej lekki, mniej męczący rękę, ale ze słabszym cw.
Ostatecznie zdecydowałem się i kupiłem Dama Steelhead. Jak będzie spisywał się nad wodą, to oczywiście zweryfikują sytuacje nad rzekami.

Edytowane przez Grzesiek

• 5 miesięcy temu...

Wczoraj złamałem swojego poczciwego starego Jaxona i szukam nowego kijka na troć z rzeki.

Czy ktoś miał w łapach Robinsona City Liner Salmon Spin 300cm? Byłbym wdzięczny za uwagi lub polecenie czegoś w podobnym budżecie (okolice 300 zł). Szukam wędki 2,9-3 m z cw do 40-50gr.

Jeszcze rozważam WESTIN W2 SPIN 303/10-40g lub DAM DAM Nanoflex Pro+, z naciskiem na tego pierwszego, ze względu na niską wagę. Czy ktoś zna tego Westina?

Ogólnie mam taką refleksję, że te wszystkie te trzy pasujące mi cenowo kije mają lipne rękojeści. Chodzi o fore gripy o długości kilku cm. Przecież to jakaś kpina i totalny brak wyobraźni w przypadku kijów o tej wadze i długości, gdzie podstawą powinien być wygodny (i ciepły) chwyt całą dłonią powyżej stopki.

Edytowane przez Grzegorz B.