Skocz do zawartości

Wędka na troć z rzeki

Art__RZ

Rekomendowane odpowiedzi

Mało tego, forgrip w robinsonie jest cały plastikowy. Zdjecia w sieci są mylące. Mam ten kij i za te pieniądze, pomijając ten nieszczęsny forgrip jest całkiem udany. Ryby jeszcze nie miałem na nim ale rzuca/podaje celnie. I parogramowe wobki jak i żelastwo

Edytowane przez Marcipas
  • Like 1

Jeszcze rozważam WESTIN W2 SPIN 303/10-40g lub DAM DAM Nanoflex Pro+, z naciskiem na tego pierwszego, ze względu na niską wagę. Czy ktoś zna tego Westina?

Ogólnie mam taką refleksję, że te wszystkie te trzy pasujące mi cenowo kije mają lipne rękojeści. Chodzi o fore gripy o długości kilku cm. Przecież to jakaś kpina i totalny brak wyobraźni w przypadku kijów o tej wadze i długości, gdzie podstawą powinien być wygodny (i ciepły) chwyt całą dłonią powyżej stopki.

Westin mógłby mieć ciut krótszy rear grip. Traci przez to na długości roboczej.

Łowiłem nim, ale w morzu. Hole troci pewne, czy to zacięte na dalekim dystansie, czy, a może zwłaszcza, te wcięte na „ krótkim dyszlu”.

Edytowane przez Kokosz
  • Like 1

Ja całą dłonią powyżej stopki nigdy nie trzymam wędki i chwyt jest dla mnie wygodny.Nanoflex 300 cm do 30 g jest kiepsko wyważony z uwagi na ciężki blank także Tobie może to by mogło przeszkadzać.

Szymku, Grześkowi chodziło pewnie o Nanoflex 300 cm, c.w. 20-50 g...

Edytowane przez Grzesiek

Nie chciałem kupować kota w worku, więc poszedłem do sklepu i ostatecznie wybrałem Daiwę Legalis 305cm 10-40. Nad wodą jeszcze nie miałem, więc za wcześnie na ocenę. Przyznam, że do końca nie jestem przekonany ale potrzebowałem wędki na już. Na plus lekkość, natomiast niepewność budzi dość długi jak dla mnie dolnik oraz lekka kluchowatość kija. Ogólnie znalezienie u nas odpowiedniej wędki z normalnym fore gripem jest prawie niemożliwe. Jeśli już coś znalazłem to wyprzedane. W akcie desperacji zacząłem szukać na alie i tu znalazłem kilka wędek ciekawych i jak najbardziej mi pasujących, ostatecznie jednak z pewnym żalem dopuściłem ten kierunek, głownie ze względu na czas.

Byłem nad wodą z nową wędką. Kij jest cudownie lekki i głównie z tego powodu łowi się nim bardzo przyjemnie. Mógłby być trochę mocniejszy ale na kelty powinien być wystarczający. W sumie to się okaże po pierwszych rybach, na razie uwiesił się tylko mizerny szczupaczek. Jeśli chodzi o obsługę przynęt to nie mam zastrzeżeń, dobrze latają zarówno lekkie woblerki jak i cięższe wahadłowki.

post-55458-0-62772000-1737211533_thumb.jpg

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Byłem nad wodą z nową wędką. Kij jest cudownie lekki i głównie z tego powodu łowi się nim bardzo przyjemnie. Mógłby być trochę mocniejszy ale na kelty powinien być wystarczający. W sumie to się okaże po pierwszych rybach, na razie uwiesił się tylko mizerny szczupaczek. Jeśli chodzi o obsługę przynęt to nie mam zastrzeżeń, dobrze latają zarówno lekkie woblerki jak i cięższe wahadłowki.

Rzuty ok. A jak z prowadzeniem wabików?

Jak dla mnie w porządku, w pełni przekonałem się już do tego kija. Głównie łowię na gumy ale np. Ferox 8 cm lub obrotówka long 2 bez problemu. Chociaż w silnym nurcie nie testowałem, tu być może wobler w większym sterem mocno już przygnie szczytówkę.

Nadal bez troci ale trafił się fajniejszy szczupaczek, taki pod 2 kg i wędka dała radę bez najmniejszego problemu. A jak kogoś interesuje ta Daiwa ale lubi mieć większy zapas mocy lub wybiera żyłkę zamiast plecionki, to jak pamiętam, jest też wersja z cw do 60 gr.

Ja tam jestem zadowolony.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Sprawdzaja sie Dialuny na trociach? Nie za sztywne? 

Co kto lubi. Mam kolegę, który sobie bardzo chwali ten model na "rzecznych". Sam nie łowiłem ale łowiłem dość długi czas  CD Taiahą 3,00m, 20lb, do 35g, która jest stosunkowo sztywnym kijkiem. Łowiło mi się bardzo dobrze. Bez spadów. Gdyby nie poszukiwania lżejszego kijka, pewnie łowiłbym nią do dzisiaj ale ok. 280g robiło swoje.

Ja mam 2,9 7-35 na trociach nie byłem ale jest to kij szybki i pewnie z zabetonowanym hamulcem na plecionce dobra sztuka będzie w stanie rozprostować albo połamać kotwice. Ładnie przechodzi w holu w parabolę ale to już mocna wędka. Generalnie bardzo fajny czuły kij i jak na ten moment kilka szczupaków ale niezbyt dużych i wiślanych sandaczy z największym około 50cm,  spadów jakoś nadmiernie nie odnotowałem. No a ta 10-56 no to już będzie według mnie potęga !  :)

Ja akurat myslalem o wersji lzejszej travel do 21g MB S800L-4 z tego wzgledu, ze tu gdzie lowie czyli na Walijskich rzeczkach ryby sa mniejsze tak do 70 cm. Na duze rzeki oraz ryby mam w swoim arsenale Dragon Salomon Voyager oraz Okuma Epixor travel. Ta pierwsza ma swoich fanow nad Pomorzem bo moze naprawde duza rybe szybko zatrzymac ale wg moich standardow troche za sztywna,kolkowata jest i stosuje do niej zylke ktora z kolei nie sprawdza sie kiedy lowie wirowkami. Takie rozkminy trociarza :)

PS Mam zajefajne stare kije Smitha ktore gibia sie pod ryba przepieknie. Dialuna to tak z ciekawosci ... ze moze istnieje cos lepszego :) A w drodze Daiwa Lateo z tego samego powodu.

Edytowane przez Luckyguliver