Skocz do zawartości

Wędka na troć z rzeki

Art__RZ

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj kolega na okoniówkę do 7g złowił szczupaka 65+ tzn.,że jak napisze post "świerzy" wędkarz Wędzisko na szczupaka,to polecimy mu patyk do 7g na tego szczupaka.Bądzmy rozsądni i nie wpadajmy w skrajnośći.A co do wagi zestawu przy dzisiejszej technologi,można zejść do -500 gr.

Uniwersalna wędka powinna mieć 2,9m - 3,05m i posiadać 17- 20lb mocy oraz około 30-35gr CW.

Taką wędka można połowić cały dzień i rożnymi wabikami od tych mniejszych woblerów do cięższych wahadeł 30gr po sporą obrotówkę prowadzoną pod prąd ...

Poszukaj w konstrukcjach CD , Talona, Lamiglasa, lub w seryjnych konstrukcjach np. Shimano 

To musi być wędka "mięsista" , a nie papierowe "próchno" ....  ;)

Gdybym miał wybierać tylko jedną : stawiam na CD 3m do 35gr

.... albo coś bardzo zbliżonego do tej konstrukcji

Edytowane przez miramar69
  • Like 3

Troć to nie szczupak ma twardy pysk(trzeba mocno zaciąć),więc większa moc a zatem większy cw.(Parsęta lubi zaskoczyć naprawde dużymi rybami) jest wskazany.

Jak walnie srebrniak 80 i "dostanie wody" to szczupakową witką go nie zatrzymasz.

Wybór patyka to zawsze kwestia indywidualna i należy do Ciebie @ktm777.

Jak "dostanie wody" to w pierwszym etapie żadnym kijem go nie zatrzymasz chyba że dyszlem od woza???? a wtedy co innego puści jak pisze kolega wyżej . Wg mnie tak jak pisze miramar69,dobry mięsisty kij ok. 35g.Ja jak pojadę to wezmę br 28g lub suzuki rxf 16lb 802 które jest niedoszacowane????

• Like 2

...........

Gdybym miał wybierać tylko jedną : stawiam na CD 3m do 35gr

.... albo coś bardzo zbliżonego do tej konstrukcji

Moja, zbliżona konstrukcja, to CD Taiaha 20lb/35g. Spisywała się znakomicie.

No ale nie miałem żadnej 80-tki.

Teraz, chcę zastąpić https://www.mefistofishing.pl/wedka-shimano-lunamis-new-2020-p-2234.html w wersji S96M, czyli 2,90m/7-35g.

A to, ze względu na wagę kijka. Ciekawe, czy da radę  :ph34r:

No ale moje wypady, to czysta amatorszczyzna. 3-6 dni w sezonie :(

Waldemar  Chyba czytasz w moich myślach z tym ze ja mam do najbielszej wody z trociami 1.5 kilometra ,ale też często łowie brodząc w morzu . co do Taiahy używam  w morzu 3.2 .20 lb  mam tez ta mocniejsza 25 lb  Jest za mocna na morze(10-35) ,co do Shimano Lunamis ma ja zastąpić na własnie na morzu  ale model do 25 cw i 2,9 . Ja zadnym  mistrzem nie jestem ale zdarza mi się  wędkować z ludźmi którzy się w trociowaniu  się specjalizując .

Ja koledze proponuje Awida z paru powodów ta wędka będzie mu pomagać , Ina sprawa to ta jakimi przynętami będzie  łowił .Miękka szczytówka pozwoli wyzuci lekkiego woblera  ,kilku gramowa blachę  .Awid wzorcowo trzyma rybę  i wybacza błędy .W dani były na wyprzedaży po 600 zl .      

• Like 3

• 4 tygodnie później...

Witam szukam kija trociowego max 3m . Lekki,mocny i czuły kijaszek. Ktoś jest w stanie polecić coś dobrego?

Jeśli coś z pracowni to zobacz sobie blanki z FA Blaas Slim Nano 25 funtowe. Mocne, a jednocześnie subtelne blanki świetnie trzymające rybę. Edytowane przez maniak
  • Like 1

Dziś przetestowałem nowy kijek Avid AVS96HF2, jest po prosu super nawet nie spodziewałem się że może tak wspaniale się zachowywać podczas spiningowania. Przetestowałem w szybkim nurcie z ciężkimi wahadłówkami i obrotówkami 4. Bardzo fajnie pracuję. Szczerze na troć łososia polecam. Rybki nie udało się złowić, ale jeden srebniak wirówkę 2 razy odprowadzał pod brzeg, niestety nie uderzył. Jutro kolejny dzień testowania nowego kijka.

• Like 1

Dziś przetestowałem nowy kijek Avid AVS96HF2, jest po prosu super nawet nie spodziewałem się że może tak wspaniale się zachowywać podczas spiningowania. Przetestowałem w szybkim nurcie z ciężkimi wahadłówkami i obrotówkami 4. Bardzo fajnie pracuję. Szczerze na troć łososia polecam. Rybki nie udało się złowić, ale jeden srebniak wirówkę 2 razy odprowadzał pod brzeg, niestety nie uderzył. Jutro kolejny dzień testowania nowego kijka.

"Testowanie" kija trociowo-łososiowego polega, wedle moich dziwnych teorii, na przyczepieniu do niej kilka razy żywej ryby. Najlepiej jesli jest to sreberko, takie ze 4-5 kilo, a najlepiej gdy na brzegu jest też trochę krzaków, w wodzie leży parę jakich drzew i karczy. I jak się uda takie ryby zatrzymać "kijem" nim wlezą w patyki, jak wędka zamortyzuje trząchanie łbem w czasie świec i młynków, jak nie pęknie zwinięta w kółko przy podbieraniu z wyższego brzegu, to można wtedy powiedzieć, że "przetestowana".

Jest kupa wędek fajnie pracujących z róznymi przynetami, ale gdy dojdzie co do czego, to się okazuje, że co najwyżej można sobie nimi bolenie na Wiśle połowić :rolleyes:

• Like 5

"Testowanie" kija trociowo-łososiowego polega, wedle moich dziwnych teorii, na przyczepieniu do niej kilka razy żywej ryby. Najlepiej jesli jest to sreberko, takie ze 4-5 kilo, a najlepiej gdy na brzegu jest też trochę krzaków, w wodzie leży parę jakich drzew i karczy. I jak się uda takie ryby zatrzymać "kijem" nim wlezą w patyki, jak wędka zamortyzuje trząchanie łbem w czasie świec i młynków, jak nie pęknie zwinięta w kółko przy podbieraniu z wyższego brzegu, to można wtedy powiedzieć, że "przetestowana".

Jest kupa wędek fajnie pracujących z róznymi przynetami, ale gdy dojdzie co do czego, to się okazuje, że co najwyżej można sobie nimi bolenie na Wiśle połowić :rolleyes:

Masz rację, ale na tym etapie testów też nie wszystkie kije dobrze się zachowują. Ta akurat przeszła pierwszy etap pozytywnie. Czy zaliczy drugi taki o jakim piszesz to się okaże jak się na końcu linki uczepi taki srebniak ponad 5. A krzaki i drzewa w wodzie to 70% moich miejscówek. Dziś uczepiła się mała troć 1,5 kg i to też nie test dla tego kijka. Do końca sezonu jeszcze prawie 2 miesiące i może uda się przetestować na czym większym. Zwłaszcza że do rzeki ma blisko więc i rankiem i wieczorem mogę wyskoczyć na rybki.

No to super,- fajnie, ze o tym napisales  :) bo gdy watek o poszukiwaniu jakiegos tam sprzetu konczy sie czyms konkretnym typu,- kupilem, nie kupilem bo,..itd... to wraca chec do napisania czegos, podzielenia sie jakas tam wiedza, praktyka czy doswiadczeniem  :rolleyes:

Ps

Postanowilem zweryfikowac "oburzenie" po moim wpisie o "mitycznych srebrnych 80-tkach". No i musze odszczekac to co napisalem, ale odszekuje to z wielka radoscia, ze ryby znow w rzece i to zdrowe ryby i rozmiarow jakich dawno nie bylo :) . Refleksja osobista jest taka, zeby nie dawac sie uspic "beznadzieii" nawet jak trwa dlugo... a moze trzeba zaplanowac jakis jesienny wypad do Kolobrzegu :rolleyes:

• Like 2

Ja zaczynając z wędkowaniem wybrałem się na  dorsze ma 1,5 km ,kanał jesień koniec października 10 raz na rybach ,wędka jakiś konger na suma 3 m ,tak chyba do 180 gr  mocny prąd przynęta guma biała (kopyto i główka nie pamiętam może 20 gr  ) pierwszy lub drugi rzut .Potężne uderzenie takie up chwila ciszy nagle motorówka w lewo w prawo .Dodam żyłka o wytrzymałości 12 kg i kołowrotek zakręcony na beton 7 kg .Zylka z kołowrotka wyjedzona bez  jakiego jakiegokolwiek problemu wędka mi lata jak  trawka na wietrze ,(ja stałem wtedy na takim mostku dla pieszych i rowerów) rzucało mną jak przy 12 w skali botforta ) mało tego na mostku zatrzymywali się ludzie (może myśleli ze jakiś wędkarz dostał padaczki w każdym razie było śmiesznie)  wszystko trwało może z 30 lub 40 minut .w kocu ryba osłabła i już czulę ze jestem wielki  i nagle ryba zaczęła wszystko od nowa .Wyprostowała hak i się wypiela .Mija kilka lat w tym samym miejscu podchodzi do mnie Duńczyk i mówi ja cie pamiętam kiedyś w tym miejscu miałeś olbrzymiego łososia . Dodam tylko z  z przelotek wypadła porcelana ,kołowrotek był do wyrzucenia  a rękojeści kręciła się we wszystkie strony .       

• Like 3