Luckyguliver Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 A z travelkow panowie cos mozecie polecic? Najlepiej cos w 4 kawalkach. Kolega od jakiegos czasu uzywa na Parsecie Dragona Voyager Salmon i calkiem sobie chwali ten kij ale jestem ciekaw czy sa jakies alternatywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Hej ja miedzianymi i tym łowiehttps://www.jagtogfiskerimagasinet.dk/kat48-Spin/side2457-Fenwick-Ironfeather-Quadrant-4-delt-Restparti-!.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Panowie, zdaje się, że któryś z Was używa na trocie wędki Shimano lunamis. Poproszę o krótką charakterystykę i info, który to model. Może być priv lub w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Panowie, zdaje się, że któryś z Was używa na trocie wędki Shimano lunamis. Poproszę o krótką charakterystykę i info, który to model. Może być priv lub w wątku.Mam model LUNAMIS 2,9M 7-.35Docelowo, kijek ma się sprawdzać morzu. Nie w rzece. To jednak, już mocny kijek, porównywalny z Taiahą 20lb i 3,0m.Jego ugięcie, przy małym obciążeniu, jest bardziej szczytowe, niż w CD.Niestety, jeszcze nie testowany ale moim zdaniem, o ile nie trafisz na letnią 80+ ,w trudnych warunkach, masz szansę skutecznie połowić.Na rzekę wybrałbym model MH do 45g. ze względu na większą moc ale i tak, do moich preferencji bardziej przemawia Dialuna 3,05 do 56g, ze swym ugięciem regular-fast. To jednak nie są wędki typu: "i rybę złowisz i pokrzywy skosisz".Z powodu niskiej wagi, sprawiają wrażenie dość delikatnych, stąd u mnie, na morze. Uchwyt, przelotki, czas i praktyka zweryfikują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Dziękuję serdeczne za info. Łowię teraz avidem 2oz i czasem atc. Kusi mnie jakiś nowy kijek, bo dawno nic nie kupowałem ????Mam kilka japończyków, ale pstrągowych. Trocie ostatnio zaniedbalem, bo rzeki świeciły pustkami, ale w tym roku coś chyba drgnęło i mnie ciągnie. Niedługo jadę do Ustki i z pewnością kilka poranków spędzę nad Słupią. Jeszcze polatam z moim dzielnym avidem, a jak wrócę będę wydziwiał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Piotrek dam Ci dobra rade (bron Boże nie sprzedaj Avida .bo i tak do niego wrócisz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Dziekuję za radę, ale nie pisałem nic o sprzedawaniu avida. Tyle ze mną przeszedł i wyholowałem na niego tyle ryb, że musiałbym być głupcem, żeby się go pozbyć. Zostanie ze mną do końca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Ile razy sam to powtarzałem czy słyszałem u innych ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Hej ja miedzianymi i tym łowiehttps://www.jagtogfiskerimagasinet.dk/kat48-Spin/side2457-Fenwick-Ironfeather-Quadrant-4-delt-Restparti-!.htmlWygladaja ciekawie choc troszke drogie. Ktora wersje masz i jak wyglada realny CW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Witam Czy ktoś używa w omawianym temacie Blaas Slim Nano 9020 lub 9015 ew 96... i może napisać kilka słów jak się spisuje w praktyce ..?Ew czy takie 15 lb nie będzie za delikatnie ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Ty tak na serio z tym 15lb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 wiem , że to dość mięsiste kije więc może te 15 lb przy 9' się nada , ale pytam nie twierdzę ...Interesuje mnie raczej letnie łowienie , przynętami odpowiednimi do niżówek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Przynęty przynętami, ale o troci mówimy. 15 lb? Bardzo odważnie. Chcesz rybę umęczyć na amen, czy co? Na pstrągi to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Operowanie przynętami, to jedno, a kontrola nad letnią rybą, drugie. Prawie 20 lat łowienia tych ryb nauczyło mnie jednego: zero kompromisów jeśli chodzi o moc i jakość sprzętu. Świadome łowienie tych ryb na kleniowe zestawy jest dla mnie śmieszne i świadczy o zerowym pojęciu łowcy. Zapewniam Cię, że dwuncjowym avidem jestem w stanie operować 5cm woblerem jak też i 25 gramowym wahadłem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 "letniaka" jeszcze nie złowiłem ale widziałem akcję ryby 70+ no i powiem że jest co robić , tym bardziej iż powalone drzewa , konary itp to normalny widok tego łowiska , a ryby 80+ nie są rzadkością tej rzeki - dlatego postanowiłem się "zabezpieczyć i nabyłem cd blu rapida 3 metry oraz cw 10-35 . Kijek o symbolu BLSJH 2118 MH wydaje się być optymalny . Ale coś więcej będę mógł powiedzieć po stoczonej walce. pozdrawiam Bogdan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 "letniaka" jeszcze nie złowiłem ale widziałem akcję ryby 70+ no i powiem że jest co robić , tym bardziej iż powalone drzewa , konary itp to normalny widok tego łowiska , a ryby 80+ nie są rzadkością tej rzeki - dlatego postanowiłem się "zabezpieczyć i nabyłem cd blu rapida 3 metry oraz cw 10-35 . Kijek o symbolu BLSJH 2118 MH wydaje się być optymalny . Ale coś więcej będę mógł powiedzieć po stoczonej walce. pozdrawiam BogdanNa tym" zabezpieczeniu" myślę że się zdziwisz ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Ciekawa dyskusja, ale sprawa jest prosta, a przynajmniej była w moich spinningowych czasach. Moc kija podawana w dwu wartościach. Dolna określała minimalną moc linki przy której kij zapewniał amortyzację bez jej zerwania. Górna określała moc linki bezpieczną dla kija przy siłowym zatrzymaniu. Jeśli więc mam zamiar używania 20 czy 25 lb linek - kij 15 lb jest za słaby w razie ekstremalnej sytuacji. W drugą stronę to też działa. Proste prawda?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Blue Rapid do 35 powinien już ogarniać tamat. Mam BLR2118M, tj. 3,00 7-28g, jeszcze NZ, i generalnie myślę, iż ciut więcej mocy i byłby kij optymalny w większości sytuacji trociowych.BR działa optymalnie z żyłką, która go lekko spowolni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zatem nic innego nie pozostaje, jak tylko jechać na rybki. Z przyjemnością chciałbym zobaczyć blu rapida w akcji . Dodam że model BLSJH 2118 MH to 20 lb , czyli powinien dać radę, ale jak wspomniałem nie miałem letniego "srebra " a widziałem rybę 70 + i co wyprawiała na kiju . pozdrawiam serdecznie Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Wygladaja ciekawie choc troszke drogie. Ktora wersje masz i jak wyglada realny CW?Hej używam tego do 48 gram .Przynęt do 27 gr ,ciężej nigdy nie łowiłem .Łowiłem mim trocie i dorsze .Zadna wybitna wędka .Moge go porównać do tego co znam a mianowicie TAIAHA AVID CTS BORON WESTIN . Ma jedna przewagę nad tymi wędkami 4 części, użytkowo im ustępuje . Dobrze trzyma rybę rzuca wszystkim od 15 gram całkiem ok poradzi sobie z obrotówka ,woblerem .Wedka stworzona na łososie , ale to nie jest wędka typu AVID (znaczy guma ,niema tez takiej szybkości jak TAIAHA ze sama Ci zatnie rybę ) ot taki przyzwoity TRAWEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Wędka wędce nierówna. Opis,opisowi też chociaż, jest już lepiej, niż dawniej bywało. Na podstawie własnych obserwacji oraz skromnych doświadczeń, odważyłbym się na prosty podział.Sreberka do 80 cm - kijek 20lb Ryby 80+ - kijek 25-30lb.To prosty podział dla łowiska o sprzyjających warunkach, gdzie troć może troszkę poszaleć bez wpływu na wynik.Łowiska trudniejsze, ten mocniejszy wybór będzie nie od rzeczy.Mój podział, dość nieskomplikowany, realizuję Taiahą 3,0 20lb oraz Daiwa Whisker 2,7m do 50g. Co prawda tej większej ryby, jeszcze nie miałem na haku ale sądzę, że wspomniana Daiwa, może temu sprostać ?. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Ja na kanale używam AVIDA 12LB do 21 gram srebrniak 5 kg i 72 cm nie zrobił na nim wrażenia .Pamiętacie wędka miękka ryba zachowuje się spokorniej nie ma takich szarpnięć czyli trzymanie ryby jest bardziej bezpieczne i skuteczne ,nie ma skakania . Z mojego punktu widzenia podział powinien być iny wędki o pełnym ugięciu łatwo odajace swoja moc i Cala reszta,( co warze płynie i tu wcale nie jest potrzebne 30 lb) .To ze my na wędce o bardzo sztywnym blanku odczuwamy zupełnie inaczej sile ryby szarpanie boksowanie wcale nie oznacza ze troć 80 cm to demon siły .Powód jest banalny mamy złe pobrana wędkę . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Cały zestaw musi zagrać, myślę że wiekszość srebrniaków spada z braku (czesto jest puknięcie tylko, albo zgaszenie przynęty) , za słabego, czy spóźnionego zacięcia. Kolejna sprawa to zbyt forsowny hol, czyli trzymanie na ostro przu pierwszym odjezdzie, co kończy sie zejściem, czy rozprostowaniem kotwicy lub świecami i wytrzepaniem przynęty.Inna sprawa, że jak witka poddaje sie w nurcie pod przyneta za bardzo, to nie ma z czego zaciąć. Myślę, że dużo mniej ryb spada, bo pójdzie w drzewa, niż z powyższych powodów. Wg mnie nie ma możliwości, żeby zatrzymać w miejscu w pierwszym momencie dużego srebrniaka, jeśli chce zrobić odjazd... Nie namawiam do stosowania delikatnych zestawów, bo z nurtem przy swojej burcie może być ciężko podprowadzic rybę, do siebie, a stojac między drzewami może nie być jak zejść, ale trzeba sobie zdać sprawę z ograniczeń zestawu, jak wytrzymalosc kotwic czy kija 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Witam Czy ktoś używa w omawianym temacie Blaas Slim Nano 9020 lub 9015 ew 96... i może napisać kilka słów jak się spisuje w praktyce ..?Ew czy takie 15 lb nie będzie za delikatnie ..?Mam 9020. Na letnie łowienie przy przeważnie niskich lub średnich stanach wody jest ok, o ile ktoś lubi kije gnące sie po korek. Na rzekach typu Drwęca, Wierzyca, Reda, Słupia, Wieprza daje się spokojnie łowić i panować nad holem ryby. Gorzej z dolną Parsętą. Na niej stan wody to jedno, ale ilość zawad i nader częsta konieczność siłowego trzymania ryby wymusza mocniejszy sprzęt. To spowodowało, ze zamówiłem 9025. Praktyka pokaże czy był to dobry ruch. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Mam mniejsze doświadczenie niż piszący powyżej Krzysiek, ale kilka ryb srebrnych i brązowych 80 plus złowiłem... I w przypadku tych ryb co złowiłem mogę powiedzieć jedno. Ryby 6-10 kg walczyły trochę inaczej niż takie 2-4 kg. Były silniejsze, ale znacznie mniej dynamiczne. Srebrna 4 to przeważnie wariat przebywający więcej w powietrzu niż w wodzie, 6-10 chodziły ciężko, ale skakały mniej. Dało radę je ujeździć na normalnym sprzęcie. Piszę o rybach z Redy, Drwęcy i Słupi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi