Skocz do zawartości

Bandytyzm.........

staszek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zobaczyłem tę stronę ( http://wędkaelektryczna.pl/) i zdjęcia tam wystawione to aż mnie zatrzęsło . Może coś z tym zrobimy ???

Choćby zgłoszenie do prokuratora, niech sprawdzi tych "rybaków" czy maja pozwolenie na posiadanie takiego sprzętu . Dane kto jest na zdjęciach niech udostępni producent . Lub je zdejmie ze swojej witryny bo to nawoływanie do kłusownictwa

Staszku spokojnie.Są takie produkty bezpieczne dla ryb o odpowiednich parametrach napięcia i natężenia prądu.Są to "wędki" dla hodowców ryb celem ich odławiania,  bez zabijania narybku.Kiedyś jak działałem w PZW robiliśmy badania odcinka rzeki(zasobność w ryby łososiowate) takim specjalistycznym sprzętem.

"Popieszczona" rybka po chwili odpływała w dobrej kondycji :) .Widać z tego, że to produkt atestowany czyli dopuszczony do użytkowania, producent zapewne ostrzega przed innym produktem :D .

PZW i wędki elektryczne to rozumiem...

Jozi ale , że Ty brałeś udział w takich odłowach to już ciężko mi pojãć :)

Wymyśl dla siebie karę :)

P.S

A nie zalega Ci gdzieś w piwnicy taka wedeczka, z checia zamieniłbym sie za phenixa fx 895 bo za cholerę nic nie czuć na tym kiju :) :) :)

• Like 1

Czytaj ze zrozumieniem, to bylo sprawdzanie zasobności pewnego odcinka rzeki związane z zarybianiem pstrągiem potokowym :D .

To był sprzęt PZW.Kilkanaście lat temu to było nie do kupienia prywatnie, o allegro nikt nie słyszał.

Edytowane przez Jozi

Czytaj ze zrozumieniem, to bylo sprawdzanie zasobności pewnego odcinka rzeki związane z zarybianiem pstrągiem potokowym :D .

To był sprzęt PZW.Kilkanaście lat temu to było nie do kupienia prywatnie, o allegro nikt nie słyszał.

Dobra, dobra...

Ponoć winni się tylko tłumaczã...

Jakbyś coś jednak znalazł na strychu to wymiana wchodzi w grę oczywiście z moją dopłatą :)

Pozdrawiam i oczywiście to takie małe żarty z rana...

Jak tu zachować spokój jak na zdjęciach są "złowione" ryby i to raczej nie w celach badawczych i raczej przez osoby nieuprawnione.

Nie powie mi nikt że zdjęcie np. szczupaka w prywatnej łazience jest zrobione przez zawodowego rybaka w celu badawczym :ph34r:

Może główny admin wystąpi z "urzędu" ( w naszym imieniu) do prokuratury z zapytaniem czy aby nie zostało popełnione przestępstwo . Niech producent wytłumaczy się ze zdjęć :ph34r:

Więc piszmy i działajmy aż do skutku.

Broń palna także jest zakazana i jakoś nie pojawia się oficjalnie na różnych stronach. Zainteresowani , czyli wojsko, policja , myśliwi wiedzą gdzie szukać -nikt nie pokazuje domorosłym bandytom sposoby pozyskania .............

Nie idźmy tym tropem panowie, zachęcimy tylko szwadrony wojujących feministek chcących pozbawić każdego samca potencjalnego narzędzia gwałtu. ;)

Ze wszystkiego można zrobić zły użytek, nie dziwię się reakcji Staszka, sam miałem podobną gdy pierwszy raz widziałem reklamę tej wędki, właśnie dzięki zdjęciom.

Nie zmienia to faktu, że wędka sama w sobie narzędziem kłusowniczym nie jest, staje się nim gdy weźmie ją w łapy kłusownik.

Klauzula na stronie producenta mówi:

"W Polsce do połowu wymagane jest posiadanie uprawnień ( posiadanie własnej lub dzierżawionej wody) do połowu i posiadania narzędzi rybackich ( w tym elektrycznych). Uprawnionym do rybactwa wg ustawy o rybactwie śródlądowym jest: (Art 4 tej ustawy)

Art. 4. 1. Do chowu, hodowli i połowu ryb jest uprawiony właściciel, posiadacz samoistny lub zależny gruntów pod wodami stojącymi lub stawami oraz władający obwodem rybackim na podstawie umowy zawartej z właścicielem wody, zwany dalej ,,uprawnionym do rybactwa".
Za posiadanie narzędzi rybackich ( elektrycznych, sieci,sznurów,podrywek, itp.) bez uprawnień grozi grzywna max, do 5000 zł i jest to wykroczenie.
Za połów bez uprawnień ( tj połów na wodach publicznych lub cudzej wodzie bez pozwolenia- tzw. kłusownictwo rybackie) grozi kara grzywny, ograniczenia lub pozbawienia wolności max do lat 2. Na swojej wodzie ( staw,jeziorko, hodowla,dzierżawiona woda) jest to dopuszczalne. To samo dotyczy różnych rodzajów sieci ( przestawy, wontony, narzędzia elektryczne, które są zaliczone do rybackich narzędzi połowowych).
"

Edytowane przez Dagon

Ech , macie rację . Może i temat był już wałkowany ale na moim przykładzie widać jak na dłoni że nie do każdego dociera. Trudno, należy z tym żyć i już.

W każdym razie tak jakoś mi się ciężko na duszy zrobiło jak widziałem te okazy w taki sposób złowione :(

Broń palna także jest zakazana .....

No wcale taka zakazana nie jest. Można posiadać broń palną czarno prochową, pewnie nie jedno Cie Zaskoczy :)

Faktem jest że przy zakupie takiej wędeczki elektrycznej powinien być wymagany certyfikat lub i rejestr. Rozwiało by to wątpliwości i możliwości oficjalnego pozyskania bez stosownego zezwolenia lub i rejestru.

Na zakup kołowrotki tez certyfikat i na kotwiczke i na pobierak I na wszystko certyfikat. Najlepiej, żeby był zdawany przed państwowa komisja i każdy egzamin to 399zł. ja jestem za! No i zapomniałem jeszcze o rejestrze, w przypadku wypożyczenia od kogoś wędki należy spisać umowy użyczenia. najważniejsze żebyśmy mieli pozwolenie na sprzęt o danych parametrach bo inaczej kara.

Edytowane przez Jack__Daniels

Na zakup kołowrotki tez certyfikat i na kotwiczke i na pobierak I na wszystko certyfikat. Najlepiej, żeby był zdawany przed państwowa komisja i każdy egzamin to 399zł. ja jestem za! No i zapomniałem jeszcze o rejestrze, w przypadku wypożyczenia od kogoś wędki należy spisać umowy użyczenia. najważniejsze żebyśmy mieli pozwolenie na sprzęt o danych parametrach bo inaczej kara.

Chyba nie jesteś świadomy problemu!!!...jesli wydaje ci się to śmieszna sprawa to ci trochę pomogę ;) ...popatrz na to tylko  z naszego punktu, czyli przecietnych wedkarzy (przeważnie)spinningistów , którzy tylko wk.......ją się na te całe bezrybie...i teraz zastanów sie przez chwilę co ci da powiedzmy przepis mówiący, że taka wędka może byc uzywana tylko i wyłącznie w gospodarstwach rybackich, ośrodkach zarybieniowych czy specjalnie wyznaczonych miejscach(np. odłowy tarlaków)...i tylko i wyłącznie przez osoby upowaznione do tego czyli pracowników w/w gospodarstw czy pzw....jesli uważasz, ze mozliwośc kupienia takiej wędki na allegro,w sklepie internetowym, na bazarze czy po prostu na ulicy...do tego bezkarne i niekontrolowane jej uzywanie... jest ok....to po prostu sie nie dogadamy ;) ......dobrze, że nie trzeba mieć pozwolenia na głupote :D

nie ma sie co unosic natomiast nalezy sie zastanowic :)  a ponizej link do ostatnio walkowanego tematu wedki elektrycznej i chyba najlepsza odpowiedz w tym temacie

http://jerkbait.pl/topic/19294-jawna-przesada/

(...)
Do listy narzędzi kłusowniczych można też zaliczyć buty bo w nich kłusol przyszedł, zwłaszcza buty gumowe bo musi mieć też jakieś zabezpieczenie - wprowadźmy pozwolenie na kalosze bo mogą być wykorzystane w niecnym celu.
Proponuję też wprowadzić pozwolenie na generatory prądu - wiedziałam takie w Castoramie, dodatkowo pozwolenie na akumulator, dodatkowo na auto, też trzeba czymś nad łowisko przyjechać... ooo zagalopowałem się, przecież jest prawo jazdy i dowód rejestracyjny. Można jeszcze wprowadzić obowiązkowe pozwolenie na korzystanie z energii elektrycznej - każdy kto ma mieć prąd w domu musi przejść odpowiednie szkolenie i dostać na końcu papier, że jest upoważniony do włączania światła i wymiany żarówki. Ciekawe ile taki kurs by kosztował :) i do czyjej kieszenie leciałaby kasa :).
(...) problem nie leży w samym urządzeniu.

Jestem bardzo daleki od tego, żeby Państwo jako takie zabraniało nam posiadania... posiadania czegokolwiek. W krajach cywilizowanych nie ma problemu z posiadaniem broni. Zdaje się, że w Szwajcarii każdy dorosły obywatel ma w domu karabin maszynowy - trzeba by pitta zapytać, żeby potwierdził, bądź zaprzeczył. W Norwegii też z bronią nie ma problemu, oni mają to problem z alkoholem.. trudno go tam kupić, a i tak wszyscy chodzą napier***leni, co nie oznacza, ze jest on tam nielegalny.
busz, problemem u nas są ludzie i ich mentalność - każdy wątek o kłusolach czy też wątek poboczny będzie się do tego samego sprowadzał - do mentalności. W Norwegii jak jest ograniczenie do 90km/h to tyle się jedzie, a nie ile fabryka dała bo nikt nie patrzy. Tam się idzie siedzieć jak się przekroczy prędkość o ileś tam. Ludzie nie boją się kary, bo im głupie pomysły do głowy po prostu nie przychodzą, a dlaczego nie przychodzą? Bo tak zostali wychowani - oczywiście pomińmy przypadek Breivika bo jak znam życie to ktoś zaraz o nim wspomni.
Co do posiadania broni. Czytałem na forum łowickim taką historyjkę. USA, centrum handlowe, ktoś zaczyna strzelać do przechodniów. Gdyby to było w Polsce to by strzelał, aż by mu się naboje skończyły i trupów byłoby sporo, bo Policja pewnie stałaby w korku, albo ..... cokolwiek. Okazało się, ze kilku klientów tego centrum miało broń i odpowiedziało ogniem. To dało czas policji, która przyjechała i zakończyła sprawę. Tak, tak, zaraz będzie, ze to by się nie wydarzyło gdyby dostęp do broni byłby ograniczony i ten co rozpoczął strzelaninę nie zdobyłby broni... obawiam się, że to byłoby strasznie naiwne założenie bo dla chcącego nic trudnego i nawet w Polskich warunkach nie ma problemu z nielegalnym nabyciem broni. Nawet ostatnio w TiWi mówili, że złapali jakiegoś Słowaka, który miał kałasze po tysiąc euro. Gdyby taki strzelał do Ciebie mógłbyś co najwyżej strzelić do niego plasteliną z rurki.... żyjemy w tak popierdzielonym kraju, że to aż nieprawdopodobne, że jednak w jakiś sposób tu funkcjonujemy. Ktoś kiedyś powiedział, że dobrze by było zabrać całą młodzież i dzieci do innego kraju, pokazać im jak można żyć i jak wymrą dziady i cała stare pokolenie to sprowadzić ich tam z powrotem i wtedy niech sobie rządzą.... wg mnie coś w tym jest.
Podsumowując
Wędka elektryczna jako narzędzie - nie można mieć nic przeciwko.
Cwaniak z wędką elektryczną - zupełnie inna para kaloszy.

Pozdrawiam i więcej luzu życzę (...)

od siebie dodam, ze Sturmgewehr 90 stoi sobie u mnie za szafa, jak w prawie kazdym mieszkaniu i mimo to zyje sobie spokojnie ... a w lechistanie pewnie juz by mnie jakis zyczliwy odstrzelil :)

Kilka tygodni temu niedaleko mnie Policja zatrzymała 5 amatorów łowienia ryb przy pomocy prądu. Czasami się udaje złapać kłusowników, szkoda tylko, że kary pewnie będą jakieś śmiesznie niskie.

http://www.rawicz.policja.gov.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=1398&Itemid=2

od siebie dodam, ze Sturmgewehr 90 stoi sobie u mnie za szafa, jak w prawie kazdym mieszkaniu i mimo to zyje sobie spokojnie ... a w lechistanie pewnie juz by mnie jakis zyczliwy odstrzelil :)

W Lechistanie posiadanie broni i umiejętność sprawnego posługiwania się nią, to była tradycja przekazywana z ojca na syna, z dziadka na wnuka i na wnuczkę. Polacy zawsze mieli broń. Szable, koncerze, rohatyny, nadziaki, młotki, guldynki, muszkiety i rewolwery były w każdym szlacheckim i mieszczańskim domu, nierzadko w chłopskich zagrodach. Chłopi zresztą mieli swoje kosy i z tych kos potrafili stworzyć wysoce sprawne wojsko. Dopiero zaborcy nas rozbroili, później komuniści. Więc kiedy słyszę jak jakiś głupek mówi w tivi że Polacy nie dorośli do posiadania broni, ze będą rozróby i strzelaniny, zawsze mam ochotę strzelić chama w pysk i opłazować dziadkową ludwikówką, co to ją mam za szafą. Jak zresztą wielu... 

Tylko na spacer nie mogę jej zabrać, na rapciach powiesić i pójść do knajpy na piwo, bo jakiś kolejny dureń zakazał noszenia ostrzy powyżej iluś tam centymetrów po ulicy. W efekcie noża kuchennego nie można zgodnie z prawem donieść ze sklepu do domu. Politykom w to graj, bo społeczeństwo rozbrojone jest nie groźne i można z nim lecieć w ch... . Złą jest sytuacja kiedy broń i środki przymusu posiada tylko władza, obywatele zaś nie. To jest prawdziwy, tytułowy bandytyzm.

Za to elektryczny kłusownik jest jak najbardziej legalny. Ech...

Edytowane przez skippi66
  • Like 1

Politykom w to graj, bo społeczeństwo rozbrojone jest nie groźne i można z nim lecieć w ch... . Złą jest sytuacja kiedy broń i środki przymusu posiada tylko władza, obywatele zaś nie.

Z jednej strony to nie mam nic przeciwko posiadaniu broni palnej, sam sobie przywlokłem z zagranicy na pełnym legalu shotguna Winchestera Magnum kal. 12 i Winchester 30-30 lever action (tego ze względu na sposób przeładowania B) ) .Tyle że w USA gdzie normą jest posiadanie broni kilka razy w roku ktoś wpadnie a to do szkoły a to na uniwerek czy do jakiegoś centrum handlowego i kilka/kilkanaście/kilkadzisieąt osób rozstrzela, wolno mu, nie?

U nas myślisz że takich porąbańców nie ma?

U nas myślisz że takich porąbańców nie ma?

Może i są ale to nie powód. W Helvetii ludzie mają broń, bo naród to armia. Właśnie dlatego Hitler się nie poważył na atak. Zresztą Amerykanie to naród pastuchów a tutaj Stary Kontynent to i ludzie rozumniejsi. A i Murzynów... tfu! Afroamerykanów w zasadzie nie ma to i na ulicach spokój większy. 

Gdyby każdy bandzior miał świadomość że jego potencjalna ofiara może być lepiej od niego uzbrojona i sprawniej się giwerą posługiwać, sto razy by się zastanowił. Instynkt samozachowawczy działa u każdego.

A tak co? Jak nie masz shotguna pod łóżkiem, co najwyżej możesz złodziejowi legalną elektrowędkę na łeb założyć i pstryczkiem pstryknąć :)

Raz w życiu miałem taką sytuację. Rodzina na wywczasie, czwarta rano, ja śpię w sypialni na pięterku, złodzieje zaś drzwi garażowe wyłamali, weszli spokojnie do domu, zabrali kluczyki od samochodu ( leżały na stole w kuchni ), zabrali dzieciakowi Play Station, dvd i spokojnie odjechali moim samochodem. Ten na szczęście miał antynapad, więc za skrzyżowaniem wziął i zgasł a także wył jak cholera. Więc go odzyskałem. Ale plejki ani dvd już nie. A co by było gdybym się był obudził i zszedł na dół??? Gdybym miał legalnego shotguna to sprawa prosta: powiedzmy dwa trupy i gratulacje od policji za skuteczną obronę miru domowego, uwolnienie społeczeństwa od bandziorki oraz za wykazaną postawę obywatelską. Może nawet jakiś medal okolicznościowy. A że nie mam, mogło być różnie. Szczęściem spałem jak suseł...

Edytowane przez skippi66