Skocz do zawartości

Ekonomiczny spinning na suma.

Lucas

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy mi na tym żeby kijek był w miarę lekki i właśnie długość hmmm ? będę łowił z brzegu czy 270cm będzie ok ? czy raczej szukać czegoś krótszego. A co sądzicie o  Shimano Vengeance Spinning Shad 270 XH 50-100 ? szukam kija raczej w miarę delikatnego tak do 100g wyrzutu  ale z zapasem mocy :) 

Edytowane przez bencur

MajKar dobrze mówisz waga tego kija mnie przeraziła. Na mój rozum odpowiedni kij byłby o wadze powiedzmy 240-max300g. Każda uwaga jest cenna :) krótsze kije przykładowo 240cm będą lżejsze ale czy łowiąc z brzegu będzie odpowiedni ? czy kij do 100g jest wystarczający raczej na średnie sumy bo tych ogromnych z brzegu i tak nie wyciągnę ;) fajnie by jeszcze było żeby kij nie był sztywną pałą tylko fajnie pracującą pod rybką pozorną kluską :)-taki progres bo takie wędki lubię ale tak jak mówię na sumowym sprzęcie się nie znam i nie wiem co będzie odpowiednie :)

Edytowane przez bencur

Kolega takiego Dragona używa na suma z łódki chwali, polecał ja wybrałem wtedy Shimano Beastmaster CX Spin 240 XH PLUS do 150g ale to na łódkę. Tego DAM G2 widziałem w sklepie podpoiłem kołowrotek powyginałem moc ma jak na masę 205g można zobaczyć wytrzymałość https://www.youtube.com/watch?v=Nzusv6Tr2n8

no wygląda ciekawie lecz wolałbym coś z polecenia i sprawdzonego :)  Czas mnie nagli wędki nie są drogie a ja potrzebuje coś taniego i sprawdzonego ponieważ wybieram się w tygodniu na sumy :)  Prawdopodobnie kupie Shimano Vengeance Spinning Shad XH 50-100 tylko czy ktoś miał wersje 270cm ? o wersji 3m można w necie znaleźć pozytywne opinie ale czy takie same są o wersji 270cm ? 

Gość Kontemplator

Ja mam Dragon Thytan Classic Pilk 270cm 180g, co prawda nazwa wskazuje na łowienie z kutra, ale pod spinning z brzegu się sprawdza. Cw ma trochę zawyżone, pracuje ładnie całością. Co do długości to 270cm z brzegu wcale nie jest za długi, weź pod uwagę, że wędki sumowe zazwyczaj mają bardzo długą rękojeść, więc długość "robocza" jest mniejsza niż w lżejszych spinach. Szczególnie jak łowię przy burcie to przydałoby się to 3m, żeby nie jechać woblerem bezpośrednio po najgorszych zaczepach ;)

Edytowane przez Kontemplator

Właśnie najbardziej odpowiadałaby mi długość 3m ale z racji tego że miałem okazje łowić wędzieskami sumowymi i powiem szczerze ze 260cm o wadze ok 250-260g już urywało mi łapę :) zamówiłem wedkę 270cm zobaczymy jak to będzie :) w razie czego sprzedam kupie coś dłuższego :) posiadam lżejsze dłuższe wędki i ciężko je wyważyć stąd moje przerażenie długim wędziskiem sumowym :)

Właśnie najbardziej odpowiadałaby mi długość 3m ale z racji tego że miałem okazje łowić wędzieskami sumowymi i powiem szczerze ze 260cm o wadze ok 250-260g już urywało mi łapę :) zamówiłem wedkę 270cm zobaczymy jak to będzie :) w razie czego sprzedam kupie coś dłuższego :) posiadam lżejsze dłuższe wędki i ciężko je wyważyć stąd moje przerażenie długim wędziskiem sumowym :)

boże jedyny,co z wami chłopy 260g urywa łape :D to strach pomyśleć co będzie jak ryba jakaś przez przypadek się zapnie, powyżej 7dni na L4 co już się kwalifikuję na trwałe uszkodzenie ciała, wtedy będzie można odszkodowanie od Pzw szarpnąć  :P  

ja łowiełem saltexem z tica taurus 5000 zestaw pod  800g, było ok, potem kupilem saltige 4500 bylo tez ok,

ostatnio w do tego celu kupiłem biomaster select shad 8,6 i zepne go z saltiga game 4000,to już będzie sumowy ultralight :D

• Like 3

Każdy łowi jak chce. Ja preferuję lekki zestaw bo po całej nocy to żadna przyjemność z taką ciężką wędka. Inna sprawa jest taka że sama wędka nie jest aż taka ciężka tylko duży, masywny i ciężki kręciołek robi  swoje :) Do tego dochodzi  kwestia przyzwyczajenia :) jeśli po wędce kleniowej czy boleniowej porzucałem chwilkę sumówką to proszę się nie dziwić że miałem lekkie zdziwko...

Edytowane przez bencur
  • Like 1

Wyważenie zestawu to podstawa- tyczy się to ,,oręża'' pod każdy gatunek Ryb.

Lepiej niech waży te kilkadziesiąt/set gram więcej, ale żeby był dobrze wyważony.

Sprzęt sumowy z czegoś tą moc musi mieć.

A z mocą idzie też waga.

Szczególnie w sprzęcie z nie najwyższej półki.

Nastały dziwne czasy- za wszelką cenę odchudzenie sprzętu kosztem jego mocy- byleby było lekko.

A później zdziwienie, że nie było czym podjąć walki bo trafił się Kolos.

Nie jestem wytrawnym łowcą Sumów- ale od doświadczonych kolegów w temacie wiem, że przy chodzeniu za nimi z premedytacją, nie ma kompromisów.

Bo pierwszy trafiony może być rekordem na całe życie...????

Jak wiadomo- zestaw jest tak mocny, jak jego najsłabsze ogniwo.

A przy polowaniu za Sumem nabiera to szczególnego znaczenia.

Ale to tylko moje zdanie.????

Wędzisko 260g pod Suma to ciężar...?

Pod Brzany stosuje kij o masie ponad 270g.????

A do Strongman-ów nie należę????

Sama wędka to nie ciężar....najgorszy jest ciężki ogromny kołowrotek i nie ma co porównywać kijka pod brzane czy szupaka który ma 270g do kija sumowego który jest uzbrojony na ciężko do tego gruby masywny szczyt i wszystko leci na pysk :) ale swoją drogą  to masz rację nie ma kompromisów i też uważam że jak coś ma moc to i ważyć musi :) i tak naprawdę tak powinno się do tego podchodzić :) doskonale sobie zdaję sprawę że jak używam lżejszego i tańszego sprzętu bez dużego zapasu mocy mogę się zdziwić....pewnie zmienie zdanie po pierwszej dużej rybie i zacznę szukać ciężkiego mocarnego sprzętu :) a w tej chwili idę za wygodą hehe 

Troche śmiecę wątek odpowiadając...

Choć tyczy się ona każdego mojego zestawu, w tym również pod Suma.

O gustach się nie dyskutuje.

Nie jestem sprzętowym onanistą.

Ponad wszystko cenie sobie praktyczność i pancerność- a w takich przypadkach- przynajmniej dla mnie- masa, czułość jest mało ważna.

Świetnie mi się łowi przerobionym, pierwszym trzy metrowym Beastmasterem 3-15g.

W 100% sprawdza się w warunkach, w jakich bytują Baśki z ,,mojego poligonu''

Tyle w temacie????

• Like 1