Skocz do zawartości

Ster łyżeczkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - ma ktoś metodę na zrobienie fajnych sterów łyżeczkowych. Podgrzewanie zapalniczką i wyginanie raczej nie wychodzi najlepiej, wyginanie kombinerkami to także karkołomna robota :)  Ma ktoś jakieś fajne patenty? Chodzi o płynne półkuliste wygięcie.

Myślałem nad wyfrezowaną płytką alu i uderzanie jakąś stalową kulką... Ma ktoś sprawdzone pomysły?

Lokówka stary dobry metoda ale pozwala na wygięcie  w jednej płaszczyźnie, jeśli chciałoby się osiągnąć efekt nazwijmy to wklęsłej soczewki to już trudniejsza sprawa , myślałem o tym aby spróbować za pomocą jakiejś kształtki i praski wulkanizacyjnej ,może to słuszna droga i warto spróbować ja na razie skończyłem na zakupie praski ,jak znajdę czas to sprawdzę co z tego wyjdzie ;), ale podsuwam pomysł.

Na szybko zrobione, 10min temu wymyślone, przygotowane i nie widzę problemu.

Ster ma początek prosty do wsunięcia w wobler, wygięcie można sobie regulować, przez odpowiedni dobór wałków. Ja zrobiłem to na szybko, poglądowo przy pomocy pilnika (widoczne ślady na sterze) półokrągłego i szmatki, którą dociskałem do pilnika. Wszystko można robić bardzo dokładnie, ale wymaga to przygotowania półproduktów, wałki, ścisk, nagrzewanie i skręcenie tego w jedną powtarzalną całość. Nie interesuje mnie ten sposób, dlatego wiem, że po przyłożeniu się do tego tematu, jest to bardzo prosto osiągalne i co najważniejsze powtarzalne.   

post-46887-0-62649200-1386676446_thumb.jpg

post-46887-0-75624200-1386676454_thumb.jpg

post-46887-0-56820800-1386676464_thumb.jpg

• Like 3

Nie, tylko ster i to pod świeczką - ha,ha. Podgrzewanie pilnika, czy przyszłościowej rurki,wałka, może mieć ujemny wpływ na przyszły ster (tak mi się wydaje), dlatego jestem zdania, że to ster musi być podgrzany.

Dlatego, jak na foto, ster był podgrzewany punktowo (świeczka) i jak widać, lewa strona jest lekko cieńsza, dlatego piszę, że było na szybko, ale jak przyłożyć się do tematu, wszystko wyjdzie równo i prosto (mocniejsze, dalej oddalone źródło ciepła) .  

Edytowane przez J A Z

a nie lepiej by bylo opalarką elektryczną rozgrzac ? zero ognia zero sadzy i temperatura w pewnym stopniu regulowana

na jakiejs stronie zagranicznej widzialem gosciu wybija w zwyklym prostym sterze na koncu łopatki dolki za pomocą półokrągłej nakretki i to wszystko na zimno

czyli w tym wypadku tez by sie dało tylko odpowiednią kształtke do odbijania znalesc

Edytowane przez lolo_STG
  • Like 1

Albo na tackleunderground albo gdzieś na jakiejś fińskiej stronie był patent. Niestety z praską. Budowa praski jak zgniatacza do czosnku. Kula i łoże, pomiędzy które wkłada się ster. Koleś miał garniec z rozgrzanym olejem sporzywczym. Wkładał praskę do oleju zaciskał i gotowe. Stery były całkowicie przezierne i bozbawione skaz. Sposób prosty tylko jak się ma praskę. 

Sadzy nie ma, to pilnik non stop używany przy produkcji woblerów :D .

Oczywiście, że opalarka, dlatego napisałem źródło ciepła dalej i z większą (szerszą) powierzchnią, tak aby ster był jednakowo podgrzany. Ja robiłem to na szybko, dla przekonania się czy można.

Ster jak widać poniżej jest czysty, a byłby jeszcze bardziej normalny, ale z góry brudny pilnik z dołu szmatka.

post-46887-0-10058400-1386678546_thumb.jpg

post-46887-0-23452500-1386678554_thumb.jpg

post-46887-0-31920900-1386678779_thumb.jpg

Edytowane przez J A Z
  • Like 1

a w ogóle co nam daje taki ster lepszą stabilność czy co ?

W 2011 jeden Pan po zastosowaniu takiego steru (próbach, testach) stwierdził coś takiego: "...Kombinuję teraz z łyżeczkowym sterem, bo na Bobrze nieraz trzeba "wbić się" głębiej mniejszą przynętą...."

:D :lol: :D .