Skocz do zawartości

Nimfo-manka

thymalus

Rekomendowane odpowiedzi

post-49118-0-74373800-1386683787_thumb.jpg

I zaczynając tym optymistycznym akcentem może pogadamy sobie nieco o nimfkach i sposobach łowienia? O nimfach długich i krótkich, o ciężkich i lekkich. O toczonych i podpowierzchniowych. Nimfomanię czas zacząć...

Edytowane przez thymalus

To może ja zacznę nieco poważniej. Oczywiście przerobiłem przez te 30 lat muchowania okresy fascynacji nimfami. (fascynacja nimfomankami jest u mnie ciągła i niezmienna :) ) Przerobiłem też kilka "cudownych" nimf by wspomnieć "kocówki", "makrelówki" i wreszcie "białobrązówki". Te ostatnie od końca lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia do dziś uważam za muchy genialne i diablo skuteczne na pomorskich wodach. Niestety... materiału ostało się może na kilkanaście sztuk, a podrobić niczym i nijak się nie daje. Ale do rzeczy. Teraz mowa o pomorskiej dolnej nimfie. Ja łowię generalnie imitacjami w odcieniach beż - brąz lub szaro-cielisty do pomarańczu w przypadku kiełża. Z kolei koledzy trzaskali lipienie na odcienie zielone. I z jednym z takich kolegów zrobiliśmy takie oto doświadczenie. Ja dowiązałem jego muchy, on moje i...d...pa u jednego i drugiego. Jakieś tam ryby się czepiały ale raczej wymuszone. Było to w czasach kiedy na pomorzu lipieni było sporo, a komplet plus minus czterdziestaków można było złowić w jednym, dwóch dołkach. Tak kilkukrotnie się pozamienialiśmy, nawet wędkami, wiązaliśmy identyczne zestawy z tych samych żyłek. Ja na jego "zielonki" nic on na moje "brązki" nic. Bo wymianie na swoje rzeka się otwierała i każdy łowił. I otóż wymyśliliśmy sobie, że każdy z nas ma specyficzny, indywidualny sposób prowadzenia, który sprawdza się z określoną imitacją. Może coś w tym jest...

Ja na nimfy  łowię głównie lipienie najlepiej sprawdzały mi się nimfy średnie i większe złotogłówki w odcieniach brązu, beżu i różu (raczej przybrudzonego lub przeplatanego beżem ) te kolory latem a na jesieni najlepsze były odcienie brązu i zieleni beż już tak dobrze nie działał na ryby.

Nie łowiłem też ryb na malutkie nimfy "pedałki" lepsze wyniki miałem zdecydowanie na większe przynęty.

Nie przerabiałem jednak zbyt wielu wzorów przyszły rok jak już nakręcę swoich wariacji powie mi może coś więcej.

Pstrągi w okresie ciepłym łowiłem tak jak Kuba napisał tylko w wartkiej wodzie za a wręcz na przelewach  głównie na niedociążoną Pheasant Nimf.

Za to jesienią czepiały się jako niechciany przyłów podczas łowienia lipieni jeden dzień dał  mi nawet więcej pstrągów niż lipieni :)

Edytowane przez Pszemo

attachicon.gifhr_Nymphomaniac-_Part_One_22.jpg

I zaczynając tym optymistycznym akcentem może pogadamy sobie nieco o nimfkach i sposobach łowienia? O nimfach długich i krótkich, o ciężkich i lekkich. O toczonych i podpowierzchniowych. Nimfomanię czas zacząć...

Większość żerowania ryb odbywa się pod powierzchnią wody ... nawe jeśli "wyjścia" ryb widać na powierzchni ...  ;-)

Nieco, sezonowo, na ten temat tutaj: http://www.flyfishing.pl/web/article.php?a_id=301

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski