Skocz do zawartości

Pomóżcie dokonać wyboru plecionki

CIECIER

Rekomendowane odpowiedzi

Stren jest i zwykły i microfuse.

Na allegro regularnie są Power Pro ( np.: uzytkownik zibi044 ) oraz od niedawna microfuse a klasyczny stren żadziej, moc linki zależy również zależy od opisanego kija :D

Stren 8lb bardzo mi sie podoba i łatwo brody sie rozwiazuje a do cieżejszych wabików ( do 21gram ) stosuje PP 15lb

pozdrawiam

Remek chodzi Ci o tego strena co podał Bassy czy o MICROFUSE , jeśli o super braid to trochę szukałem w necie i nie było, coś tam tylko na ebay-u.wiesz może gdzie można ją kupić?

witam! stren super braid jest do kupienia u mnie w mieście w jednym sklepie,ale za 114m krzyczą coś chyba ze siedemdziesiąt pare pln :wacko:

Plecionki poszczególnych producentów róznią się między sobą nawet w ramach jednego typu. Róznica ta zależna jest od mocy linki i tak np.

Cienkie linki do delikatnego łowienia polecam 6 lbs Spiderwire stealth i PP 8 lbs choć ta pierwsza moim zdaniem lepsza

Przy linkach 10-15 lbs wybór jest prostrzy bo wiekszość jest dobra i tak 10 lbs to Stren moim zdaniem jest lepszy od innych producentów

15 funtowe to jak dlamnie Spiderwire Stealth, Stren (14 lbs), Tuffline XP, wszystkie doskonałe lepsze od PP 15 lbs

powyzej 20 lbs używam tylko PP

pozd JW :D

CIECIER@

Nie chcę podważać tego co napisali poprzednicy. Ale proponuję rozważyć to co napisał Jerzy z Omanu.

Dodatkowo proponuję podejć do sklepu wędkarskiego w Ostrołęce i poproś malutką szpuleczkę żyłki przyponowej o śrenicy 0,06mm. Następnie porównaj to z posiadają plecionką opisaną przez ciebie jako 0,06. Wnioski opisz na forum.

pozdrawiam :D

Wkleję odpowiedź kolegi z innego forum na tema Stren Microfuse :

Witam. Zgodnie z obietnicą spróbuję napisać kilka słów o plecionce Stren Microfuse 0,12 zakupionej w sklepie internetowym szczupak.pl .Pierwsze wrażenie to bardzo dobra gładkość co zapewne jest efektem obróbki termicznej. Można odnieść wrażenie że jest to coś pośredniego między klasyczną plecionką a żyłką. Przekrój zbliżony do okrągłego na kilkunastometrowym odcinku który oglądałem dość dokładnie nie zauważyłem żadnych wyrażnych spłaszczeń. Przy pierwszym kontakcie odniosłem wrażenie że jest troszkę sztywnawa ale po oddaniu kilkudziesięciu rzutów jakby troszkę zmiękła. Zapewne to odczucie jest też spowodowane tym że jest obrabiana termicznie.

Jednak wydaje mi się że jest troszeczkę sztywniejsza od Power Pro. Myślę że miękkość jest do zaakceptowania.

Jeżeli chodzi o wytrzymałość to próbowałem ją sprawdzić przy pomocy wagi wędkarskiej ale jest to trochę nie miarodajne gdyż raz pęka przy wskazaniu wagi ok. 6,70 drugi raz 6,30 kg. Podana wytrzymałość to 6,80 kg.

Inny sposób to połączenie węzłem z Berkleyem Fire Line Fluo o identycznych parametrach też nową i tu zdecydowanie strzela Berklley. Spróbowałem też konfrontacji z PP 0,13 i tu wygrywa PP ale ma podaną wytrzymałość 8,00 kg. więc nic dziwnego.Jeżeli chodzi o świecenie to po naświetleniu światłem dziennym

i przeniesieniu do ciemnego pomieszczenia nie zauważyłem żadnych oznak świecenia. Przypuszczam że do uzyskania

tego efektu zgodnie z zasadą fluorescencji potrzebne jest jakieś żródło chociaż słabego światła (świecący księżyc).

Dzisiaj specjalnie poszedłem porzucać i muszę powiedzieć że rzuca się nią bardzo fajnie nie ma tendencji do tworzenia

się bród. Rzucałem z Curado 101D i dopiero gdy rzucałem z tylko jednym włączonym bloczkiem trafiłem brodę.

Cześć,

Dzięki za opis. Mam tylko jedną uwagę - księżyc nie wystarczy. Zarówno przynęty do nocnego łowienia jak i takie linki trzeba naświetlić małą lampką przed użyciem. Efekt po jakimś czasie zanika i trzeba ponownie ją doświetlić. W absolutnej ciemności nawet delikatne świecenie jest dobrze widoczne.

Pozdrawiam

Remek

od siebie moge jeszcze dodac coś takiego jak DEGA TYTANit. fajna okrągła (w miarę - tzn na tyle na ile plecionka moze byc okrągła) no i co dla mnie jest szczególnie ważne nisamowicie miekka. Dodatkowo nie strzepi się i ma miły zielonkawy kolor (trochę jaśniejsza od PP moss green). niestety u mnie w wiosce maja tylko dwie wytrzymałości. coś ok 10(może 12)lb i ok 15. pisze orientacyjne wytrzymałości bo to co pisze producent to ... o kant tego ten... rozbić. ale poki co to chyba tylko europejski opis wytrzymałości no i podana srednica są jej jedyna wada (która znam)...

• 7 miesięcy temu...