Skocz do zawartości

Plecionka do castingu

Pawcio16

Rekomendowane odpowiedzi

plecionek do multika nie ma, nie ma zylek na odre i woblerow na czwartki piatki, tak samo jak nie ma wedek na sandacze czy kotwiczek #10 na klenie B)

Nooo...nie !? poważnie?! To zmienia całe moje myślenie o wędkarstwie i pewnie powinienem całkiem przepakować torby na tegoroczny wyjazd do Szwecji! :huh:

PS a człowiek wylądował na Księżycu czy nie?! (podobno te wszystkie relacje nakręcił Kubrick w studio?! :ph34r: )

• Like 1

• 11 miesięcy temu...

Witam!

mam pytanie do bardziej doświadczonych jerkbatowców odnośnie plecionki, ale w troche innym ujęciu.

Nie chodzi mi markę bo tu każda ma pewnie swoich wyznawców, ale dobór do przynęty. Chciałbym osiągnąć rozsądny kompromis między wytrzymałością, a poprawą osiągów rzutowych co myślę że powinna zapewnić cieńsza plecionka, ale nie za cienka. Bo czasem zdarzało się że przy bardziej dynamicznym wymachu mogłem tylko obserwować jak moja przynęta bezpowrotnie się oddala. Dziś łowię jerkami o wadze ok. 60 - 70 gr, np. Salmo Jack i używam do tego plecionki o wytrzymałości 18,2 kg, ale mam odczucie że można trochę zejść w dół z wytrzymałością (a zatem zwykle również ze średnicą). Zapewne ktoś łowi podobnymi przynętami więc będę wdzięczny jeśli podzieli się na forum swoim doświadczeniem odnośnie wytrzymałości plecionek jakie mu się sprawdziły.

pzdr 

jeżyna

Jeśli daleko to "cienko, ślisko, japan" najlepiej x8 do tej gramatury pewnie PE 2.5 - 3.0 będzie oki :good:

Jeśli nie z kraju kwitnącej wiśni i nie promocyjnej okazji albo okazyjnej promocji na giełdzie jb to w brc są xzogi a8 na metry, 30lb powinno styknąć, najlepiej łącznik bezwęzłowy w krętlik żeby nie osłabiać cienkiej pletki węzłami :)

Edytowane przez Tomek88

Temat przeniesiony do działu BC, bo wcześniej w dziale łowiących szpulą w poprzek sprawa miała się inaczej ;)

Plecionkę względem odległości zmienić warto, ale z doświadczenia gro problemów z szukaniem odległości to multik ew. źle sparowany zestaw a nieraz i szukanie dziury w całym gdzie ciepanie te 10% dalej nie poprawi wyników a nastręczy tylko problemów, któż to wie zmiennych jest tak wiele ;)

• 5 miesięcy temu...

Mam pytanie odnośnie plecionki do castingu, co byście polecili? Coś typu fireline która jest sztywna czy może coś miękkiego?

temat przeniesiony do dobrego działu. Proszę zwróć uwagę na to przy następnym zakładaniu.

Nie ma potrzeby też zakładania nowego tematu skoro podobny istnieje

Meme