Skocz do zawartości

Plecionka do castingu

Pawcio16

Rekomendowane odpowiedzi

Do wędziska 10-35g na Tatulę nawinąłem http://www.wedkarski.com/zylki-plecionki/11729-plecionka-j-braid-daiwa.html 0,16mm - przez sześć godzin zawodów spinningowych jedna broda (około 15 sekund trwało rozplątanie), żadnego odstrzału (przynęty 20-35g), rzuty ponad 30m. Uważam że idealnie zdała egzamin.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Zwinę z młynka 15lb i dam na multik i pojadę na ryby wtedy będę wiedział co i jak :)

I to jest bardzo zdroworozsądkowe podejście do tematu, a pewnie, że najlepiej samemu sprawdzić co mi pasuje choć to czasami kosztowne bywa :)

Edytowane przez SlawekNikt

Gofer, 15lb może być ciut słabo, ale 20lb w zupełności wystarczy. Nie przesadź z grubością, bo jednak ogranicza długość rzutu. Doświadczyłem tego schodząc z plecionki 0,23 najpierw na 0,19, a ostatnio nawet na 0,16mm/19lb.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

A ja bym nie demonizował tego ograniczania grubości i mocy linki.SG MPP DO 100G,linka 40lb i Cannibal 15cm+5g główka leci bez problemów bardzo daleko (na metry nie mierzyłem).

Gofer,ja do kija o cw.20-60 plecionki 15lb bym raczej nie zakładał.Jak dla mnie średnio takie zestawienie się komponuje.O ile w spinningu to nie ma znaczenia o tyle w castingu tak.Rzucisz przynętą około 50-60g.na lince 15lb,raz drugi Ci się zakleszczy i odstrzałów możesz mieć co niemiara.

Edit:widzę że zrobiłeś jak należy,poszedłeś w kierunku mocniejszej.Pytanie czy trzyma coś w okolicach deklarowanej mocy.

Edytowane przez drag

Drag bardziej zależy mi na dobrej pracy mniejszych wabii niż na odstrzałach bo najczęściej to gumy więc nie ma takich strat jak przy jerkach co nie znaczy że fajnie kilka gum dziennie rwać, więc myślę że ta octa da radę (wyjdzie w praniu)

Bo to chyba chodzi o moc żyłki a wtedy i średnica jest znacznie większa.

Mówisz? Zazwyczaj w plecionkach podają, ale tu by pasowało :)

• 2 tygodnie później...

Poleci ktoś dobra plecionkę która nie pije wody? Na jednym zestawie mam Momoi Ryujin​ 0.20 i jest świetna nie pije wody ogólnie jestem bardzo zadowolony

Na drugim zestawie do ciężkiego łowienia mam Momoi Jigline MX8 0.30 Która tez​ jest dobra plecionka ale niestety ciągnie dużo wody

co jest dużym problemem przy połowie castingiem  o tej porze roku. Kłopot w tym ,ze Momoi Ryujin​  znalazlem najgrubsza 0.23 a ja potrzebuje minimum 0.26

Edytowane przez Jano
  • Like 1

• 3 miesiące temu...

Odebrałem dzisiaj Power Strike 50Lb (biała).

Gruby splot, ale ścisły. Ciężko mi było "rozczapierzyć" końcówkę. Splot wyraźnie wyczuwalny a więc pewnie będzie ja słychać. Jednak jak wytarmosiłem metrowy odcinek pod wodą to wyraźnie zmiękł (również po wysuszeniu)

Jest grubsza i inaczej pleciona w porównaniu z niebieską Varivas Casting PE 50Lb (obie oczywiście cztery sploty)

post-52107-0-78566800-1521133466_thumb.jpg

post-52107-0-93944700-1521133478_thumb.jpg

• Like 10