Skocz do zawartości

Plecionka do castingu

Pawcio16

Rekomendowane odpowiedzi

Na twoim miejscu nic bym nie zmieniał :) Napisałaś, że jesteś początkujący w temacie więc podejrzewam, że masz jeden zestaw (kij+multiplikator). Jeśli masz jedną szpule wybierz linke najbardzej uniwersalną (niekoniecznie najcieńsza). Wybierz linke jaka pozwoli Ci używać szerokiego spektrum gramatur. Linke jakiej ufasz, łatwo sie rozplątuje i trzyma parametry. Linke jaka nie pęknie zanim kij dobrze nie zapracuje, jaka nie zakleszczy się miedzy szpula, a obudową i jaka pozwoli wytargać Ci przynete z zaczepów. Na prawdę na tym etapie linka to drugorzedna sprawa.

Jeśli opanowaleś rzuty 15g na minimum ustawień, a masz problemy z 12g to nie jest to w 99% wina plecionki. Casting to nie magia pojedynczych gramów (przynajmniej nie >10 gram). Brody przy hamowaniu kciukiem przy trenowaniu na twardym podłożu (tak rozumiem Twoje proby pod domem) i min. ustawieniu hamulca to nie wina plecionki. Ziemia "twardo" wyhamowuje lot i twoj kciuk nie nadąża. Szpula kręci sie dalej i mamy co mamy.

Pamiętaj, że zawsze możesz stosować rozmaite przypony żylkowe/fluorocarbonowe i dopasować ostatni odcinek linki do przynet, metody, gatunkow na jakie się nastawiasz.

Wizyta w sklepie i porównanie plecinek nie jest zlym pomysłem :)

• Like 5

A propos tego co kolega wyżej napisał na temat ostatniego odcinka z fc to ja kiedyś odwaliłem taki numer, że pojechałem na pajki z kijem do 160g i Calcutta 301d. Miałem tylko ten jeden zestaw bo wypad był bardziej towarzyski i tylko z brzegu. Niestety wpółpracowac nie chciały kompletnie ale za to miałem piękne widoki z żerującymi przy powierzchni okoniami w roli głównej. Nie wiem jakim cudem ale w pudle z cięższymi klockami znalazłem jednego ok 7cm walk the doga z dowiązanym fc(musilem przy okazji jakiegoś wcześniejszego łowieni po prostu wrzucić go do tego pudła).

Ale była zabawa żeby tym rzucać ????. Linka 40lb jak nie więcej, multiplikator bez większej możliwości regulacji (chociaż to i tak bez znaczenia przy tym rozmiarze) i z 7g na końcu zestawu. Wygibasy jak cholera ale udawało się dorzucić i zaobserwować pare fajnych ale niestety chybionych ataków????. Ale co się przy rzutach nagimnastykowaleeeem... ????

Na koniec podsumowując i potwierdzając to co koledzy napisali????.

Linka jedna pod przynęty z górnej granicy i przypon z fc. Jeśli zastosujesz się do rady Roberta to strat w materiale mieć nie będziesz więc kup cos co uważasz za odpowiednie a nie najtańsze.

Ja również nie miałem nikogo kto pomógłby mi nauczyć się wymachiwać kijem z multiplikatorem ale stosując się do zasad bardziej doświadczonych forumowiczów NIGDY nie miałem brody, której nie mógłbym rozplatać paluchami.

Tak mi się jeszcze przypomniało żebyś przypadkiem nie brał x8 ????. Przynajmniej teraz, na początek.

Edytowane przez erqgth
  • Like 1

Panowie pytałem w innym dziale ale chyba w niezbyt do tego odpowiednim. Potrzebuję czegoś taniego do nauki ustawiania hamulcy w multiku pod rożne gramatury na ten sezon. Coś cienkiego pod okonki 0.06-0.08 i pod szczupaczki tak do 0.14. Myślę nad Mikado Nihonto Octa Braid czy ta plecionka jest troszkę choć coś warta? Do tego mam tylko jedną szpulkę i nie wiem, czy jest sens przewijać ciągle i czy nie lepiej byłoby na razie wziąć tylko 0.14 bo zaraz rusza sezon na większe drapieżniki, a pod okonki sobie kupić wczesną wiosną za rok? A może wziąć coś pomiędzy jeśli o grubość chodzi? Bo wędkę mam z zalecanym line weight do 16lb czyli jakieś 7.25kg a takie Mikado 0.14 to już ponad 10kg wytrzymałości. Gdyby ktoś jeszcze polecił mi od razu jakimi parametrami powinien się cechować metalowy przypon pod szczupaka. Jak się go dobiera względem reszty zestawu?

1. "Coś cienkiego pod okonki..." to na pewno nie 0,06-0,08 - zainteresuj się plecionką KAMATSU Techron Olive Green 0,03 w pełni zaspokoi potrzeby Twoje i okonków. Ma też dodatkową zaletę - żeby zrobić na niej brodę, to trzeba to specjalnie ćwiczyć. ;)

2. Na szczupaczki w zupełności wystarczy plecionka 0,10 tej samej firmy, będzie w sam raz do Twojego wędziska 16lb. :good: Zważ, że im grubsza linka, tym większy opór powietrza i wody, ma to znaczenie szczególnie przy rzutach i łowieniu z bocznym wiatrem (o wmordęwindzie w ogóle nie wspomnę). Ściąganie przynęty na grubej lince też nie jest ciekawe przy bocznym wietrze, bo tworzy się balon i trudno utrzymać napięcie linki. Przy dobrze ustawionym hamulcu gwiazdkowym na pewno wyholujesz na niej rybę około 10kg (życzę Ci takich).

3. Przypon szczupakowy nie powinien być krótszy niż 30cm, bo nawet nie największy szczupak potrafi dość głęboko łyknąć przynętę i ciachnąć linkę jeśli przypon jest krótki, osobiście stosuję nawet 45cm i tak zdarzyła mi się obcinka. Godne polecenia są przypony DRAGON Surflon i Surfstrand, moc dostosuj do mocy plecionki. Ja staram się stosować o "oczko" niżej niż teoretyczna wytrzymałość linki głównej.

Połamania... :)

Ps

Mam ostatnio ambiwalentny stosunek do MIKADO NIhonto, na początku była niezła, obecnie dość mocno "obniżyła loty".

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Ma ktoś doświadczenia z Sunline Siglon PE 4x, myślę o PE1.7 lub 2.5 pod gumy i jerki 25-60 gram.

Gdzieś już to pisałem..........zawiodłem się na Sunline Siglon PE8, odczucia zdecydowanie na minus w porównaniu do starej Sunline Super PE8. Czterosplota nie miałem w rękach, ale chyba bym nie zaryzykował.

Co złego jest np. w Varivasie High Grade 4x? Akurat ta linka jak do tej pory mnie nie rozczarowała, o ile pamiętam, miałem ją także na zestawach castingowych.

• Like 1

Gdzieś już to pisałem..........zawiodłem się na Sunline Siglon PE8, odczucia zdecydowanie na minus w porównaniu do starej Sunline Super PE8. Czterosplota nie miałem w rękach, ale chyba bym nie zaryzykował.

Co złego jest np. w Varivasie High Grade 4x? Akurat ta linka jak do tej pory mnie nie rozczarowała, o ile pamiętam, miałem ją także na zestawach castingowych.

Podskurnie czułem, że ma być Varivas High Grade 2.0, pomogłeś ????
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Panowie buduje sobie zestaw castingowy i tak na poważnie odradzacie używać pe. Wnioskuje ze ma zakupić body z t wing system i odejsc od pe.

A co to je pe? Bo t wing system to sobie zamontowałem na klapie od bagażnika mojej calibry. post-55546-0-65516500-1555880137_thumb.jpg

Działa, bo laski leco po remizjom!  

• Like 5

Zapytasz i juz z czlowieka robią pijaka. Grzebalem na stronach z japonskimi krzaczkami i wygrzebalem Mebaru Gate. Jak to byl prawidlowy button to kupiłem. Teraz jeszcze jakąś plecke trzeba dodac do koszyka.

Do calosci jeszcze okulary by mi sie przydaly przeciw uv. Jak myslicie Ktore beda pasowac do calibry z spoilerem w t wing? Nie moge sie zdecydowac czy dobrać szkla pod kolor nadwozia czy tylko ramki?

post-49977-0-07199200-1555919885_thumb.jpg

Edytowane przez Andan
  • Like 2