Skocz do zawartości

Plecionka do castingu

Pawcio16

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś z początkiem nauki obsługi multiplikatora i kija średniego kalibru nawinąłem grubą plecionkę bodajże 0,30mm, uczyłem się machać jerkami 40-60g.

Multiplikator dawał radę, ładnie posyłał przynęty. Kilka bród było. Nic poważnego się. Nie działo.

Do czasu jak zrobiłem mocniejszy wymach jerkiem około 50g i zrobiła się broda na tyle że o mało nie wyrwało mi kija z ręki.

Było mocne szarpnięcie. Przynęty nie odstrzelił. Lekko skrzywiło ośkę w szpuli i uszkodziło hamulec odśrodkowy. Pękł w pół.

Teraz nawijam cieńsze plecionki i wolę jak przynęt poleci niż sprzęt się popsuje. Chociaż dawno nie miałem brody ani odstrzału.

Przy nauce castingu nie uchronimy się ob bród, odstrzałów i tego żęsprzęt do wody będziemy chcieli wywalić.

Ale jak już się oswoi sprzęt to później jest czysta przyjemność nad wodą.

Trening, trening i jeszcze raz trening.

Nie ma się co zrażać.

Osobiście dużo czasu poświęciłem na naukę.

Jeździłem na ryby zabierając zesobą tylko kij castigowy Spin zostawał w domu. Dziś castingiem macham tak samo jak spinem.

tak obstawiałem, że ośka bedzie najsłabszym elementem... miałem sporo takich zatrzymań  i nigdy nie było problemów... spora szansa, że trafiłeś na wadę fabryczną lub multik był za delikatny do takich przynęt... ale nawet jeśli bedziesz miał pecha to za cenę 5-8 jerków kupisz nową szpulkę:)

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czołem,

testował ktoś może nową plecionkę Berkley X5 (pięciosplotową)?

Pomysł 5 splotów wydaje się ciekawy i może być dobrą alternatywą pomiędzy 4 i 8.

Zamierzam zaopatrzyć się w plecionkę 0,25 - do przynęt 50 -100 gr.

Warto w to zainwestować?

(...)

Warto w to zainwestować?

Przetestuj jako PIERWSZY. :)

Abstrahując od tego, że to BERKLEY, nie miałbym za grosz zaufania do plecionki, której parametry są określone, przykładowo:

Wytrzymałość: 6.40 kg

Wytrzymałość lb: 4.00 lb

Średnica: 0.06 mm

Wytrzymałość: 20.60 kg

Wytrzymałość lb: 30.00 lb

Średnica: 0.20 mm

(pobrano z https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/berkley-plecionki-x5-braid-flame-green/s/26887).

Według wszelkich znaków na Ziemi i niebie, wszelkich przeliczeń:

6.40 kg = 14,109 lb

4,00 lb = 1,814 kg

20,6 kg = 45,415 lb

30 lb = 13,607 kg

:doh:

Edytowane przez Alexspin

Na stronach sklepów pokazują standardowo błędnie.

Na stronie producenta jest jak poniżej, czyli wydaje się ok.

http://media.purefishing.com/i/penn/Berkley_x5_Braid_Flame_Green_Bulk_2019_alt1?w=1000&h=1000&img404=404&v=1

Używałem jeden sezon Berkleya x9 0,17mm i złego słowa nie mogę powiedzieć.

Teraz ten x5 wydaje się interesujący - stąd moje pytanie.

• Like 1

W to już łatwiej uwierzyć. Teraz wiadomo też skąd te bzdurne opisy, Ktoś wyraźnie niekumaty obsługuje stronę Fishing Mart, to był zawsze dobry sklep, teraz zaczyna się ośmieszać. "Przykład idzie z góry"... ;) :ph34r:

Edytowane przez Alexspin

I jeszcze jedna ciekawostka dla fanów teorii przegrubionych plecionek:

post-55546-0-31447800-1606496822_thumb.jpg

jak można te oznaczenia zinterpretować opis Sufixa - 14 lb i 0.38 mm  :blink: Toż to straszna słabizna.  :D

A na PP to już całkiem dziwactwa piszą 10 lb test, 2lb diameter.

Edytowane przez HaDe
  • Like 1

Już dawno przestałem się przejmować napisami producentów na szpulce. Wiem, co stosuję (sprawdzone w boju) i w dupie mam nowości. Moja opinia na temat linek jest w dużej mierze ukształtowana opinią kumpli, z którymi spotykam się nad wodą. Jeszcze się nie zawiodłem. Łowię raczej ciężej niż lżej, przeto też rzadziej trafię bubla. Nie mam nic do plecionek Kastkinga, są świetne za swoją cenę. Używam tylko 4 splotowych plecionek. Jakieś szumy na przelotkach, jedwabistość, miękkość, to nie są dla mnie parametry, które zasadniczo biorę pod uwagę.

• Like 4

Jeżeli chodzi o Kastkinga, to coraz bardziej przychylam się do opinii, że Chińczycy nie mają opisów "z czapki". Chętnie zobaczyłbym jak przedstawia się grubość chińskiej linki i przysłowiowej PP o tym samym opisie wytrzymałości.

Edit. Oba opisy ze zdjęcia powyżej są bardzo logiczne. 

Edytowane przez HaDe
  • Like 1

Nie analizuję tego Hubercie. PP stosuję od lat, nie narzekam, Kastkinga nawinąłem w tym sezonie na młynek ( też chiński) po raz pierwszy. Oddaje więcej wody na multiku, ale jest mocny. Jak mi polegnie, jest w zapasie szpulka nówka nie śmigana od Minecjusza ( kłaniam się Przemku) doskonałej plecionki Tuf Line XP.  Już nie do kupienia w Polsce.

• Like 1

Ja to rozumiem, i od kilku lat nie sugeruję się opisami w mm. Ja tylko nie do końca zgadzam się z powszechnymi opiniami o "przegrubionych" linkach. W końcu polietylen... to polietylen. Opisy PE poukładałem sobie w głowie i wystarczy mi, że na opakowaniu japońskich plecionek jest napisane np. PE 1.5, ewentualnie 28 lb. A na opisy amerykańskich linek patrzę z trochę innej strony. Chińskich już też  ;)

• Like 1

Jakoś nie ma odzewu, to pociągnę dalej.

Chiński produkt beznadziejnie słaby 0.06 mm vs linka 0.07 mm z jedynie słusznego sklepu, w którym twarz firmy używa sformułowania "prawdziwe 0.07mm". Różnica 3.5 kg.

post-55546-0-82489900-1606508108_thumb.jpg

vs

https://pleciona.pl/pl/p/Plecionka-Hype-Tackle-4X-Black-0%2C07mm%2C-4%2C5kg-135m/28530

Cuda !

Edytowane przez HaDe

Etykiety niektórych plecionek mogą nie określać rzeczywistej grubości, ale mogą po prostu określać, jaki jest odpowiednik nylonowej żyłki. Trochę zawile, ale mam nadzieję, że zrozumiale.

Przykład ze zdjęcia, które zamieściłem wcześniej

PP 10 lb powinna być mniej więcej tak gruba jak żyłka o wytrzymałości 2 lb.

Sufix powinien być mniej więcej tak mocny jak linka mono o średnicy 0.38 mm, czyli ok 14-15 lb.

Ot i cała zagadka.

• Like 2

Czołem Panowie.

Krótko, zwięźle i na temat ???? Shimano Beast Master o ciężarze wyrzutu od 30 do 70 gram, sparowany z Daiwa tatula 200, generalnie zestaw pod większe gumowe przynęty. O jakiej wytrzymałości plecionkę czterosplotową najlepiej zastosować do tego zestawu?

Czołem Panowie.

Krótko, zwięźle i na temat Shimano Beast Master o ciężarze wyrzutu od 30 do 70 gram, sparowany z Daiwa tatula 200, generalnie zestaw pod większe gumowe przynęty. O jakiej wytrzymałości plecionkę czterosplotową najlepiej zastosować do tego zestawu?

Ja mam na takim zestawie do 80g i Tatuli 200 -  Spiderwire DURA 4 biała 150 m 0,20 mm, jedyny mankament to trochę głośna. Opisana na 17Kg ale daje radę. Może mógł bym wziąć grubszą ... .

Na razie odstrzeliłem jednego pigshad jr przez nieuwagę.

No ja się właśnie zastanawiam czy przy podobnych wagowo przynętach (do około 80g) zastosować 0,25 czy 0,20 - 4 splotowe.

W zasadzie co poza wytrzymałością przemawia za grubszą plecionką?

0,20 powinna spokojnie dać radę z zielskiem, badylami i patykami...

Odstrzały mogą być częściej?

Ryzyko brody przy plecionce 0,20 x4 nie powinno być dużo większe niż 0,25 x4.