cinn Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 Kiedyś z początkiem nauki obsługi multiplikatora i kija średniego kalibru nawinąłem grubą plecionkę bodajże 0,30mm, uczyłem się machać jerkami 40-60g.Multiplikator dawał radę, ładnie posyłał przynęty. Kilka bród było. Nic poważnego się. Nie działo.Do czasu jak zrobiłem mocniejszy wymach jerkiem około 50g i zrobiła się broda na tyle że o mało nie wyrwało mi kija z ręki.Było mocne szarpnięcie. Przynęty nie odstrzelił. Lekko skrzywiło ośkę w szpuli i uszkodziło hamulec odśrodkowy. Pękł w pół. Teraz nawijam cieńsze plecionki i wolę jak przynęt poleci niż sprzęt się popsuje. Chociaż dawno nie miałem brody ani odstrzału. Przy nauce castingu nie uchronimy się ob bród, odstrzałów i tego żęsprzęt do wody będziemy chcieli wywalić. Ale jak już się oswoi sprzęt to później jest czysta przyjemność nad wodą. Trening, trening i jeszcze raz trening. Nie ma się co zrażać. Osobiście dużo czasu poświęciłem na naukę. Jeździłem na ryby zabierając zesobą tylko kij castigowy Spin zostawał w domu. Dziś castingiem macham tak samo jak spinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 tak obstawiałem, że ośka bedzie najsłabszym elementem... miałem sporo takich zatrzymań i nigdy nie było problemów... spora szansa, że trafiłeś na wadę fabryczną lub multik był za delikatny do takich przynęt... ale nawet jeśli bedziesz miał pecha to za cenę 5-8 jerków kupisz nową szpulkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek łowca Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Siema ktoś używał plecionki Momoi lure soul cast P.E.Chciałem nawinąć ją na swojego curado DC 0.23 bedzię dobra ? będę rzucał przynętami max do 80 gram głównie jerki czy jakąś lepszą polecicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczorpk Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Czołem, testował ktoś może nową plecionkę Berkley X5 (pięciosplotową)?Pomysł 5 splotów wydaje się ciekawy i może być dobrą alternatywą pomiędzy 4 i 8.Zamierzam zaopatrzyć się w plecionkę 0,25 - do przynęt 50 -100 gr.Warto w to zainwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) (...)Warto w to zainwestować?Przetestuj jako PIERWSZY. Abstrahując od tego, że to BERKLEY, nie miałbym za grosz zaufania do plecionki, której parametry są określone, przykładowo: Wytrzymałość: 6.40 kgWytrzymałość lb: 4.00 lbŚrednica: 0.06 mm Wytrzymałość: 20.60 kgWytrzymałość lb: 30.00 lbŚrednica: 0.20 mm(pobrano z https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/berkley-plecionki-x5-braid-flame-green/s/26887). Według wszelkich znaków na Ziemi i niebie, wszelkich przeliczeń:6.40 kg = 14,109 lb4,00 lb = 1,814 kg 20,6 kg = 45,415 lb30 lb = 13,607 kg Edytowane 27 Listopada 2020 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczorpk Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Na stronach sklepów pokazują standardowo błędnie.Na stronie producenta jest jak poniżej, czyli wydaje się ok.http://media.purefishing.com/i/penn/Berkley_x5_Braid_Flame_Green_Bulk_2019_alt1?w=1000&h=1000&img404=404&v=1 Używałem jeden sezon Berkleya x9 0,17mm i złego słowa nie mogę powiedzieć.Teraz ten x5 wydaje się interesujący - stąd moje pytanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) W to już łatwiej uwierzyć. Teraz wiadomo też skąd te bzdurne opisy, Ktoś wyraźnie niekumaty obsługuje stronę Fishing Mart, to był zawsze dobry sklep, teraz zaczyna się ośmieszać. "Przykład idzie z góry"... Edytowane 27 Listopada 2020 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Warto przeanalizować zdjęcie:a następnie podpiąć do linki (bez łącznika bezwęzłowego) odważniki o wadze 2.7 i 7.7 kg. Edytowane 27 Listopada 2020 przez HaDe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) I jeszcze jedna ciekawostka dla fanów teorii przegrubionych plecionek:jak można te oznaczenia zinterpretować opis Sufixa - 14 lb i 0.38 mm Toż to straszna słabizna. A na PP to już całkiem dziwactwa piszą 10 lb test, 2lb diameter. Edytowane 27 Listopada 2020 przez HaDe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Już dawno przestałem się przejmować napisami producentów na szpulce. Wiem, co stosuję (sprawdzone w boju) i w dupie mam nowości. Moja opinia na temat linek jest w dużej mierze ukształtowana opinią kumpli, z którymi spotykam się nad wodą. Jeszcze się nie zawiodłem. Łowię raczej ciężej niż lżej, przeto też rzadziej trafię bubla. Nie mam nic do plecionek Kastkinga, są świetne za swoją cenę. Używam tylko 4 splotowych plecionek. Jakieś szumy na przelotkach, jedwabistość, miękkość, to nie są dla mnie parametry, które zasadniczo biorę pod uwagę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Jeżeli chodzi o Kastkinga, to coraz bardziej przychylam się do opinii, że Chińczycy nie mają opisów "z czapki". Chętnie zobaczyłbym jak przedstawia się grubość chińskiej linki i przysłowiowej PP o tym samym opisie wytrzymałości. Edit. Oba opisy ze zdjęcia powyżej są bardzo logiczne. Edytowane 27 Listopada 2020 przez HaDe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Nie analizuję tego Hubercie. PP stosuję od lat, nie narzekam, Kastkinga nawinąłem w tym sezonie na młynek ( też chiński) po raz pierwszy. Oddaje więcej wody na multiku, ale jest mocny. Jak mi polegnie, jest w zapasie szpulka nówka nie śmigana od Minecjusza ( kłaniam się Przemku) doskonałej plecionki Tuf Line XP. Już nie do kupienia w Polsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Ja to rozumiem, i od kilku lat nie sugeruję się opisami w mm. Ja tylko nie do końca zgadzam się z powszechnymi opiniami o "przegrubionych" linkach. W końcu polietylen... to polietylen. Opisy PE poukładałem sobie w głowie i wystarczy mi, że na opakowaniu japońskich plecionek jest napisane np. PE 1.5, ewentualnie 28 lb. A na opisy amerykańskich linek patrzę z trochę innej strony. Chińskich już też 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Jakoś nie ma odzewu, to pociągnę dalej.Chiński produkt beznadziejnie słaby 0.06 mm vs linka 0.07 mm z jedynie słusznego sklepu, w którym twarz firmy używa sformułowania "prawdziwe 0.07mm". Różnica 3.5 kg.vshttps://pleciona.pl/pl/p/Plecionka-Hype-Tackle-4X-Black-0%2C07mm%2C-4%2C5kg-135m/28530Cuda ! Edytowane 27 Listopada 2020 przez HaDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 No i tworzy się problem. Komu wierzyć? Nikomu. Wędkarz ma kupić i sam przetestować i porównać. Coraz bardziej zacznę wchodzić w chiński sprzęt, nawet jak mnie czasami w ciula zrobią, to nie przepłacę i mniejszy żal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 IA na PP to już całkiem dziwactwa piszą 10 lb test, 2lb diameter.te 2lb prawdopodobnie oznaczają średnicę żyłki o wytrzymałości 2lb - czyli pewnie ok. 0,12 - 0,14mm... pewnie znacznie bardziej prawdziwe niż polskie opisy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 te 2lb prawdopodobnie oznaczają średnicę żyłki o wytrzymałości 2lb - czyli pewnie ok. 0,12 - 0,14mm... pewnie znacznie bardziej prawdziwe niż polskie opisy...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Etykiety niektórych plecionek mogą nie określać rzeczywistej grubości, ale mogą po prostu określać, jaki jest odpowiednik nylonowej żyłki. Trochę zawile, ale mam nadzieję, że zrozumiale.Przykład ze zdjęcia, które zamieściłem wcześniejPP 10 lb powinna być mniej więcej tak gruba jak żyłka o wytrzymałości 2 lb.Sufix powinien być mniej więcej tak mocny jak linka mono o średnicy 0.38 mm, czyli ok 14-15 lb.Ot i cała zagadka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 OK, teraz kapuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Czołem Panowie.Krótko, zwięźle i na temat ???? Shimano Beast Master o ciężarze wyrzutu od 30 do 70 gram, sparowany z Daiwa tatula 200, generalnie zestaw pod większe gumowe przynęty. O jakiej wytrzymałości plecionkę czterosplotową najlepiej zastosować do tego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Ja bym dał przynajmniej 2,0PE ....(tyle mam podobnym zestawie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgadzam się z przedmówcą: polecałbym rozmiary:PE2.5 -3.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Serdeczne dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Czołem Panowie.Krótko, zwięźle i na temat Shimano Beast Master o ciężarze wyrzutu od 30 do 70 gram, sparowany z Daiwa tatula 200, generalnie zestaw pod większe gumowe przynęty. O jakiej wytrzymałości plecionkę czterosplotową najlepiej zastosować do tego zestawu?Ja mam na takim zestawie do 80g i Tatuli 200 - Spiderwire DURA 4 biała 150 m 0,20 mm, jedyny mankament to trochę głośna. Opisana na 17Kg ale daje radę. Może mógł bym wziąć grubszą ... . Na razie odstrzeliłem jednego pigshad jr przez nieuwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczorpk Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 No ja się właśnie zastanawiam czy przy podobnych wagowo przynętach (do około 80g) zastosować 0,25 czy 0,20 - 4 splotowe.W zasadzie co poza wytrzymałością przemawia za grubszą plecionką? 0,20 powinna spokojnie dać radę z zielskiem, badylami i patykami...Odstrzały mogą być częściej?Ryzyko brody przy plecionce 0,20 x4 nie powinno być dużo większe niż 0,25 x4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi