huligan77 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 No ja się właśnie zastanawiam czy przy podobnych wagowo przynętach (do około 80g) zastosować 0,25 czy 0,20 - 4 splotowe.W zasadzie co poza wytrzymałością przemawia za grubszą plecionką? 0,20 powinna spokojnie dać radę z zielskiem, badylami i patykami...Odstrzały mogą być częściej?Ryzyko brody przy plecionce 0,20 x4 nie powinno być dużo większe niż 0,25 x4.Przeczytaj sobie wątek, dużo wnosi do głowy. A odpowiadając na pytanie to jak stracisz fajną, nie tanią przynętę to zrozumiesz pomijając również większe prawdopodobieństwo brody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Ujmę to tak: zastosowanie grubszej plecionki niż by się wydawało nie niesie ze sobą negatywnych skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczorpk Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Grubsza plecionka to wolniejsze opadanie przynęty, szczególnie podczas trollingu.Czesząc głębsze partie łowiska (poniżej np. 5 metrów) ma to już jakieś tam znaczenie.Pomiarów oczywiście nigdy nie robiłem Dodatkowo grubsza plecionka powoduje wrażenie łowienia że tak nazwę "mniej precyzyjnego".Na okonia na przykład nie uderzałbym z 0,25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Jeśli chodzi o troling to jest inna sprawa.Myślę że każdy zazdrości okoni byków do których potrzebny jest kij do 80g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczorpk Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Z tymi okoniami to oczywiście był przekoloryzowany przykład. Na na przykład do trollingu używam tej samej wędki co do rzucania, więc grubość "uniwersalnej" plecionki ma dla mnie znaczenie.Wydaje mi się, że 0,20 x4 jest na tyle mocna, że powinna sobie poradzić z większością zaczepów.Chyba że trafimy na kamień albo pień drzewa - wtedy to już pozostaje wyginanie kotwiczki, co wymaga dosyć dokładnego dobrania zestawu, żeby nie poszedł krętlik czy kółko.Na takie zaczepy mam zresztą narzędzie do uwalniania zaczepów, które w 90% przypadków się sprawdza (dodaje, że łowię z łódki, więc dlatego narzędzie się sprawdza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Największe obciążenie dla plecionki to tzw. odstrzał, kiedy linka zablokuje się na szpuli. Dlatego wiele osób przewymiarowuje średnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Witam,dlaczego zablokuje się? Chyba najgorzej jak kłusownik wpadnie we własne sidła, i koniec z heheszkami, żadne ha, ha, ha. Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Ja mam na takim zestawie do 80g i Tatuli 200 - Spiderwire DURA 4 biała 150 m 0,20 mm, jedyny mankament to trochę głośna. Opisana na 17Kg ale daje radę. Może mógł bym wziąć grubszą ... . Na razie odstrzeliłem jednego pigshad jr przez nieuwagę.Ja bym poniżej 0,25 nie schodził przy przynętach w okolicy 60- 80 g . Naprawdę przy ruchomych szpulach grubość ma drugorzędne znaczenie. W lecie gadałem przez telefon z żoną nie zauważyłem zaplątanej plecionki na pierwszej przelotce i ulubione fatso poleciało w kosmos a miałem na szpuli 0,28... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Stosuję jak najbardziej lekko. Do patyka 90g, używam 20 lb. Do jerków do 100g 30 lb. Do 150g używam 40 lb. Tymi zestawami też czasami trollinguję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Do każdego z wymienionych przez Piotra ... dorzucam po 10Lb Łowię grubo (choć wyniki słabe. Może z tego powodu? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Czasami wydaje mi się, iż za bardzo skupiamy się przy parametrach linki. Owszem, ma być mocna. Jednakże, jak zawiedzie inny element zestawu (przypon, agrafka, kółko itp) to moc plecionki nie za wiele nam pomoże. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 ...ja przesadzam z mocą w każdym z tych punktów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Ja też przesadzam ale odkąd wyciągnąłem fuksem 100 plus na rozwalonej agrafce wiem,że jednak poszedłem w dobrą stronę ..... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczorpk Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Ano właśnie. Ja też wolę lekko.Praktycznie jedyne zagrożenie jakie widzę to odstrzały, ale czy naprawdę przy różnicy pomiędzy 0,20 i 0,25 ma to jakieś duże znaczenie?Mam jeszcze taka wewnętrzną obawę o kij przy pancernych plecionkach - wolę stracić jerka niż połamać kij - nie wiem czy jest to możliwe, ale wole nie sprawdzać Czasami wydaje mi się, iż za bardzo skupiamy się przy parametrach linki. Owszem, ma być mocna. Jednakże, jak zawiedzie inny element zestawu (przypon, agrafka, kółko itp) to moc plecionki nie za wiele nam pomoże. W tej kwestii wystarczy kilka testów w garażu. Ja na przykład dzięki temu wyeliminowałem z zestawu lipne krętliki, które strzelały kiedy przypon fluorocarbonowy, plecionka, kółka i agrafki dawały radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Mógłbyś podać w jaki sposób możesz połamać kij przy grubszej plecionce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczorpk Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 W trakcie odstrzału na każdy element zestawu, włącznie z kijem, działają duże obciążenia.Mogę sobie wyobrazić, jak macham z całej siły kijem z przynętą wagi np. 100g, blokuje mi się plecionka na szpuli i wędka pęka w połowie.Miałem sam raz taką sytuację i widziałem ich kilka, kiedy wprawdzie w Norwegii, ale jednak, wędka trzaskała pod dużym obciążeniem. Owszem, tam zestaw to jak na słonia, ale zestaw castingowy na 100g ma wszystkie elementy proporcjonalnie słabsze, wiec taka sytuacja również może się wędce castingowej przydarzyć.Odstrzał to przecież również potężne obciążenie zestawu włącznie z kijem, a mocna plecionka przenosi to obciążenie właśnie na wędkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Ja też przesadzam ale odkąd wyciągnąłem fuksem 100 plus na rozwalonej agrafce wiem,że jednak poszedłem w dobrą stronęJaJak ważny jest każdy element opowiem na własnym przykładzie. Już tę przygodę na Żarnowcu opowiadałem, ale warto przypomnieć ku przestrodze innych.Zestaw Dragon Ultima do 90gr+ Daiwa Alphas 150HL + plecionka o,25 (17kg) Rzucałem tonącym jerkiem Siek ok 85gr, czyli wszystko pasuje.Wykonuję mocny rzut. Przy maksymalnym naładowaniu kija, pęka coś przy przynęcie...agrafka, krętlik, przypon, węzeł na plecionce? już się nie dowiem.Jerk leci w kosmos w prawo a kij bez obciążenia przynętą, rozładowuje mi się z takę super siłą w dłoni, że uchwyt obraca się pomimo mocnego uścisku i zestaw wyrywa mi się z łapy i leci pewnie ze 3 metry za burtę łodzi. Pięknie wchodzi szczytówką w wodę i do dzisiaj mam w oczach tylko oddalający się kapsel końcowy dolnika z logo Dragona. Spoczywa tam na dnie w spokoju, pewnie do dzisiaj. Tylko zawiódł jeden element ... teraz się nie certolę w niuanse i subtelności Edytowane 4 Grudnia 2020 przez BOB 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczorpk Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Jak ważny jest każdy element opowiem na własnym przykładzie. Już tę przygodę na Żarnowcu opowiadałem, ale warto przypomnieć ku przestrodze innych.Zestaw Dragon Ultima do 90gr+ Daiwa Alphas 150HL + plecionka o,25 (17kg) Rzucałem tonącym jerkiem Siek ok 85gr, czyli wszystko pasuje.Wykonuję mocny rzut. Przy maksymalnym naładowaniu kija, pęka coś przy przynęcie...agrafka, krętlik, przypon, węzeł na plecionce? już się nie dowiem.Jerk leci w kosmos w prawo a kij bez obciążenia przynętą, rozładowuje mi się z takę super siłą w dłoni, że uchwyt obraca się pomimo mocnego uścisku i zestaw wyrywa mi się z łapy i leci pewnie ze 3 metry za burtę łodzi. Pięknie wchodzi szczytówką w wodę i do dzisiaj mam w oczach tylko oddalający się kapsel końcowy dolnika z logo Dragona. Spoczywa tam na dnie w spokoju, pewnie do dzisiaj. Tylko zawiódł jeden element ... teraz się nie certolę w niuanse i subtelności Może dobrym pomysłem jest linka przywiązana do wędki i np. paska w spodniach Tylko co, kiedy uderzy np. sum wielkości świniaka i nie zdążymy tej linki odciąć scyzorykiem?Sami możemy spocząć na dnie w spokoju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Robciu, a słyszałeś o drugim takim przypadku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) A czy jest drugi BOB? ...żart. Wiesz o co mi chodziło Edytowane 4 Grudnia 2020 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Też miałem taki przypadek jak Robert z Dorado 60s,umnie nie ma litości z doborem;plecionki,agrafki z krętlikiem i przyponem(używam drut 1mm).Wszystko uratowałem,ale "ból czuje do dzisiaj".Jak łowiłbym tak jak Robert takimi klockami,to chyba by mi ręke urwało. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez cast64 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 To był średni zestaw. Tymi ciężkimi łowię coraz mniej ... bo ja już zgred jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Tak w kwestii mocy plecionek i przygód . Kolega lubił mieć kilka kijów za dużo na łódce. Rzucałem średnim zestawem z plecionka PP 20lb i podhaczyłem jeden z jego (zbędnych) zestawów, i posłałem kilka metrów przed łódź ⛵ Na szczęście wyłowiłem ów zestaw na płyciźnie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 To ja zostane przy Twoim "lajcie" Robercie.☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi