Skocz do zawartości

Plecionka do castingu

Pawcio16

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem fanem plecionek 8X do lekkiego i średniego castingu (wielu kolegów na forum używa tylko takich) Natomiast do ciężkiego i bardzo ciężkiego castingu sprawdzają się doskonale. W zeszłym sezonie łowiłem na poleconą mi przez "fachowców" Varivas  Avani Casting PE 8X Max Power #3 #3.5 #4 i zdecydowanie polecam.

Do przynęt powyżej 140gr, planuję używać DAIWA 8Braid Hyper PE  0,35mm 40kg (85Lb) 

Edytowane przez BOB

Taki offtop takimi przynetami 300g normalnie walicie z rzutu? Czy tylko trolling? Pytam się bo u mnie na wodach żadko się widuje przynety 10 cm+ :D

Widziałem rzucają z ręki,moja rada dla Ciebie jak będziesz widział takich wędkarzy na wodzie to trzymaj Się min.50m,bo po wpadnięciu przynęty do wody fala może wywrócić Ci łódke.
  • Like 4

Taki offtop takimi przynetami 300g normalnie walicie z rzutu? Czy tylko trolling? Pytam się bo u mnie na wodach żadko się widuje przynety 10 cm+ :D

Tak lowienie z łapy. Do trolla mam najcięższe 400g 50cm. Czasem trzeba jeszcze dopał dac do tego.

Sa ludzie ktorzy laduja i po 500g z łapy

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jak ci nie przeszkadzają 4 sploty, to godna polecenia jest sunline super pe. Użytkuje je do multików już dłuższy czas w różnych mocach i są godne polecenia. A 8splotow fajna propozycja to unitka supershore Ale ona chyba występuje do rozmiaru 3. Ale jest mega i dosyć cicha.

Miałem pare kastkingow tylko 4 splotowych i wytrzymują tyle kg ile jest podane tylko że sa przegróbione. Za to te tańsze plecionki dostępne w polse powiecmy że trzymają średnicę ale wytrzymałość jest dużo mniejsza niż podaje producent. Z resztą na forum gdzieś jest temat o faktycznej wytrzymałości plecionek

Właśnie zmieniłem u siebie plecionkę, wywaliłem daiwe x4 0.21 - 12,4kg której weszło 130m i do nauki nawinąłem kastkinga x4 0.22 25lb którego weszło tylko 75m. Na daiwie nie dałem rady podnieść ciężarka 7kg, kastkingiem 10kg lekko poderwałem i strzelił. W wytrzymałości spora różnica ale i w grubości też ;)

Edytowane przez Bartek1989

a Varivas Avani Casting PE3 to dobry wybór do 100g? Udało mi się jeszcze znaleźć za 200zł+ i nie wiem czy warto się w to pakować.

Bierz spokojnie. Świetna, cicha plecionka. Obsługuje bez problemu Pig Shad 20cm w solance na Rugii ( i tamtejsze mamuśki ;) ). 48 LBS. Jeśli w odcinku 200m to podziel na pół (czarny odcinek znaczący połowę)

Edytowane przez BOB
  • Like 1