Skocz do zawartości

Plecionka do castingu

Pawcio16

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jaką plecionkę kupić do kija Dragon GP Concept 120g + ABU Revo Beast 41 do łowienia jerkami do 100g? Myślałem o Varivas, jeśli ta plecionka to najlepszy wybór to który model i jaką grubość brać? Może ktoś z kolegów poleca coś innego?

Ja kupiłem wczoraj od Andrzeja Przybytka varivas ale nie powiem jaką. W odcinku 200m i z podziałem na kolory do odległości. Podobno bardzo dobra...

Zamówiłem w dobrej cenie plecionki Duel Hardcore X4 Pro

Nie miałem wcześniej styczności z Duelem.

Dobre są?

Akurat tego modelu nie miałem miałem x8 pro i powiem,że słabo ...Niestety nie pamiętam już poszczególnych modeli na chwilę obecną przypominam sobie jeszcze milki blue i była średnia ale z tego co pamiętam rewelacyjna x4 była od duela w żółtym kolorze .

• Like 1

Akurat tego modelu nie miałem miałem x8 pro i powiem,że słabo ...Niestety nie pamiętam już poszczególnych modeli na chwilę obecną przypominam sobie jeszcze milki blue i była średnia ale z tego co pamiętam rewelacyjna x4 była od duela w żółtym kolorze .

Właśnie żółte zamówiłem na próbę na szpulach 200m/5 dych z przesyłem ;) /.

Dzięki za info :)

Ja czekam na przesyłkę tylko ten nowszy-X4 pro- idzie.

A gdzie Kolega zamówił tego duela ? jak to oczywiście nie jest tajemnica , można wiedzieć

Z Japan.Kolega zamówił to spróbuję,łowię cały czas varivasem ale czas sprawdzić coś innego.

• Like 1

Panowie jaką plecionkę polecacie do casta do 100g pod tatule 200hd. Chodzi bardziej o grubość. Nie chce odstrzałów. Nawinałem 20lb spiderwire 0.20. Miałem dziwna historię - rzut oddałem normalnie, przyneta wpada do wody, zwijam i luz. Strzeliła w połowie bez powodu, potem odstrzeliłem stosunkowo lekką obrotówkę z 15g. Nie wiem czy to normalne ale chyba nie. Plecionka trochę poleżała i dziwnie obłaziła, przy spinningu drzewa łamała . Nie wiem co kupić, puki co nawinałem castkinga 20lb sporo grubszego. Myślałem nad czymś japońskim albo pp. Tylko kwestia mocy linki. Kij świetnie sobie radzi z przynętami nawet 15/20g więc czasem coś mniejszego zakładam. Głównie łowię 40-100g. Proszę o radę doświadczonych baitcastingowców.

Edytowane przez Astral

Przemek przeczytaj ten wątek i wszystko jasne. Ja uważam, że nie ma gotowej recepty bo jeden ładuje jerkami od 40 do 70 maks, drugi non stop te 100 gram rzuca, a trzeci od 20 do 60 i tylko od wielkiego gwizdu raz do roku zakłada 80 czy 100 gram albo i wcale. Osobiście jadę na varivasie i daiwie jak na razie. Co będzie za sezon albo dwa nie wiem.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 2

Bardziej chodziło mi o podpowiedź czy tą moją linką jest coś nie tak. Jedni używają cienkich linek, a inni wolą bardzo grube. Stawiam pierwsze kroki i chce zminimalizować straty. Wolałbym dać grubą linkę tylko kwestia jak grubą aby nie wpłynęła jakoś poważnie na moje łowienie.

Fakt faktem, skasowałem tylko luz na szpuli i dałem hamulec na 4/6 dobrze mi się łowiło. Z tego co się zorientowałem to dosyć ambitnie jak na początek ustawiłem multik..

Dziękuję

Edytowane przez Astral

Jeśli to są Twoje początki z castingiem i łowisz do 100g, to rekomendował bym używanie grubszej plecionki. Potem, po nabraniu wprawy możesz zastanowić się nad cieńszą plecionką (przy szczupakach nie ma większej potrzeby, chyba, że jakieś łowienie głęboko w trolu lub specyficzne jerki, których odjazdy na boki zależą od grubości linki). Rekomendowałbym, tak jak koledzy amerykańskie 30lb-40lb, jeśli japońskie to rozmiar PE3.0-PE-4.0, jeśli Kastking to np. 0.28 (30lb).

• Like 2

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Zdecydowanie polecam TCB8 od Psulka, tak jak Michał wyżej napisał. Uzywam tych plecionek przy mocnych castach od kilku sezonów i całkowicie nic się z nimi nie dzieje.

Maciek

Mam od Psulka TCB ale czeka jeszcze na testy, ale Siglon 4 od niego tez jest naprawde dobra i w  dobrej cenie- polecam.

• Like 2