Skocz do zawartości

Plecionka do castingu

Pawcio16

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Odgrzebie trochę temat bo zaopatrzyłem się w parę nowych zestawów na przyszły sezon a i przy okazji dopytam się co do japońskich produktów z którymi średnio miałem do czynienia w przeszłości.
A mianowicie pierwsza sprawa to czy warto kupując japońskie plecionki zakładać lekko większe PE? ( troche poczytałem starych tematów i niby te plecionki są dobre ale szybko tracą swoje parametry, nie wiem czy ten osąd jest dalej aktualny )  np. mam zodiasa 7-21 ma być do twitcha i łowienia w krzakach, zaroślach, trawach etc na gumy i tu pytanie czy lepsza będzie plecionka typu ygk egi metal/upgrade x4/x8 1.0 i wystarczy czy może lepsza będzie np 1.5pe z racji na szarpanie etc czy w ogóle jest jakas inna godna firma?
drugi pacjent to kij do verta 18-70g łowię głównie na główki po 50-60g ( ogarnia mi też lekko większe gumki z rzutu 12-15cm i bardzo lubię nim pojerkować jakims sliderkiem 10-12cm) i tutaj ta sama akcja, kupować cos w przedziale x4/x8 2.0 czy isc w 3.0pe ciężko znaleźć ygk w tej grubości więc myślałem o jakims siglonie 

kijek okoniowy to już chyba padł wybór na 0.8pe i chyba też wjedzie siglon ( niby mam na półce dawno zakupione x4 egi metal 1.0pe ale moze byc przy gruby ) ale tu z kolei zastanawiam się czy lepsze będzie x4 czy x8?

Może macie jakieś świeże przemyślenia dotyczące jakichś innych firm w których stronę warto zwrócić wzrok aktualnie?

Edytowane przez Pat92

Co do egi metal, miałem i nie narzekałem. W tej cenie dobra plecionka.

Do tego zodiasa wystarczy PE 1.0-1.2

Do tego drugiego kija założyłbym PE 2.0. W sumie to też zależy od twoich umiejętności operowania castem. Im cieńsza plecionka tym łatwiej o odstrzelenie przynęty.

Kij okoniowy, tylko jak mocny? Do 14-15 gram brał bym pe 0.8. Do lżejszego PE 0.6.

Czterosplotowa plecionka będzie lepszym rozwiązaniem do lżejszych zestawów, ze względu na łatwość rozplątywania bród.

Koledzy, suzuki rxf 16lb. chce do tego zapiąć Steez A II. Jaką plecionke polecacie?

W tamtym sezonie miałem w dokładnie takim samym kiju i Steezie SV TW  żółtego Duela 1.0 PE  i nie powiem ani jednego złego o niej słowa .

Wczoraj nawinąłem 0.8 PE Shimano Pitbulla który czeka na majowy debiut ;)

• Like 1

Odgrzebie trochę temat bo zaopatrzyłem się w parę nowych zestawów na przyszły sezon a i przy okazji dopytam się co do japońskich produktów z którymi średnio miałem do czynienia w przeszłości.

A mianowicie pierwsza sprawa to czy warto kupując japońskie plecionki zakładać lekko większe PE? ( troche poczytałem starych tematów i niby te plecionki są dobre ale szybko tracą swoje parametry, nie wiem czy ten osąd jest dalej aktualny )  np. mam zodiasa 7-21 ma być do twitcha i łowienia w krzakach, zaroślach, trawach etc na gumy i tu pytanie czy lepsza będzie plecionka typu ygk egi metal/upgrade x4/x8 1.0 i wystarczy czy może lepsza będzie np 1.5pe z racji na szarpanie etc czy w ogóle jest jakas inna godna firma?

drugi pacjent to kij do verta 18-70g łowię głównie na główki po 50-60g ( ogarnia mi też lekko większe gumki z rzutu 12-15cm i bardzo lubię nim pojerkować jakims sliderkiem 10-12cm) i tutaj ta sama akcja, kupować cos w przedziale x4/x8 2.0 czy isc w 3.0pe ciężko znaleźć ygk w tej grubości więc myślałem o jakims siglonie 

kijek okoniowy to już chyba padł wybór na 0.8pe i chyba też wjedzie siglon ( niby mam na półce dawno zakupione x4 egi metal 1.0pe ale moze byc przy gruby ) ale tu z kolei zastanawiam się czy lepsze będzie x4 czy x8?

Może macie jakieś świeże przemyślenia dotyczące jakichś innych firm w których stronę warto zwrócić wzrok aktualnie?

Wypowiem się bo łowię podobnie .

Przerzuciłem w życiu trochę plecionek i teraz łowię praktycznie tylko japończykami . Jak dla mnie do twicza na kiju do 21 g optymalna plecionka będzie w przedziale 0.8-1 PE . Egi Metal to świetna plecionka za rozsądną cenę zatem nie ma co wyważać otwartych drzwi ;)

Co do verta to zaczynałem od 3 pe potem było 2 pe a finalnie jest 1,5 pe . Nie ma sensu łowić grubszą przy vercie w dryfie przynęta ci daleko nie odjedzie a i wyholowanie dużego sandacza czy szczupaka 100+ nie stanowi problemu ;)

W tamtym sezonie miałem w dokładnie takim samym kiju i Steezie SV TW  żółtego Duela 1.0 PE  i nie powiem ani jednego złego o niej słowa .

Wczoraj nawinąłem 0.8 PE Shimano Pitbulla który czeka na majowy debiut ;)

Mówisz o tym:

Plecionka Duel Super X-Wire 4?

Handluje ktoś na jerku Duelem?

Nigdy go nie miałem więc z chęcią bym wypróbował.

Edytowane przez FoH ! Krzysiek

Mówisz o tym:

Plecionka Duel Super X-Wire 4?

Handluje ktoś na jerku Duelem?

Nigdy go nie miałem więc z chęcią bym wypróbował.

Nie pamiętam modelu ale żółtego Duela mogę polecić . Szary mnie rozczarował . Kupowałem tutaj . Daj ogłoszenie że kupisz to na pewno się ktoś zgłosi.

DUEL X8 Pro też jest żółty

Oczywiście masz rację tylko X8 jest jakby to ładnie napisać ... Ociupinkę słabsza od X4. Rzecz jasna wybór która czy jaka to dość indywidualne kwestie i tak dalej także każdemu według potrzeb i preferencji.

Edytowane przez S.N.
  • Like 1