Skocz do zawartości
  • 0

Pilnie poszukiwane zdęcia łososi

admin

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wielkie dzięki,

Dokładnie o to mi chodziło. Dlaczego o te? Bo polskie :D Dzisiaj napisał do mnie mój kolega z Angli, który przeczytał ponoć jakiś artykuł o łososiach z Polski. Twierdził, że to nie możliwe by w Polsce kiedykolwiek były takie .... bydlaki :D a jednak ... W poniedziałek mu wyślę niech się biedak napatrzy.

pozdrawiam

Remek

• 0

Lukomat, a czy mógłbyś przesłać te dodatkowe zdjęcia? Jakiej wielkości one były? Jestem bardzo ciekawy.

Przepraszam ale utkwiło mi zdjęcie ... łososi (dlatego tego szkukałem) ale wydaje mi się (na 90%), że to rzeczywiście trocie :mellow: (specjalistą nie jestem więc mogę się mylić ale niektóre cechy (oko w stosunku do końcówki paszczy) mówią, że to właśnie troć).

Pozdrawiam

Remek

• 0

Z drugiej strony ... gdybym pojechał nad wodę trociową i złowił cokolwiek (pływającego) długo zastanawiałbym się co to ... dlatego niech ktoś (proszę) napisze porządny artykuł o połowie troci ... właśnie dla takich jak ja :D

Pozdrawiam

Remek

• 0

Niespodziankę dla wszystkich wybierających się nad Parsentę umieszczę w następnym tygodniu :mellow: ale na razie nic więcej nie powiem :mellow: Rocky, Heniutek, Komancz i cała reszta dajcie naskrobcie przewodnik dla wybierających się na Zlot. Wiem, wiem ... pewnie wszystko tam będzie wytłumaczone ale ... fajnie byłoby poczytać na zapas.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Cóż może w końcu dam się namówić choć jak pisałem za specjalistę się nie uważam i nie jest to żadne kokietowanie :mellow: :mellow:

Po czym poznaję?-płetwa ogonowa też,poza tym kształt ciała ,ubarwienie(nawet u martwych),krzyżyki i ich rozmieszczenie a juz najbardziej łeb.Żadna ryba nie przechodzi takich zmian w wyglądzie łba w okresie godowym jak łosoś -to ma nawet jakąś fachową nazwę której nie pamiętam.Przy odrobinie wprawy można też rozpoznać różnice w układzie kości na pokrywie skrzelowej.No i ostatnia sprawa mimo pewnych wątpliwości co do ujęcia to mielibyśmy na zdjęciu trzy rekordy Polski w troci :lol: ;)

Ale może wypowie sie jakis ichtiolog? B) ;)

A propos! luko nie pamiętasz ile mogły ważyć?Dziadek nie powiedział? delikatnie mówiac chyba po 17-18 kg :huh:

• 0

Te trzy klocki razem wazyly przeszlo 50kg. Dokladnie nie pamietam ile. Dodam tylko jeszcze, co dosyc istotne, ze to waga po wypatroszeniu, czyli tez troszke odeszlo. Nie moge znalezc fotki z tym najwiekszym bykiem. Przydaloby sie, zeby jakis ichtiolog sie wypowiadzial, bo ja wciaz nie jestem przekonany czy to sa napewno lososie...

• 0

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że najpewniejszą metodą odróżnienia osośków od trotewek to układ zębów na podniebieniu, czy jakoś tak...

Sam nie wiem dokładnie jak to jest więc się nie wypowiem... Trzebaby naoglądać się tych ryb w realu, żeby z całą pewnością stwierdzić. Skoro Mariusz twierdzi, że to osośki (a wieżę, że widział w życiu trochę tego) to nie widzę podstaw aby twierdzić inaczej.

Choć kiedyś pamiętam, jak gdzieś zgłoszono trotkę około 15 kilo, to dyskusja długo trwała i to chyba własnie tam, na podstawie przesłanej głowy, jakiś fachura doszukał się cech troci - właśnie po zębach.

Pozdrawiam

• 0

Oczywiście że po ząbkach najłatwiej.Piszą że po lemieszu .Najłatwiej wyczuć ząbki na jęzorku paluchem:u trotki jest 5 par u łośka 2.Tak przynajmniej pamiętam porównanie moich zeszłorocznych okazów.Zresztą po zobaczeniu paru ryb obu gatunków naprawdę nie trzeba patrzeć na zęby :mellow:

No i o czym potwierdził luko sama wielkość tych ryb przesądza identyfikację :lol:

Nie chwaląc się niewiele się pomyliłem w szacunkach ;)

Tak wielkie łososie widzałem dotąd tylko w Szwecji i to spreparowane-nie licząc jednej srebrnej 15-ki(na oko) która dwa lata temu chciała mi spalić kołowrotek muchowy ale na szczęście po trzeciej świecy się wypięła :lol: <_< B)

• 0

ostatnio gdzieś wyczytałem,że trotki łatwo rozróżnić po ząbkach.Poprostu na górnej szczęce mają po dwa rzędy ząbków,kiedy 100%łoś ma tylko jeden.Na zawodach na parsęcie,zaglądałem w pysk temu niby łososiowi/96 cm./,i miał dwa.Sędzia i wielu startujących było zdania że to kelcisko,ale organizator i druga część zawodników wręcz przeciwnie.Porozumienie osiągnięto, przyznając rację temu, kto sponsoruje zawody.hi.hi.hi.Pamiętać jeszcze należy, że w naszch rzekach,dość często spotyka się mieszańce tych ryb. :lol: :lol: :lol:

• 0

Z tymi mieszańcami to też w nie wierzę :( Nie wróży to dobrze populacji obu gatunków.To właśnie te zeby na podniebieniu a dokładniej na lemieszu mają decydować,i sam kształt lemiesza u troci trójkątny u łosia pięciokątny-dla ludzi którzy nie znają anatomii ryb to trudne,dlatego wolę po języczku ;) :lol: