Skocz do zawartości

Kroniki początkującego muszkarza - Rzeka Test - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Nieubłagalnie nadchodziło zakończenie sezonu pstrągowego. Pozostawało kilka opcji. Kusiła Walia gdzie dwa tygodnie wcześniej złapaliśmy kilka ryb. Dochodziły również dobre wieści z Rutland i innych jezior. Tak na prawdę nie wiedziałem do końca gdzie pojechać. Z dylematów wyręczył mnie Hugh, właściciel małego sklepiku w centrum Londynu. Okazało się, że jest wolne miejsce na wypadzik nad rzekę „Test” położoną w hrabstwie Hampshire. Miejsce dla mnie co najmniej magiczne, gdzie parę lat temu odniosłem sporo sukcesów ale też i porażek. Wielki około 70 cm pstrąg, który zdemolował mi zestaw śni mi się do dnia dzisiejszego.

Zapraszam do lektury, nietypowego dla nas artykułu - relacji, dotyczącej połowie pstrągów na muchę. Myślę jednak, że wiele osób, które już łowią, lub zaczynają łowić na muchę poczuje klimat pstrągowej rzeki Test. Zapraszam!

pozdrawiam

Remek

Faktycznie piękny wedkarski dzień!! Gratulacje Bujo!! To zdjecie z drewnianym mostem kojarzy mi się z Czarna Hańcza w której tez co prawda pływaja pstragi ale mniejsze i rzadziej. Mam tez pytanie, Czy rzeka Test jest łowiskiem gdzie dopuszcza się tylko muchę? Czy mozesz łowić tam też na spinning? :D

pozd JW :D

Bujo gratulacje popełniłeś bardzo interesujacy artyk :o

widać że idąc na ryby jest szansa na dobrą zabawę kropki rewelacyjne no i lipki widze konkret,

rzeczka fajna i jak widać całkiem dostepna i zapewne wygodna do muszkowania.

ja co roku obiecuję sobie zabrac się za muszkowanie ale jakoś przepadam w czasie sezonu w casto-spina <_<

na muszkę złapałem tylko kilka ryb i niebyły one z grona tych szlachetnych :(

może w tym roku cos zacznę,ten artyk narobił mi chęci na kolejne podejscie do flyfishing :mellow:

Witam serdecznie,

Dziekuje za mile slowa.

@paskud pomorski- kolowrotek to Sage 2550 wraz z Boronem 9'#6 wiec generalnie nawet troche za maly. Fakt ze jak juz o tym napisales tez wydaje mi sie podobnie.

@Jerzy- na opisanym odcinku wolno lapac tylko na muche. Troche powyzej w miejscowosci Whitchurch moglem lapac jeszcze niedawno na spinning ale znajoma sprzedala dom a z nowym wlascicielem nie mam kontaktu.Trzeba by pojechac troszke dalej np. do Wali a ryb tam tez jest sporo.

@Tornado- zadnym mistrzem nie jestem i nigdy nie bede :D :D :D Mam za to szczescie do ryb lososiowatych :D :D :D

@Remek, Friko- dziekuje za opublikowanie artykulu :D

Pozdrawiam,

Bujo

Michał - gratulacje artykułu i połowu !

(aż by się chciało stanąć tam koło Ciebie z kijkiem :D )

Prośba może jeszcze o zrobienie zdjęć tych Twoich super nimf i opublikowanie na forum :D

P/S

łów dużo i owocnie. Niestety jak wrócisz do Polski, z takimi wynikami będą już problemy :(

Widać to już takie moje zboczenie w kierunku optymalnie zwartych niewielkich konstrukcji. Konkretny large arbour robi swoje. Porównałem - Sage przy podobnej klasie AFTMA robi wieksze średnice od - dla przykładu z Lamsonem - stąd może takie moje wrażenie. Grunt żeby wędka była dobrze wyważona.

Witam,

Pablom- moze i dobrze bo juz bys ganial z muchowka a nie spiningiem :D :D :D Strasznie chcialem tam cie zabrac jednak pogoda pokrzyzowala plany :( Holu dlugo nie zapomne. Dobrze ze bylo C&R :D :D :D

Bedzie na pewno jeszcze inna okazja.

Janusz- widzisz moze i ryb tam jest bardzo duzo ale ja i tak wole piekne polskie rzeczki, gdzie nawet male rybki ciesza :D :D :D

Pozdrawiam,

Bujo

@Bujo - bardzo dobry tekst i świetne wyniki, gratuluję. Pobudziłeś moją wyobraźnię, ponieważ w tym sezonie będę chciał trochę czasu poświęcić pstrągom - może efekty choć w części będą podobne do Twoich ? Co prawda trudno u nas znaleźć taką rzeczkę, w której w jednym dołku będzie stało kilka kabanów ale jeśli wziąć pod uwagę statystyczną ilość dołków w naszych rzekach, to kto wie ! :mellow:

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów. :D

Witam,

Jacek- ta fotka podoba mi sie najbardziej :D :D :D

@casso- napisze ci wieczorkiem na priva.

Mala uwaga- w artykule pojawia sie ze ryba wysnula cala linke- 40m. Jest to Snowbee XS- Extreme Distance skrocone troche, zeby miescilo sie na kolowrotku :D :D :D Normalnie ma 45 metrow.

Dziekuje wszystkim za mile slowa raz jeszcze i oczywiscie zapraszam do siebie :D :D :D

Pozdrawiam,

Bujo

post-322-1348913874,3169_thumb.jpg

@Bujo, piekna sprawa. Az ciezko uwierzyc, ze w takiej malej rzeczce tyle ryb siedzi. No i ceny tez calkiem grube, jak na najlepsze lososiowe odcinki w Szkocji. Jakos w tym roku nie mam szczescia do ryb. Jak mam czas to pogoda nie pozwala, a jak pracuje, to mnie nie ma. Moze tym razem jak zejde na lad to sie uda.

Pozdrawiam

Bardzo fajnie się czyta, widać, że muszkarstwo już Ci raczej grozi do końca życia. Bardzo dobrze :D, dla mnie ten sposób łowienia zmienił całkowicie podejście do wędkarstwa- odmierzam czas rójkami :D.

Jeśli zaś chodzi o łowisko to dziękuję, wolę swoje błoto, pokrzywy i komary.