Skocz do zawartości
  • 0

Solidna łódź do 460 cm

mirkus

Pytanie

Witam kolegów,

w nadchodzącym miesiącu chcę wymienić moją łódkę SOLAR 360 na większą łódz  420 do 460m. Prosiłbym kolegów o informacje o ciekawych i solidnych konstrukcjach stabilnych i lekko wchodzących w slizg. Łódz bedzie pływała przede wszystkim na dużych zbiornikach zaporowych i w morskiej strefie przybrzeżnej . Mam kilka łódeczek na celowniku ,ale może coś przeoczyłem  i ktoś zna jakieś inne konstrukcje będę wdzięczny za cenne informację .

Oto łodzie które zwróciły moją uwagę.

Oglądałem omawianego na tym forum HORN 440 oraz RIVERFOX-a 420

Mile widziane także opinie użytkowników wymienionych łódek.

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie i sugestie. 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jedz obejrzyj dokładnie to zobaczysz co to jakość wykonania i nieoszczędzanie na materiale, dno rewelka (widziałem jak pływa, pływałem) nad pokładem jednak musi kolega popracować moim zdaniem ale pewnie zrobi Tobie taki jaki chcesz. Ogólnie właściciel otwarty na klienta i jego sugestie.

• 0

madaro sorki ze to napisze ale ten tył łódki mi sie nie podoba nie zeby był brzydki aleeee jak zamontujesz wiekszy silnik to jak nim na boki bedziesz sterował ? do tego dochodzi manetka i dupa nie obrucisz sie odrazu tylko bedziesz musiał zataczać koło. Wiem ze swojego doswiadczenia ze sterowanie tym bedzie ciezkie.

• 0

Ja mam dreamline 4,3 jakosc była bomba dopóki nie porównałem do horna, tak więc teraz dostaje dobry, łodeczka dla mnie spoko na 9,9 km wchodzi w slizg ma sporo bakist w tym 2 sztuki po  2,5 m co najważniejsze nie oszczędzano na materiale teraz z tego co wiem różnie z tym bywa i z jakościa to samo , jeśli myślisz nad taką bierz lepiej necko  według mnie solidniejszy producent

• 0

Dzięki Panowie za informacje. W najbliższy weekend popływam. Jeżeli będzie wszystko dobrze przy pływaniu to biorę. Planowany odbiór możliwy dopiero w połowie maja (!!)niestety...mają w tej chwili jedną sztukę ale już też sprzedana i reszte mają kolejkę. Dodatkowo będe chcieć zadaszenie, 2 rolki do kotwicy i 2 uchwyty do wędek oraz podłogę z wykładziny imitującej drewno ale w szarych kolorach. Jeszcze czeka mnie zakup jakiegoś dobrego nie za drogiego echa. aaa i relingi mają być wyższe oraz zastanawiam się nad pokładem słonecznym... materace mam mieć w gratisie (!)

Umowę mam podpisać po pływaniu.

Pozostaje jeszcze duży orzech do zgryzienia - jaki silnik..... będe pływać także często z rodziną we 4 osoby... wieć prawdopodobnie bedzie to 30KM...

Producent Horna poleca mi 2 silniki, ewinruda lub tohatsu. Silnik i tak będę brać na działalność więc biorę nowy. Który byście wybrali? Ma ktoś z was jeden albo drugi?

Pozdrawiam

madaro, mam linka z filmem co dostałem na pocztę https://www.youtube.com/watch?v=mwsba-x04Mc

• 0

Witam odnośnie horna to według mnie jesli chodzi o typowe walory motorowodniackie to jedna z lepszych łajb na 20 km wykręca 51 km a to z tego co widze to bardzo dobra predkosc, dlatego mozna stosowac mniejsze silniki aby uzyskac podobne predkosci V u mnie np dreamline 4,3 na hondzie 20 km 4 tak pojdzie około 41 km/h waga łodzi podobna silnik moca rownież a jednak 10 km róznicy, teraz warto porownac cene za silnik 20 km i 25 km i oszczednosci dołożyc do wyposażenia Horna. Jesli chodzi o pokład to jak dla mnie za malo bakist ja u siebie mam tego sporo kosztem oczywiscie powierzchni pokładu u8 horna nie ma bakist ale spory pokład cos za cos na chwilę obecną ja wole bakisty ale dopiero zaczynam przygode z ta wilekościa łodzi i jeszcze nie wiem jak bedzie narazie swoje odgrywa " chłopski rozum". Z tego co wiem z dnie bez problemu mozna zrobić bakisty na wedki ponieważ nie ma tam żadnej pianki ani innego ustrijstwa u mnie niestety jest i ostatnio jak wieciłem otwory to troche wywierciłem tej pianki i konsystencja i kolor nie napawaja mnie optymizmem pewnie za jakis czas trzeba bedzie rozczelnic skorupy i wawalic ja. A tak ogólnie to naprawdę spoko łajba jak ktos lubi przestrzen kosztem braku bakist to dla niego idealna. I jeszcze jedna rzecz ma szeroki dziob ponoc to bdb gdy sie przynie pod lub z dużą falą(dokładnie nie pamietam)

• 0

Piotr, to że twoja łódka pływa na 20 z taką prędkością i z tego co się orientuję ze śrubą bardziej uciągową to jest i tak bdb wynik i zdecydowana większość znanych mi łódek o podobnych parametrach osiąga porównywalne prędkości. Jeśli faktycznie horn 440 przy swojej wadze, długości, szerokości pływa z taką prędkością na 20hp to jest to ewenement :) i aż strach pomyśleć jak będzie fruwał na 30 :)

• 0

A z resztą ..., nowy każdy będzie dobry , ja jako zagorzały przeciwnik 2t  zmieniłem zdanie po całodniowym pływaniu łódką z

Evinrude E-tec , trochę inna bajka bo 200HP 2T, zero smrodu i jakiegokolwiek dymka nawet na zimnym silniku tuż pod koniec dotarcia, silnik zresztą montowany przez Jacka fabrycznie nowy...

post-47190-0-36177400-1397049321_thumb.jpg

• 0

Witam odnośnie horna to według mnie jesli chodzi o typowe walory motorowodniackie to jedna z lepszych łajb na 20 km wykręca 51 km a to z tego co widze to bardzo dobra predkosc, dlatego mozna stosowac mniejsze silniki aby uzyskac podobne predkosci V u mnie np dreamline 4,3 na hondzie 20 km 4 tak pojdzie około 41 km/h waga łodzi podobna silnik moca rownież a jednak 10 km róznicy, teraz warto porownac cene za silnik 20 km i 25 km i oszczednosci dołożyc do wyposażenia Horna.

A tak z ciekawości jaką masz konfigurację? Chodzi mi o śrubę - średnica i skok i jaki masz model silnika. Bo wyniki naprawdę świetne.

Edytowane przez psulek