Skocz do zawartości
  • 0

Solidna łódź do 460 cm

mirkus

Pytanie

Witam kolegów,

w nadchodzącym miesiącu chcę wymienić moją łódkę SOLAR 360 na większą łódz  420 do 460m. Prosiłbym kolegów o informacje o ciekawych i solidnych konstrukcjach stabilnych i lekko wchodzących w slizg. Łódz bedzie pływała przede wszystkim na dużych zbiornikach zaporowych i w morskiej strefie przybrzeżnej . Mam kilka łódeczek na celowniku ,ale może coś przeoczyłem  i ktoś zna jakieś inne konstrukcje będę wdzięczny za cenne informację .

Oto łodzie które zwróciły moją uwagę.

Oglądałem omawianego na tym forum HORN 440 oraz RIVERFOX-a 420

Mile widziane także opinie użytkowników wymienionych łódek.

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie i sugestie. 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli rozumiem, ze tych boatbuild nikt nie testowal..?

@Psulek, tylko spawacie czy tez i nity wchodza w gre? Wyglada ciekawie, no i 3mm to juz jak barka desantowa.

Witam. jestem nowy na jerkbait .  Mialem boatbuilding Romana 430. Solidna.mocna konstrukcja. Przez dwa sezony na jeziorach i morzu bez problemu. mankament to niedokladnosc powierzchni wewnetrznej,co powoduje brudzenie sie lodzi.

• 0

Honda 20km. Moim zdaniem najlepsze dno lodzi w klasie 4-4,4m dl.i cenny. konstrukcja Crescenta powielona przez polska stocznie jako Romana ,a teraz liczne klony jak polmir,mindak,perkoz,pegasus horn i wiele innych roznia sie troche wymiarami.jakoscia wykonania i rozplanowania wnetrza. Z Twoich typow wybralbym speedy mindaka.Kriger i pozstale zwroc uwage na zaokraglone dno po bokach lodzi na rufie co powoduje uslizgi na zakretach i gorsza stabilnosc gdy lowimy na fali

• 0

Witaj bomber.

Ciekawy i wedkarski nick wybrales... ;)

Ta lodz to jest praktycznie to, co stara Romana wg mnie, jezeli nie liczyc owego "nadlewu" od pow. wewnetrznej i pewnie na zyczenie mozna z tego zrezygnowac.

Mozesz rozwinac "niedokladnosc powierzchni wewnetrznej,co powoduje brudzenie sie lodzi"?

Rzeczywiscie wagowo pod 200kg? - poznac po tym, ze w zasadzie we 4 sie "nosi"...

Gumo

• 0

Witam.                                                                                                                                                                                                                                                      Chodzilo mi o gladkosc wykonania kokpitu jest to tzw. konstrukcja jednoplaszczowa                                                                                                                                                                                                                                                             

• 0

Widziałem na majówce bardzo fajną łódeczkę z Augustowa,łajba nazywa się DREAMLINE 430. Bardzo dobre robi wrażenie , dużo schowków ,całkiem przyzwoita ilość miejsca w środku do wędkowania . Właściciel pozwolił mi wejść na pokład ,nic nie trzeszczy nic się nie ugina pod stopami i co ważne bardzo stabilna i solidnie zrobiona . Warto zwrócić na tą łódkę uwagę ,duży pozytyw :-)

• 0

Mam taka i potwierdzam solidna konstrukcja w bakistach nawet dzieci można pochować hehhe, siku z bakisty żaden problem nic nie skrzypi nic nie trzeszczy, pływaliśmy we dwojke i miejsca od groma i jeszcze trochę więcej łódka ma rok i nie widać żadnych pęknięć ani pajączków a u mnie sprzęt raczej łatwego życia nie ma.

Ale przed zakupem warto poczytać o producencie, trzeba zanlesc nazwisko i wygoglowac ciekawy typek często "perełki" mu się zdazaja

Dla zainteresowanych proponuje kupawac z kims kto się naprawdę zna na szkutnictwie bo można wdepnąć w minę, ale oczywiście nie wszystkie taka sa jest sporo ludzi zadowolonych z zakupu (miedzy innymi ja)

Edytowane przez kapi81

• 0

Widziałem tą łódź na targach w Poznaniu . Bardzo duża i z wieloma bakistami w których można pomieścić wszystkie wędkarskie klamoty,za to też daję duży pozytyw . Rozczarowała mnie natomiast jakość wykończenia. Niewiem czy zapakowali na te targi pierwszą lepszą skorupę którą mieli pod ręką w magazynie czy to jest standart na jaki trzeba być przygotowanym. Odnośnie ilości materiałów wszystko wyglądało solidnie ,nic się nie uginało nic nie trzeszczało .Doczepić można by się było  jedynie do niedbale nałożonego wewnątrz bakist topkotu ,trochę dziwnie matowej powierzchni całej łódki oraz kilku pierdół które razem tworzyły efekt kilkuletniej łódki a nie nowej wychuchanej na targi.Może rzeczywiście chłopaki zapakowali co mieli pod ręką i gaz na targi :D Poza tym wszystkim konstrukcja która może sie podobać i być przyjazną wędkarzowi  :)  

• 0

Oj Mikrus kombinujesz niedługo wszystkie dostępne łodzie 4,3 m tu będą.

Masz grosza bierz river lub horna masz mniej wes necko jeśli chcesz jednopłaszczowo zgłos się do Horna właśnie kończy 4 metrową pod silnik 60 km robiona tradycyjna metoda cena około 3.5 brutto

• 0

Mikrus,oglądałem ją.W środku naprawdę bardzo dużo miejsca,jednak nie widzę jej na dużej fali.Jak dla mnie burty za niskie,Pływam na Michale Mileksu i tak na sucho porównując tego Sempera bo nie pływałem na nim , to jednak wygrywa Michał.Właściciel też taki jakiś figo-fago nie bardzo dał dojść do głosu,tylko zachwalał co jego a inne to be.

• 0

kapi81

chyba nie jest do końca tak jak piszesz ,sam zatanawiam się nad kupnem tej łodzi i widziałem ją na zatoce gdańskiej i powiem że na tamtych falach pływała bardziej niż dobrze. Rozmawiałem niedawno z jednym gościem od spininngu którego nazwisko można znaleźć na tym forum i który zakupił właśnie tą łódź .Jego opinia to wielki pozytyw.

• 0

Z tego co wyczytałem ( nie pamietam już gdzie ) to faktycznie łódka semper nie cieszyła się dobra opinią ale model 4-metrowy. To jest ich najnowsza konstrukcja i nie ma jeszcze zbyt wielu opinii na jej temat. Oglądałem ja na targach i wyglądała zachęcająco. Sporo miejsca, kilka ciekawych rozwiązań ale trzeba by koniecznie na wodzie sprawdzić przed ewentualnym zakupem.