Skocz do zawartości
  • 0

„Moja wymarzona łódź wędkarska”

Gość Horn

Pytanie

Jedni wolą blondynki inni brunetki… a jak to jest z łodziami wędkarskimi?

Czy tak samo temat jest zróżnicowany czy jednak są pewne standardy, które się powtarzają i każdy wprawiony wędkarz wybierze taki, a nie inny dodatek.

Oczywiście zakładamy wody śródlądowe, łódź w granicach 4,4m….

Czyli krótko mówiąc, można wylać tutaj kształt swojej wymarzonej łodzi wędkarskiej. Będzie już idealnie jak do swoich pomysłów podeślecie fotki, linki cokolwiek co macie na myśli.

Bo może w końcu taka łódź powstanie (?) i będzie cenowo dostępna dla przeciętnego zjadacza chleba (?)….

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj Horn

założyłem tu na forum temat SOLIDNA ŁÓDŹ DO 460 ,mieliśmy nawet okazję z sobą rozmawiać telefonicznie kilka dni temu ,kiedy chciałem poznać więcej szczegółów o Twojej łodzi HORN440. Podałem Ci wtedy namiary na filmik z pewną łodzią. Wracając do tematu , sam poszukuję takiego produktu który miałby wyglądać jak podpowiada mi  zdobyte doświadczenie.Zaczynałem zabawę ze spinningiem ładnych lat temu ,wypływając z kolegą na łupince 230 ,potem pływałem z innym kolegą KAŚKĄ MILEXU i byliśmy bardzo szczęśliwi z tych czasem niewygodnych wypraw.Kiedy był SOLAR 360 myślałem że nic więcej mi nie potrzeba .Dzisiaj widzę już ograniczenia. Porównując to wszystko do kobiet to myślę że każdy wybiera sobie kobietę adekwatnie do swojego wieku i co będzie potrafić  z nią zrobić , za wyjątkiem że go stać na utrzymanie innej. Myślę że jesteś na dobrej drodze do stworzenia takiej łajby masz dobre podwozie ,jesteś jak zauważyłem na tym forum dociekliwy, szukasz tego jak inni widzą. Na tą chwilę tak chciałbym żeby wyglądała moja łajba : http://www.krugerboats.com/lodzie-motorowe/delta/   

Brakuje mi tam jedynie w przedniej podkowie ,po bokach dwóch dużych bakist na różne manele, czego producent nie zrobił. Jeśli Twoja nowa łódka by tak wyglądała masz już kupca!!!

Pozdrawiam.

• 0

Witaj. Domyslilem sie, a wczesniej dobrze zapamietalem, bo jeszcze nikt mnie nie wypytywal tak o inne lodzie;-) hehe wiecej niz o moja :-) Ja zazwyczaj inaczej kupuje-wsiadam i sprawdzam osobiscie. :-)

No tak a później szukanie łodzi kosztuje połowę tego co zapłaciliśmy za łódz heheheheh

• 0

Hej,

parę słów na podstawie mojego doświadczenia.

1. Dla mnie istotna jest wysokość, na jakiej siedzi sternik (wysokość fotela? Ławki? Bakisty?). A to dlatego, że często podczas łowienia zatrzymuję łódź co kilkaset metrów. Wysokość ta powinna być na tyle duża, aby wygodnie się wstawało i siadało.

Wiem, że niżej położony środek ciężkości to większa stabilność, szybkość łodzi. Ale co kto potrzebuje. Jeśli nie w standardzie, to chociaż z możliwością zwiększenia wysokości, na której siedzi sternik.

2. Możliwość zaaranżowania płaskiego dna na całym dnie łodzi (czy to dodatkową konstrukcją drewnianą, czy czym kolwiek). Dla mnie płaskie dno jest istotne przy łowieniu.

3. Kolejna rzecz, na którą zwróciłem uwagę, to wyciąganie kotwicy i mokrej liny siedząc na dziobie. Zaznaczę, że doświadczenia mam tylko z łodzi dostępnych do wypożyczania na przystaniach. Linę tę zazwyczaj kładę na tej samej półce/bakiście, na której siedzę (żeby można było w miarę szybko i sprawnie rzucić ponownie kotwicę). Woda z liny ścieka prosto pod tyłek. Fajnie, gdyby był jakiś patent, który temu zapobiegnie (jakiś kanałek, którym woda będzie ściekać bokiem na pokład lodzi?)

4. Często tych kilku ulubionych przynęt, których używam w czasie wędkowania, nie chce mi się chować do pudełek. Fajnie byłoby, gdyby mogły gdzieś bezpieczne leżeć luzem i się nie przemieszczać po śliskim laminacie. Lub może jakaś dodatkowa, doczepiana do burty listwa, na której można by wieszać przynęty?

5. Zaczepy/klipsy wmontowane w łódź co 50 cm, aby ładnie można było pokrowiec założyć i go naciągnąć.

6. Jako ławka środkowa duża bakista z drzwiczkami na środku (zdaje się crescent 410 ma coś takiego). Super sprawa. Można tam upchnąć wiele gratów, kapoki, zapasowy karnisterek z paliwem.

7. Bakista pod ławką na rufie.

8. Dwie knagi na rufie (z lewej i prawej strony), dwie knagi na burcie przy sterniku (po obu stronach), dwie knagi na burcie na dziobie, dwie knagi na środku łodzi

9. Wysoki reling na dziobie do łatwiejszego wchodzenia (może być jako opcja, ale aby był przewidziany)

10. Rolka kotwiczna na dziobie i na rufie (może być jako opcja, ale aby była przewidziana możliwość zamontowania)

11. Możliwość zamontowania wioseł (może być jako opcja, ale aby były przewidziane). Czasami miło jest popływać na wiosłach, jeśli łódź nie ważyłaby za dużo oczywiście.

Na razie to tyle. Jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy, wyedytuję post.

Pozdrawam

Piotrek

• 0

Witam.

Jak ja szukałem łodzi też miałem duże oczekiwania co do wyposażenia ale po dodaniu wszystkich dodatków cena rosła astronomicznie np. konsola do romany + wlaminowanie i podłączenie ok 2000zł itd.... Więc zacząłem szukać aluminiowej łódki w dobrej cenie i sam zacząłem ją przystosowywać. a wyszło tak http://www.corona-fishing.pl/Grupy/Warsztat/LODZ__MARZEN_ZBUDUJMY_JA_RAZEM/25,forum_posty,752,1( ta zielona )

P.S.  

• 0

2. Możliwość zaaranżowania płaskiego dna na całym dnie łodzi (czy to dodatkową konstrukcją drewnianą, czy czym kolwiek). Dla mnie płaskie dno jest istotne przy łowieniu.

Dzięki Piotrze za cenne rady.

Powiedz, czy taki pokład jest w stanie zaspokoić wędkarza? Czy lepiej go podnieść przynajmniej w części dziobowej? ( na foto jest stan surowy, oczywiście wszelkie propozycje zabudowy mile widziane- jest szeroko). Czy może lepiej zostawić jak jest i zlikwidować środkową ławkę, zrobić 2 małe siedziska na komorach + 2 gniazda  do wysokich siedzisk?

dob0.jpg

ccz9.jpg

• 0

wiesz Horn, każdemu i tak nigdy nie dogodzisz. Dla mnie pokład, jaki jest na zdjęciu jest w zupełności ok. Nie mam natomiast żadnego doświadczenia w łowieniu z podniesionego pokładu typu bass. Ponoć dobrze sprawdza się przy łowieniu metodą jerkową, w której często opuszczasz wędkę w dół, nawet do lustra wody. Wtedy nie przeszkadza burta.

Co do środkowej ławki. Mi się bardzo sprawdza. Nawet jak łowimy tylko we dwóch i jedna osoba siedzi na dziobie, z tej ławki jest wygodna "lada" na różne drobiazgi, przynęty itp. Łowiąc w trzy osoby to już raczej musi być ta ławka. Bez niej w grę wchodzi łowienie tylko we dwóch.

Czy zastąpić ławkę gniazdami i siedziskami na rurkach? To pewnie też kwestia gustu. Próbowałem takiego rozwiązania, ale jakoś niepewnie się czułem (ale na łodzi, na której pływałem te rurki były dosyć cienkie i nie było dużej sztywności). Osobiście wolę siedzieć pewnie, na sztywnym siedzisku (co do wysokości, radzę sobie w ten sposób, że na ławkę kładę podkładkę z 10 cm styropianu).

Pozdrawiam

Piotrek

• 0

Dzięki Piotrze za cenne rady.

Powiedz, czy taki pokład jest w stanie zaspokoić wędkarza? Czy lepiej go podnieść przynajmniej w części dziobowej? ( na foto jest stan surowy, oczywiście wszelkie propozycje zabudowy mile widziane- jest szeroko). Czy może lepiej zostawić jak jest i zlikwidować środkową ławkę, zrobić 2 małe siedziska na komorach + 2 gniazda  do wysokich siedzisk?

dob0.jpg

ccz9.jpg

Wprowadziłbym tylko 3 zmiany:

- Zmniejszenie zabudowy rufy, tylna ławka zajmuje bardzo dużo miejsca,

- Nieco więcej miejsca na dziobie do zamocowania rolki. Sam luk na wyciąganą linę to dobre rozwiązanie.

- Zlikwidowałbym zagłębienia nad komorami środkowej ławki. Zazwyczaj odkładam wędki wzdłuż łodzi na tylnej i środkowej ławce. W takim ułożeniu są bezpieczne a na ławkach można zamontować uchwyty.

Środkową ławkę zostawiłbym, czasami stare, dobre wiosła są niezastąpione. Pokład jak dla mnie bez podwyższania. Często zmagam się z falami, podniesienie środka ciężkości tylko utrudniłoby mi łowienie.

No i gdyby się dało to chciałbym konstrukcję jednoskorupową.

Edytowane przez immortal

• 0

Witam.

Jak ja szukałem łodzi też miałem duże oczekiwania co do wyposażenia ale po dodaniu wszystkich dodatków cena rosła astronomicznie np. konsola do romany + wlaminowanie i podłączenie ok 2000zł itd.... Więc zacząłem szukać aluminiowej łódki w dobrej cenie i sam zacząłem ją przystosowywać. a wyszło tak http://www.corona-fishing.pl/Grupy/Warsztat/LODZ__MARZEN_ZBUDUJMY_JA_RAZEM/25,forum_posty,752,1( ta zielona )

P.S.  

Mam pytanie jaki był końcowy koszt tej łódki,swoją droga bardzo fajna łódeczka.

• 0

Zastanawiam się nad tymi bakistami zamykanymi na kłódkę. Złodziej, który będzie zainteresowany ich zawartością, za pomocą łomu otworzy je pewnie w 3 sekundy. Czy nie wyjdzie na to samo, jeśli graty zostawilibyśmy po prostu na łodzi, ale pod porządną plandeką przykrywajacą łódź?

• 0

Co do środkowej ławki. Mi się bardzo sprawdza. Nawet jak łowimy tylko we dwóch i jedna osoba siedzi na dziobie, z tej ławki jest wygodna "lada" na różne drobiazgi, przynęty itp. Łowiąc w trzy osoby to już raczej musi być ta ławka. Bez niej w grę wchodzi łowienie tylko we dwóch.

Osobiście wolę siedzieć pewnie, na sztywnym siedzisku (co do wysokości, radzę sobie w ten sposób, że na ławkę kładę podkładkę z 10 cm styropianu).

Pozdrawiam

Piotrek

Przekonaliście mnie, ławka zostaje. Pod ławką dobuduję bakistę, ale taką wyciąganą... tak aby zależnie od potrzeby można ją wyciągnąć z ławką. Zastanawiam się jak tą wyciągniętą wykorzystać tak aby nie było trzeba zostawiać tego na lądzie.

:)

Wprowadziłbym tylko 3 zmiany:

- Zmniejszenie zabudowy rufy, tylna ławka zajmuje bardzo dużo miejsca,

- Nieco więcej miejsca na dziobie do zamocowania rolki. Sam luk na wyciąganą linę to dobre rozwiązanie.

- Zlikwidowałbym zagłębienia nad komorami środkowej ławki. Zazwyczaj odkładam wędki wzdłuż łodzi na tylnej i środkowej ławce. W takim ułożeniu są bezpieczne a na ławkach można zamontować uchwyty.

No i gdyby się dało to chciałbym konstrukcję jednoskorupową.

Z tyłu myślę od 2-ch bakistach... ewentualnie jednej + wanna na żywe ryby. 

Właśnie czy taka wanna waszym zdaniem jest bardzo potrzebnym dodatkiem? Bo z tego co widzę w bassowych łodziach z USA to standard.

Z dziobem jeszcze się zastanawiam co zrobić.. czy silnik, czy obrotową rolkę z blokadą.

Przydają się dziobowe silniki? czy to tylko bajer? Czy może silnik elektryczny na rufie, tam też myślę o fajnym miejscu na niego.

Te zagłębienia chcę przykryć klapką... jak już są to niech będą.. zawsze na jakieś drobiazgi.

Ale myślę o jeszcze 1 długiej bakiście po lewej stronie idącej aż do rufy.

Witam,ja bym dołożył jeszcze długi schowek na wędki jednoczęściowe np. w dnie łodzi i sporo zamykanych na klucz/kłódkę schowków [bakist] tak żeby można było zostawić trochę sprzętu w łodzi pozostawionej  w marinie.

Pozdrawiam.

Właśnie myślałem nad takim schowkiem.. w moim to trochę trudna rzecz do zrobienia ale wykonalna... jak wykombinuję żeby to rozwiązać technicznie to będzie ok... tylko już środkowa bakista będzie temu przeszkadzać, chyba, że klapka otwierana w części dziobowej.

Jakiej długości są zazwyczaj wędki jednoczęściowe?

• 0

Przekonaliście mnie, ławka zostaje. Pod ławką dobuduję bakistę, ale taką wyciąganą... tak aby zależnie od potrzeby można ją wyciągnąć z ławką. Zastanawiam się jak tą wyciągniętą wykorzystać tak aby nie było trzeba zostawiać tego na lądzie.

:)

Z tyłu myślę od 2-ch bakistach... ewentualnie jednej + wanna na żywe ryby. 

Właśnie czy taka wanna waszym zdaniem jest bardzo potrzebnym dodatkiem? Bo z tego co widzę w bassowych łodziach z USA to standard.

Z dziobem jeszcze się zastanawiam co zrobić.. czy silnik, czy obrotową rolkę z blokadą.

Przydają się dziobowe silniki? czy to tylko bajer? Czy może silnik elektryczny na rufie, tam też myślę o fajnym miejscu na niego.

Te zagłębienia chcę przykryć klapką... jak już są to niech będą.. zawsze na jakieś drobiazgi.

Ale myślę o jeszcze 1 długiej bakiście po lewej stronie idącej aż do rufy.

Właśnie myślałem nad takim schowkiem.. w moim to trochę trudna rzecz do zrobienia ale wykonalna... jak wykombinuję żeby to rozwiązać technicznie to będzie ok... tylko już środkowa bakista będzie temu przeszkadzać, chyba, że klapka otwierana w części dziobowej.

Jakiej długości są zazwyczaj wędki jednoczęściowe?

Dwie bakisty będą dobrym rozwiązaniem. W jednej musi się zmieścić zbiornik z paliwem. Wanna na żywe ryby brzmi ciekawie, jednak w naszych warunkach przyda się jedynie zawodnikom. Jakie wymiary miałaby wanna? Może wykorzystać do tego celu wyciąganą bakistę ze środowej ławki. Byłaby to ciekawa opcja.

Silnik dziobowy widuję niezmiernie rzadko. Bardziej przydatny będzie pantograf na rufie.

Długa bakista na wędki musi mieć ponad 7 stop. Widzę jedną wadę. Zamknięta bakista będzie służyć jako półka na wszystko. Wyjęcie z niej wędki może graniczyć z cudem.

• 0

Dwie bakisty będą dobrym rozwiązaniem. W jednej musi się zmieścić zbiornik z paliwem. Wanna na żywe ryby brzmi ciekawie, jednak w naszych warunkach przyda się jedynie zawodnikom. Jakie wymiary miałaby wanna? Może wykorzystać do tego celu wyciąganą bakistę ze środowej ławki. Byłaby to ciekawa opcja.

Silnik dziobowy widuję niezmiernie rzadko. Bardziej przydatny będzie pantograf na rufie.

Długa bakista na wędki musi mieć ponad 7 stop. Widzę jedną wadę. Zamknięta bakista będzie służyć jako półka na wszystko. Wyjęcie z niej wędki może graniczyć z cudem.

W wielkości wanny na rufie mam duże możliwości... bo mam dużo miejsca ( jaka powinna być?)

Wanna w środkowej bakiście może być ale tylko w przypadku zamocowania jej na stałe... W przypadku wyciąganej trudne jest to do rozwiązania technicznie, a pamiętajmy, że nie może to być kosztowne. Kolejna sprawa rufa łodzi zawsze najmniej podskakuje na fali więc chyba na rufie jest lepsze miejsce na wannę... Tylko z drugiej strony zastanawia mnie "humanitarność" takiego rozwiązania, bo ryba w takim miejscu zostanie ogłuszona od mikro wibracji przy samym silniku...

Nie muszę dostawiać pantografu na silnik elektryczny, ponieważ mam doskonałe miejsce na zamocowanie jego

Tak na marginesie – fajnie koleś to wszystko poupychał.. szok !  :)

Edytowane przez Horn

• 0

PS. zdradzę Wam tajemnicę, że po nowym roku ma prawdopodobnie ( tak obiecał) przyjechać do mnie jeden forumowicz ( tego nie zdradzę kto :) ) i posiedzieć z flamastrem na mojej łodzi aby coś doradzić. W każdym razie ma spore doświadczenie wędkarskie i wiele wypraw za sobą   :)

Ale i tak dalej z ciekawością czekam na cenne rady - do tej pory już powstało u mnie w głowie na Waszej podstawie kilka fajnych pomysłów  ;)

Edytowane przez Horn

• 0

Witam.

"Zastanawiam się nad tymi bakistami zamykanymi na kłódkę. Złodziej, który będzie zainteresowany ich zawartością, za pomocą łomu otworzy je pewnie w 3 sekundy."  

Okazja czyni złodzieja, a pozatym jak jest schowek zamknęty na klucz i ktoś to rozwali, jest to włamanie a jak jest otwarta to "tylko sobie porzyczył"

Wiadomo że jak ktoś przyjdzie z zamiarem kradzieży to nic go nie powstrzyma.

" Jakiej długości są zazwyczaj wędki jednoczęściowe? " Ja używam takich od 180 do 230cm.

Dobrze też by było jak by odrazu przy zakupie łodzi dokupić dopasowaną plandekę portową/transportową.

Pozdrawiam.