wujek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Yeah, super wyjaśnienie klinu!!! Po prostu mam zgon od samego ranu ze śmiechu. Wujek, Maciejowaty - tak, klin to przy okazji. Dla mnie tylko porównywanie czarnej plecionki z czarną żyłka jest malutkim nieporozumieniem. Tej samej mocy plecionka jest o wiele cieńsza od żyłki. Osobiście łowię na fluorocarbon o średnicy 0,22 i jest na prawdę wyśmienicie. PozdrawiamRemek Średnica jest tu też bez znaczenia(w granicach rozsądku), chodzi o widoczność linki, żyłki, która w wiślanej wodzie jest żadna.Poza tym wszyscy wiemy że rzeczywista średnica plecionek często odbiega od podawanej przez producenta. Dla mnie często plecionka 0.12 niczym za bardzo nie różni się od żyłki 0.18, a jeśli to różnice są tak drobe że niezauważalne i na pewno nieistotne dla boleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Dla mnie często plecionka 0.12 niczym za bardzo nie różni się od żyłki 0.18 No i musze wlaczyc stara plyte...Nawet najciasniej utkana plecionka nie ma okraglego przekroju poprzecznego wiec nie powinno sie podawac jej srednicy bo ona jej nie ma.Z drugiej strony odpowiednik w LB plecionki 0,12 zasadniczo rozni sie od zylki 0,18. Wytrzymuje ze dwa razy wiecej w tescie na rozciaganie, zwlaszzca jak zylka ma rzeczywiscie 0,18 a nie jak to czesto bywa nawet ponad 0,2. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Średnica jest tu też bez znaczenia(w granicach rozsądku), chodzi o widoczność linki, żyłki, która w wiślanej wodzie jest żadna. Janku, ja bolenie łowię w Wiśle, Odrze, Bobrze i Bugu ... PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Średnica jest tu też bez znaczenia(w granicach rozsądku), chodzi o widoczność linki, żyłki, która w wiślanej wodzie jest żadna. Janku, ja bolenie łowię w Wiśle, Odrze, Bobrze i Bugu ... PozdrawiamRemek Remek, ale kolega @rapia podjął temat odnośnie użycia żyłki w Wiśle, chyba że uciekamy w bok od zagadnienia Gumo techniczne zagadnienia na temat współczynników rozciągliwości, załamania światła itp. akurat dla mnie są mało istotne. Dla mnie najważniejsze jest to że optycznie standardowa plecionka sprawia wrażenie grubszej niż jest w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 no tak mówię o sobie ... chcę jeszcze w tym roku spróbować Narew ale zobaczę jak będzie z czasem - priorytet to Wisła ale zacznę sezon na Odrze albo Bobrze (nawet się rymuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 @WujekZeby nie pierniczyc za dlugo o technikaliach.... bolen czeka i trzeba majdan szykowac Jasne, ze nadmierna technicznosc w zderzeniu z realnym swiatem łowienia jest niewskazana ale akurat pewne rzeczy wiaza sie...np. to, ze plecionka jest optycznie grubsza od zylki (relacje parametrow powiedzmy ze zostawiam jak w postach wyzej) wynika z tego, ze nie jest okragla.No i podstawowy (jeden z pdst) parametrow jak wytrzymalosc na rozciaganie to nic innego jak wytrzymalosc na zerwanie, podane z wieksza lub mniejsza prawdziwoscia na opakowaniu. Lubie wiedziec na ile moge sobie pozwolic podczas holu, zwlaszca ze niektore z moich wedek, jak sie troche zaprzec maja sporo wieksza moc niz moc plecionek.(do 20LB z delikatna szcytowka) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Gumo masz rację że z tego wynika jej optyczna grubość, a producent pewnie podaje w opisie ten cieńszy przekrój stąd przekłamanie.Chyba rzeczywiście wystarczy tych teoretycznych rozważań, a bolki najlepiej zweryfikują to w praktyce, pewnie jak zwykle nieraz wyłamując się z wszelkich zasad.Remek życzę dużo wolnego czasu na obłowienie wszystkich boleniowych rzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Remek życzę dużo wolnego czasu na obłowienie wszystkich boleniowych rzek Dzięki - przyda się. W tym roku bolenie, ze względu na brak Szwecji traktuję priorytetowo PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Panowie stoję przed wyborem żyłki na nowy sezon boleniowy, możecie coś polecić? Przez ostatnie sezony przerzuciłem troche żyłek typu Trabucco czy Dragon ale do końca nie spełniły one moich oczekiwać dlatego chcę spróbować czegoś nowego. Łowię trochę grubiej więc w grę wchodzi żyłka 0.22mm. W tej chwili zastanawiam się nad Gamakatsu G-line, może ktos ją użytkuje? Edytowane 25 Marca 2016 przez Tomek1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Może się powtórzę, ale grunt, to żyłka świeża. Dodatkowo, jak łowisz w brudnej wodzie, lepiej często żyłkę zmienić, niż inwestować nie wiadomo ile w kosmicznie drogie linki. Łowiłem swego czasu Ownerem- super żyłeczka, ale ponad około 24zł za 100m boli. Obecnie nawijam relatywnie tanie linki, ale przy dużej częstotliwości łowienia zmieniam ją bardzo często. Nie żal wyrzucić, a i nawijam tyle, ile potrzeba, bo wiem, że niebawem i tak nawinę nową.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
legion Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Tomek 1988,polecam Owner Broad.Łowię głównie na żyłki już kupę lat,przetestowałem chyba wszystko co pojawiło się na rynku,j jak kiedyś DAM Premium Tectan,tak dziś tylko Owner,a łowię Bolki tylko w wiśle -Warszawa i okolice,a woda jak wiesz do czystych nie należy.ps.Pamiętasz o mojej płotce-łamańcu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Panowie stoję przed wyborem żyłki na nowy sezon boleniowy, możecie coś polecić? Przez ostatnie sezony przerzuciłem troche żyłek typu Trabucco czy Dragon ale do końca nie spełniły one moich oczekiwać dlatego chcę spróbować czegoś nowego. Łowię trochę grubiej więc w grę wchodzi żyłka 0.22mm. W tej chwili zastanawiam się nad Gamakatsu G-line, może ktos ją użytkuje? Tomek zerknij na żyłkę Varivas Saltwater Nylon. Używam od dwóch sezonów i jestem bardzo zadowolony. Sprzedaje ją Rafał na giełdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Ja łowię Berkley Trilene i jest ok. Ale tak jak napisał Kamil Z. przy aktywnym spinnigowaniu ważne jest by często je wymieniać. Żyłki Mikado są chwalone, relatywnie tanie a parametrami nie ustępują droższym żyłką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Tomek 1988,polecam Owner Broad.Łowię głównie na żyłki już kupę lat,przetestowałem chyba wszystko co pojawiło się na rynku,j jak kiedyś DAM Premium Tectan,tak dziś tylko Owner,a łowię Bolki tylko w wiśle -Warszawa i okolice,a woda jak wiesz do czystych nie należy.ps.Pamiętasz o mojej płotce-łamańcu ?Łowiłem na tą żyłkę, troche mnie boli, że jest tylko 100m na szpulce. Maćku łamaniec odłożony dla Ciebie reszta priv. Tomek zerknij na żyłkę Varivas Saltwater Nylon. Używam od dwóch sezonów i jestem bardzo zadowolony. Sprzedaje ją Rafał na giełdzie.Dzięki Daniel,wezmę ta żyłkę pod uwagę. Ja łowię Berkley Trilene i jest ok. Ale tak jak napisał Kamil Z. przy aktywnym spinnigowaniu ważne jest by często je wymieniać. Żyłki Mikado są chwalone, relatywnie tanie a parametrami nie ustępują droższym żyłką.Wiem, że najlepszym wyjściem jest częsta wymiana żyłki jednak wole kupic dwie lub trzy żyłki droższe i mieć je na sezon boleniowy, przez żyłki z niższej półki straciłem już kilka ryb mimo że były nowe, jeszcze ta pamięć oraz podatność na skręcanie jest frustrująca. Edytowane 26 Marca 2016 przez Tomek1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Używam od dłuższego czasu Maxima Spin&Cast 0.20. Na bolki poluje na jeziorze, jak i na pomorskiej Wisle. Żyłka spisuje sie swietnie. Szpule po 300m dają mozliwosc nawijania bez podkładu. No i cena bardzo kusząca, niecałe 30zl za szpulkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Ja łowię Trabucco Perch Spinning 0.18mm 150m jak jest nowa to ma moc , z bolkami 70cm daję radę na luzie. Edytowane 26 Marca 2016 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mansik Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Pewnie mało pomocne i odkrywcze będzie to co napisze..Ale tak jak zostało to wyżej powiedziane.. ważne żeby była świeża Z myślą o Wiśle na ten sezon zakupiłem sobie żyłke Dragon guide select 600m/0.23 za 35 zl - często wymieniania pewnie da rade.Na czystszej wodzie łowie hm'ką. Edytowane 26 Marca 2016 przez mansik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako150 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Używam od dłuższego czasu Maxima Spin&Cast 0.20. Na bolki poluje na jeziorze, jak i na pomorskiej Wisle. Żyłka spisuje sie swietnie. Szpule po 300m dają mozliwosc nawijania bez podkładu. No i cena bardzo kusząca, niecałe 30zl za szpulkę. Potwierdzam opinie Kuby. Jeżeli żyłka będzie świeża to jest bardzo dobra. Ja trochę inaczej to ogarniam niż Kuba bo ja nawijam po 100m. Po miesiącu przewijam na drugą stronę, a potem świeże kolejne 100m. Wychodzi to tanio i cały czas na szpuli mam nie zmęczoną życiem żyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Również polecam Dragona Maximę Spin&Cast. Od dłuższego czasu tylko ta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Potwierdzam opinie Kuby. Jeżeli żyłka będzie świeża to jest bardzo dobra. Ja trochę inaczej to ogarniam niż Kuba bo ja nawijam po 100m. Po miesiącu przewijam na drugą stronę, a potem świeże kolejne 100m. Wychodzi to tanio i cały czas na szpuli mam nie zmęczoną życiem żyłkę Ja robię podobnie, z tym, ze u mnie na szpulkę kołowrotka wchodzi 150m idealnie Stad za 30zl mam 300m żyłki na praktycznie cały sezon (rozdzielam na 2 szpule po 150m, przewijane po jakims czasie na druga stronę, czyli łącznie 4 świeże odcinki) Edytowane 26 Marca 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakato Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 bezwzględnie najlepsza żyłka dla mnie to owner blue eye używam 0,20 dobrze nawinięta posłuży na kilkanaście wypraw... mała pamięć, świetna lotność i wytrzymałość trochę droga ale warta tej kasy. budżetowo proponuje dragon millenium okoń/pstrąg 0,16 -0,18 mocna tania i 250m ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 A jak wyglada sztywnosc i pamiecia na skrecanie tej maximy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 A jak wyglada sztywnosc i pamiecia na skrecanie tej maximy? Maxima jest żyłką dość sztywną. Pamięć według mnie na bardzo dobrym poziomie, czyli niska. Nieznacznie przegrubiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Czyli pewnie ta nowa specjalist pro spinn & cast bedzie to samo co maxima tylko w nowym opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakato Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Millennium szybko zużywa się na pierwszych metrach zwłaszcza jeśli wędkujesz na płytkiej wodzie , trzeba co łowienie 1-1,5m odciąć. Pamięć znikoma natomiast rzeczywiście jest trochę" twarda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi