Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa do Solar 430

arti-zander

Pytanie

Pytanie kieruje do właścicieli tytułowej łodzi Solar 430.

Jakie macie do niej przyczepy? Osobiście mam problem ponieważ swojego Solara wożę na Brenderupie 8114 i nie czuję się specjalnie bezpiecznie. Chodzi mi o to,że łódka jest oparta na czterech rolkach (myślę nad zmianą na płozy boczne,których de facto nigdzie w necie nie mogę znalezć).Wydaję mi się ponadto,że rozstaw osi w tej przyczepie jest za mały w stosunku do szerokości łodzi.Łódka wg mnie spoczywa zdecydowanie zbyt wysoko ponad nadkolami lawety, co sprawia ,że jest niestabilna podczas transportu.

ucsa.jpg

fb5t.jpg

y7lq.jpg

Podpowiedzcie mi jak tu pokombinować aby całość trzymała się kupy.

Rozważam kilka rozwiązań:

1) zakup do tej lawety podpór bocznych 

2) zakup Brenderupa 8116

3) zakup dedykowanej lawety od producenta łodzi

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Płozy możesz zrobić sobie sam, to nic trudnego. Dwie grube dechy (moje: dł 160 szer 10 wys 5), impregnujemy je  żeby nie piły wody (np. przepracowany olej), obijamy wykładziną (ja kupiłem niby nieprzepuszczającą wody) za pomocą papiaków, mocujemy na spód uchwyty, do nich przykręcamy kształtowniki (ocynk, uchwyty też), kształtowniki do wózka i gotowe. Przyda się jeszcze cynk w sprayu do pomalowania uciętych elementów (kształtownika itp.). Koszt max 300 zł.
Co do Twojej przyczepy to faktycznie delikatnie mówiąc jest delikatna :), mój kolega wozi na niej congera 430 i chwieje się to jak menel pod nocnym. Śmiało Ci mogę polecić Niewidów P750 (chyba najmocniejsza w klasie 750kg) i sorelpol. Mam obie i nigdy mnie nie zawiodły. Pierwsza jest spawana, druga skręcana. Obie sztywne, zwarte i solidne. Sorelpol ma fajnie regulowaną długość dyszla co mnie bardzo pomaga gdyż nie mając auta 4X4 wjeżdżam przyczepą głębiej do wody stojąc autem na suchym. 

• 0

Proponuje zrobić samemu mi wyszła ze wszystkim 2400 (za spawanie zapłaciłem bo sam nie umiem) i mam taka jaką chcę i pożondną nie jakąś tam wydmuszkę) Wszystko było robione na porządnych częściach(ALKO KNOTT).Łajbę mam podobną (jakiś klon Necko).Na razie nie napiszę jak się tym jezdzi bo jeszcze trzeba wszystko poskręcać a i nie sezon na ciąganie łódki.

Z tej ceny można sporo zejść(nie trzeba wszystkiego robić tak jakbyśmy mieli ciągać tonowe jachty)

A i jeszcze jedna spawa jako ze dużo roboty robię sam a i przy spawaniu zawsze byłem to powiem tak Radość z tego jak widzisz ze z kupy części i stali powstaje MOJA przyczepka BEZCENNA hehehe polecam każdemu na długie zimowe wieczory.

• 0

Kolego arti-zander mój brat ma prawie identyczną przyczepkę robioną pod łódkę, nie wiem czego chciałbys wiecej oczekiwać od niej ale ja swoją polo ciągne ją i daje rade on ma A4 i zasówa równo. Jechał nią najszybciej ok 140 km/h jak wiesz z przyczepką można max 70. Jedno na co trzeba uwazac to solidne przymocowanie łódki z przyczepą czyli taśmy zaciskowe i nie pompowanie kół na beton max 2atm. Wiadomo ze polskie drogi to dziura na dziurze wiec jakbys jej nie przymocowal to i tak bedzie sie bujac. Jak znajde foto to wrzuce pokazac.

• 0

Chodzi mi o to,że łódka jest oparta na czterech rolkach (myślę nad zmianą na płozy boczne,których de facto nigdzie w necie nie mogę znalezć).Wydaję mi się ponadto,że rozstaw osi w tej przyczepie jest za mały w stosunku do szerokości łodzi.Łódka wg mnie spoczywa zdecydowanie zbyt wysoko ponad nadkolami lawety, co sprawia ,że jest niestabilna podczas transportu.

Ja mam przyczepkę Sam i według moich obserwacji przed jej przeróbką i po to stwierdzam:

1. Jeżeli jeździmy po wszystkich polskich drogach to oś musi posiadać amortyzację dobraną pod ciężar całkowity przyczepy. Sam się zastanawiałem przy zakupie osi skrętnej jaką wybrać 750 czy 500? Po konsultacji z producentem wybrałem 500, czego nie żałuję.

2. Im wyżej mamy łódkę na przyczepie, tym gorzej się ona prowadzi (środek ciężkości). Buja się na boki podczas jazdy, bardziej podskakuje na nierównościach. Sprawdzone osobiście. Niestety Ty już nie masz możliwości ucieczki z łodzią w dół. Według książek dyszel powinien biec, aż do osi. Niestety to jakby wymusza wyższe usadowienie łodzi.

3. Jestem posiadaczem Lambdy od Krugera. Szerokość łódki to 150 cm, rozstaw piast przed wymianą osi 180 cm, po zmianie na oś skrętną 184 cm. Tutaj nie zauważyłem żadnych zmian.

4. Płozy od dołu są ok, jeżeli mamy możliwość wjechania przyczepą na odpowiednią głębokość. Inaczej mamy dodatkowe opory podczas wypuszczania łódki na wodę. Również robiłem sam. Przepis kolegi Kotwitz jest jak najbardziej prawidłowy. Przerobiłem z płóz na rolki. Plus dla płóz to większa powierzchnia do podparcia dla łodzi.

5. Rolki boczne możesz dołożyć, ale nie spodziewaj się wodotrysków. Uchroni Cię to jedynie przed przemieszczaniem się łódki na boki. Podstawa to bardzo dobre pasy. Bezpieczeństwo Twoje i innych użytkowników drogi.

Jest to moja pierwsza przyczepa w związku z czym dojście do powyższych wniosków kosztowało mnie cały sezon i ponowne przebudowy. Niestety na rynku nie znajdziesz takiej przyczepy, która by Cię zadowoliła w 100%. Nawet projektując swoją przyczepę okaże się w praktyce, że czegoś brakuje, a w innym miejscu przedobrzyłeś.

• 0

Poczytaj tu , http://jerkbait.pl/topic/13357-laweta-pod%C5%82odziowa/page-2 opisałem tam w jaki sposób przerobić przyczepkę pod solara. I jak najszybciej pozbąź się bocznych rolek , one bardzo niszcza laminat w czasie wciągania i spuszczania łajby oraz w trakcie transportu .

Edytowane przez miramar69

• 0

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy na forum i mieszkam w Rzeszowie.

Kupiłem łódkę 3m i 1,5 metra szerokosci i szukam do niej przyczepki. Oryginalne bardzo drogie. Tak więc mam pytanie do kapi81 o budowe przyczepki a mianowicie o ten przeszczep na czym to polega, proszę o opis prosty i gdyby mógł mi podpowiedzieć coś na temat budowy. Pozdrawiam Jurek

• 0

Obiecane foty a teraz wyliczanka

papier do przeszczepu 800

oska 500 (można taniej np. resory ze złomu za 50 zeta)

stal około 200

ocynk 200

belka oświetleniowa 200 ( można taniej)

rolki i inne gumy 400 (można zrobić np. od deskorolek)

zaczep koło 100

wciągarka 110

spawanie 200

kabel wtyczka błotniki 280

koła 150

Chyba wszystko razem 3150 czy się opłacało z perspektywy czasu nie wiem niech każdy oceni, fakt na częściach nie oszczędzałem i brałem co najlepsze jeśli ktoś nie ma papiera niech się zastanowi nad zakupem używanej firmówki. Ogólnie przyczepka waży około 140 kg i wydaje się zadziwiająco lekka bez problemu się ręcznie ją przesuwa, na razie jestem zadowolony.

Pytanie do znawców tematu jak zamontować błotniki żeby można byłoby na nich stawać

post-55146-0-97247300-1396550038_thumb.jpg

post-55146-0-29498100-1396550125_thumb.jpg

post-55146-0-13609400-1396550218_thumb.jpg

post-55146-0-81823100-1396550277_thumb.jpg

• 0

Dodaj wyposażenie dodatkowe i wyjdzie 4500 niezły myk jest z tymi przyczepkami za ta kasę nawet rolek nie ma ale każdy myśli ze jak wyda 3100 to dostanie przyczepkę jak na foto a to błąd(wiem bo przerabiałem sam ten temat), a na tej ja bałbym się tachać moje 4,3 m bo wydaje się jakaś taka delikatna, jedyna warta uwagi to łodzi powyżej 4 m jest niewiadów p 750 tam widać solidność ale jak chcesz kupić ją i jechać od razu po łódz to uwierz mi słono zapłacisz

• 0

Potwierdzam, przyczepka ( ta z linku ) brenderup jest bardzo delikatna. Nadaje się raczej do lekkich łodzi. Wiozłem na niej łódkę ( całość ok. 400 kg ) kolegi i nie dość, że bujało ją na boki to jeszcze czuć było jak lekko autem prowadza. Poza tym pod takim ciężarem lekko się uginała. 
Na podstawie doświadczeń śmiało mogę polecić w/w niewiadów P 750 i wózek firmy neptun/sorelpol. Oba wózki bardzo stabilne, zwarte i solidnie wykonane. Ta druga w przeciwieństwie do niewiadowskiej ( cała spawana ) jest prawie że bez spawów, całość skręcana. Dodatkowo można regulować długość dyszla co w przypadku nie posiadania auta 4x4 ma bardzo duże znaczenie.