dru Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 WitamCzy sprzęt sygnowany jako "na rynek międzynarodowy" i "JDM" różni się od siebie jakością, trwałością i tp.?Chodzi tu szczególnie o kołowrotki bardziej topowe typu Daiwa Certate HC.Czy Koledzy mają jakieś przemyślenia i spostrzeżenia w tym temacie?Za wszelkie info z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Rozpatrujac shimano i daiwa dochodze sie do wniosku, ze roznice sa i to czesto spore (zauwazylem ze czesto im model wyzszy tym roznice bardziej odczywalne)Ogolnie mozna zalozyc, że nieznaczne roznice wystepuja juz na poziomie konstrukcyjnym jak np: w srednio-wyzszej klasy shimano lozysko pod koszem, a na eu czy us lozyska ni ma. Czesto na podparciu korby na eu czy us jest juz tylko slizg..Natomiast wiekszym zmartwieniem jest uzycie innych materialow na np: glowne kolo, lozyska i jakosc spasowania poszczegolnych elementow - za jakosc poprostu trzeba zaplacic.. nie ma innej drogi. Kiedys w latach 90 problem wlasciwie nie byl duzy, bo po primo duza czesc kolowrotkow byla robiona na caly swiat, nikt nie chwalil sie, ze to jdm.. wystarczylo ze bylo napisane japan tj. najwyzsza mozliwa jakosc. Po drugie ewentualne roznice zaczely sie w polowie lat 90 Japonczycy zaczeli faworyzowac swoj sprzet.. na poczatku roznice byly male, ale z czasem byly coraz wieksze.. tak ze dzis to jest przepasc... Edytowane 15 Grudnia 2013 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox34 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Przepaść ? Stella FE za 2500 zł to przepaść do stelli jdm z 2010 roku ? Bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Daiwa i Shimano zaczynają wypuszczać modele bez przeznaczenia na konkretny rynek np. Vanquish, Luvias. Jest jeden kołowrotek, różnica jest jedynie w dostępność rozmiarów, nie są również dostępne np u nas wszystkie warianty Vanqiusha (szybkie, wolne przełożenie różne głębokości szpul) natomiast materiał z jakich zbudowano np. przekładnie jest taki sam. Poprawcie mnie jeżeli moje myślenie jest błędne, ale czy to nadchodzi powoli koniec JDMu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Którą, Stellkę wybralibyście:1. Model 2004-2007 JDM BB12/1 czy2. Model 2007-2010 BB13/1 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Którą, Stellkę wybralibyście:1. Model 2004-2007 JDM BB12/1 czy2. Model 2007-2010 BB13/1 ???2007 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Przepaść ? Stella FE za 2500 zł to przepaść do stelli jdm z 2010 roku ? Bez przesady.Wlasnie mialem na mysli szczegolnie ta kokretna stelle.. roznica w cenie tez byla zawsze duza.. przypadek ?W tej steli FE nawet desing jest nieco inny ( w poprzedniczkach 07-FD i 04-FB roznicy takiej nie bylo) chodzi mi o malutki napis.. a nawet o inny uchwyt.To prawda, ze dzis daiwa i shimano w topowych modelach przestaje faworyzwac swoje zabaweki.. jaki tego efekt ? ano taki ze sam alan zauwaza pewne niedoskonalosci.. Tu poprostu dziala zwykly marketing.. nikt nie chce placic drugie tyle za "nieco" lepiej spasowane elementy.. niestety ale tak to wyglada.. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Którą, Stellkę wybralibyście:1. Model 2004-2007 JDM BB12/1 czy2. Model 2007-2010 BB13/1 ???1 millennium2 sw 4000 PG 01`3 10`4 04`5 07` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 1 millennium2 sw 4000 PG 01`3 10`4 04`5 07`A niby czemu 07 za tą z bębnem od pralki automatycznej czy 10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Czyli czym starsza tym lepsza ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Niby tak ale mam 07 i 10, bardziej na wygląd 07 mi leży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Czyli czym starsza tym lepsza ??? tych starszych tj. 98 F i H nie chce, bo.. o tym sie nie dyskutuje, alee korpus jest zbyt waski i po pewnym czasie wodzik napier.. o ogromne zebiiska glownego kolaa, a czesci oczywiscie juz brak.. poza tym nie kreci tak plynnie jak milena i kazda nastepna.. ( takie spore zebiska gwarantuja moc, ale nie delikatna plynnosc, zeby ma wieksze jak sw 4000PG 01`) i tez nie podoba mi sie az tak jak inne Edytowane 15 Grudnia 2013 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Daiwa i Shimano zaczynają wypuszczać modele bez przeznaczenia na konkretny rynek np. (...) Luvias.Ciekawe dlaczego Luvias oferowany jest wyłącznie na rynek japoński i, w drodze wyjątku, australijski. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 A niby czemu 07 za tą z bębnem od pralki automatycznej czy 10?Bo ona wbrez pozora jest bardzo dopracowana.. fakt szpula mi srednio pasowala.. ale ma moc i subtelnosc.. choc ja skrzywiony jestem i zawsze bede faworyzowal wolna oscylacje szpuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Ciekawe dlaczego Luvias oferowany jest wyłącznie na rynek japoński i, w drodze wyjątku, australijski.http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/daiwa-luvias-g2-a17-p443-k12017.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jozi ta 07 to JDM jest ze złotymi wstawkami na koszu i z tyłu na korpusie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Bo ona wbrez pozora jest bardzo dopracowana.. fakt szpula mi srednio pasowala.. ale ma moc i subtelnosc.. choc ja skrzywiony jestem i zawsze bede faworyzowal wolna oscylacje szpuli Szału w spasowaniu nie widzę.Miałem 3 dni temu 2500 z 2010roku na warsztacie i niczym nie przebija mojej z 2007roku.O jakim lepszym spasowaniu mówisz to nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Szału w spasowaniu nie widzę.Miałem 3 dni temu 2500 z 2010roku na warsztacie i niczym nie przebija mojej z 2007roku.O jakim lepszym spasowaniu mówisz to nie wiem .Jozi .. zgodze sie z Toba spasowanie jest w obu idealne.. to blizniacze konstrukcje, by nie pisac identyczne.. ale jednak 10` ma nieco wieksze kolo i jakby tym samym wieksze poczucie mocy.Ps. pisze wylaczenie o rozmiarach 4000 ;] Edytowane 15 Grudnia 2013 przez blackabyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jozi ta 07 to JDM jest ze złotymi wstawkami na koszu i z tyłu na korpusie?Moja jest na srebro kosz i dupka, dlatego bardziej mi pasi wyglądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/daiwa-luvias-g2-a17-p443-k12017.htmlAha, czyli jak ktoś w ramach prowadzonej działalności gospodarczej sprowadza i sprzedaje, to już nie jest JDM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Może sprowadza. Może dystrybucja. Kto wie? Ja nie.http://bialaryba.pl/kolowrotek-daiwa-luvias-3012-japan-p-5917.html Edytowane 15 Grudnia 2013 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jozi .. zgodze sie z Toba spasowanie jest w obu idealne.. to blizniacze konstrukcje, by nie pisac identyczne.. ale jednak 10` ma nieco wieksze kolo i jakby tym samym wieksze poczucie mocy.Ps. pisze wylaczenie o rozmiarach 4000 ;]Na większą moc mam TP SW a tak na poważnie to mało znacząca różnica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Może sprowadza. Może dystrybucja. Kto wie? Ja nie.http://bialaryba.pl/kolowrotek-daiwa-luvias-3012-japan-p-5917.htmlSklepów, w samej Polsce, gdzie można kupić kołowrotki JDM jest kilka, co nie zmienia faktu, że na próżno szukać np.Luviasa w ofercie Daiwy, poza Japonią i o dziwo, Australią. Zresztą, język, w jakim jest napisana instrukcja, mówi sam za siebie. A innych wersji językowych nie ma i nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 OK Radosławie. Tylko... Czy to nie kłóci sie z opisem JDM?No dobra. Dla mnie dosyć. I nie o racje tu chodzi. Zima idzie faktycznie a my wciąż o wyższości... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jozi ta 07 to JDM jest ze złotymi wstawkami na koszu i z tyłu na korpusie?04 to jdm a na swiat byla FB07 to jdm ale na swiat byla jako FDCeny tych stelli czy jdm czy nie zawsze byly zblizone, co sugeruje, ze jakosc spasowania byla podobna lub nawet taka sama..w 10` i FE juz sprawa ma sie jakby nieco inaczej temat rzeka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi