Bujo Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Witam, Trzeba przyjac jedna zasade, tak od dawna powtarzana na forum- wszystkie stelle sa do d..y Twin Power jest ok ale tez nie kazdy Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Bujo to co jest nie do d...y?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, Trzeba przyjac jedna zasade, tak od dawna powtarzana na forum- wszystkie stelle sa do d..y Twin Power jest ok ale tez nie kazdy BujoNie piernicz, do d...y jest papier . Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 i ... stelle w czopkach 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Bujo to co jest nie do d...y?? Witam, Pasta do zembow nie jest do d..y Twin Power jest ok Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Kołowrotki JDM mają jeden poważny mankament.Właściwie jest to problem większy dla ich użytkowników niż dla samego kołowrotka.Chodzi mianowicie o napis na stopce "Made in Japan".Taki napis powinien być umieszczany w bardziej widocznym miejscu , w "żarówiastym" kolorze , tak by inni wędkujący sąsiedzi mogli z daleka widzieć jakim to egzotycznym i drogim sprzętem łowi ich posiadacz.Tym czasem napis jest zazwyczaj schowany pod mocowaniem. Przydałaby się też dołączana do kompletu specjalna boja , z napisem "łowię z JDM" , tak by wrzucona do wody mogła wzbudzać szacunek i zachęcać ryby do ataku. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 A nie chodzi przypadkiem o patriotyzm konsumenta? W EU też coraz więcej takich produktów. Zrobiony tu, nasz lokalny na nasz rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 A nie chodzi przypadkiem o patriotyzm konsumenta? W EU też coraz więcej takich produktów. Zrobiony tu, nasz lokalny na nasz rynek. Jakby chodziło o patriotyzm - to wszyscy jesteśmy Chińczykami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 No tak, ale to ich patriotyzm i młynki dla nich. Im zwisa czy my je kupimy czy nie. Po to robią wersje ogólnoświatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Jakby chodziło o patriotyzm - to wszyscy jesteśmy Chińczykami. mow za siebie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Jakby chodziło o patriotyzm - to wszyscy jesteśmy Chińczykami. Chyba Ty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Będzie z pół roku temu wymieniłem sworzeń w samochodzie, bo zaczął stukać. W sklepie obok warsztatu kupiłem pierwszy lepszy czyli chiński, bo tylko taki był, a samochód miałem na podnośniku ze zdemontowanym wahaczem. Zapłaciłem 50 złotych. Tymczasem lepszy, niemiecki kosztuje 70 a oryginał 110. Różnica w cenie żadna, biorąc pod uwagę koszty robocizny i teoretyczną żywotność tego elementu.Kilka dni temu robiłem przegląd i oczywiście na chińskim sworzniu jest luz. Wczoraj zacząłem go słyszeć, stuka. Pytam zatem, po cholerę komu chińskie sworznie???Z drugiej strony lapek na którym to piszę, też w Chinach wyprodukowany a działa już kilka lat i, mam nadzieję, podziała jeszcze trochę. Choć misie prawy Alt wytarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Chodzi mianowicie o napis na stopce "Made in Japan".Przydałaby się też dołączana do kompletu specjalna boja , z napisem "łowię z JDM" , tak by wrzucona do wody mogła wzbudzać szacunek i zachęcać ryby do ataku. Może by się dało wygrawerować taki napis na szpuli a jubiler by w to oprawił cyrkonię (brylanty jednak za drogie) .Jako osoba upośledzona ........... technicznie nie bardzo kumam różnice o których piszecie ale chyba coraz bardziej się te róznice zacierają. Jeśli zaś chodzi o ceny. 4-5 lat temu w jednej z chińskich fabryk pakowano spiningi firmy "Browning" dla odbiorcy w USA. Na przelotce był kartonik z przekreśloną ceną 129,99$, dużym napisem SALE i ceną 99,99$. No przecież grzech nie kupić przy takiej obniżce .Na życzenie klienta na tych samych blankach można było sobie napisać np. Zebco, YAD, Ouantum,Robinson czy Jaxon-co kto chce. Przy zakupie więcej niż 1000szt. cena była 12,45 a powyżej 10 000 sztuk coś niewiele ponad 10$.W tym samym mniej więcej czasie trafił mi się kołowrotek tylko nie pamiętam czy DAM czy Quick z napisem na stopce GERMANY.Przyznaję że prawie kupiłem . Na pudełku też było GERMANY ale drobnym drukiem było słówko design.Popytałem wśród znajomych co to znaczy i mnie uświadomili że to spora fabryka na płd. od Pekinu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 4000 07 i 4000 FD nie maja na pinionie od strony tyłu,łożyska,to spory minus jak na najwyższy top.Mam okazję kopić ten młynek za dobre pieniądze i zastanawiam się czy ten brak łożyska to rzeczywiście taki duży minus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Nie odcinać metek, nie zdejmować folii, zostawić jak jest. Śmieszne? Niemożliwe?Nieprawda...Widuję od dawna wędkarzy z folią na korku, a raz widzieliśmy jak pan machał spinningiem przy którym na przelotce majtała się wielka papierowa ulotka z napisem "SIC". Niczym raper. Jest coś w tym szpanie, widać to chociażby na przedwiośniu w dużych sklepach wędkarskich gdzie kolejka rozkłada się po równo w stronę sterty NEW Catalogue i do stoiska z gadżetami firmowymi.Taki bzik po zimie. Co do kołowrotków JDM to mam, używam i chwalę za niezawodność, ale mam też Shimano z Malezji, chyba kilkunastoletnie i też działa jak dawniej, mam Ticę i Penna, oba chińskie i też działają sprawnie, nie mam z nimi problemów, mam w końcu jakiegoś Pfluegera na rynek USA, ma jakieś 6-7 lat i do dzisiaj daje się rozpędzić rotor korbką, trzymając tylko za stopkę.Jedyne na co zwracam uwagę, dzisiaj, przy zakupach, to opinie użytkowników, nie internetowych testerów co to ładne zdjęcia robią, ale ludzi łowiących sprzętem, któremu wystawiają opinię.A co on ma na stopce, blanku, hafcie to już mi lotto. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Może w dłuższym użytkowaniu ,dużych przeciążeniach w stabilności konstrukcji może to dać się odczuć,być może japońce myśląc ,że to jest nie potrzebne zrezygnowali z tego łożyska na chwilę modelach 04-07.ale później ,może sprawdzili ,że jest ono jednak istotnym ruchomym podparciem mechanizmu i teraz a aktualnych modelach jest,ale wiedzieć musisz też,iż starsze super GT X czy stradicki nie miały tych łożysk i zanim złapały tam luz,tokilkanaścielat trzeba było kręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Na pudełku też było GERMANY ale drobnym drukiem było słówko design. to jednak nie to samo co made, nieprawdaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 mow za siebie Chyba Ty Dobra,dobra.Już widzę jak nad wodę chadzacie w gajerach z Pruchnika ,w kapciach z "Befado" i z sakwojażem od krajowej , choć zagranicznie brzmiącej "Vanessy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Mam okazję kopić ten młynek za dobre pieniądze i zastanawiam się czy ten brak łożyska to rzeczywiście taki duży minus I to jest poniekąd odpowiedź na 99% pytań wartościujących nasze graty... Otóż "dobrość pieniędzy" potrafi zasłonić nie tylko duże i małe minusy ale także całkowicie, a często i nieodwracalnie, spowodować utratę wzroku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 moglbys sie bardzo mocno zdziwic, co w czlowieku potrafi niechec, do chinszczyzny, wywolac ... oprocz przypraw nie uzywam (swiadomie i z wlasnego wyboru) nic chinskiego, bo nie lubie sie sam kastrowac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Dobra,dobra.Już widzę jak nad wodę chadzacie w gajerach z Pruchnika ,w kapciach z "Befado" i z sakwojażem od krajowej , choć zagranicznie brzmiącej "Vanessy". Przepraszam, ale przyznaje, ze przegapilem kiedy ten watek przestal byc o kolowrotkach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 A ja nie wiedziałem ,że patriotyzm dotyczy tylko używanych kołowrotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Nie odcinać metek, nie zdejmować folii, zostawić jak jest. Śmieszne? Niemożliwe?Nieprawda...Widuję od dawna wędkarzy z folią na korku, a raz widzieliśmy jak pan machał spinningiem przy którym na przelotce majtała się wielka papierowa ulotka z napisem "SIC". Niczym raper. (...)To raczej nie szpan. To tzw. żyłka handlowca, takiego od "kijek nowy, z metkami, jeszcze folia na korku" A kołowrotki JDM są po prostu fajniejsze, nawet jak się niczym nie różnią od "naszych". A może szczególnie wtedy. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez chub norris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) ... Edytowane 14 Stycznia 2014 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba1981 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 WitamCzy sprzęt sygnowany jako "na rynek międzynarodowy" i "JDM" różni się od siebie jakością, trwałością i tp.?Chodzi tu szczególnie o kołowrotki bardziej topowe typu Daiwa Certate HC.Czy Koledzy mają jakieś przemyślenia i spostrzeżenia w tym temacie?Za wszelkie info z góry dziękuję.Kiedyś kolego miałem dylemat Daiwa Infinity QXP na Europę czy jej odpowiednik Daiwa Certate HC JDM , wybrałem ten drugi-- lepsze łożyska, korba wkręcana w przekładnie, niestety w JDM też trafiają się wadliwe egzemplarze ....Teraz mam ,,zwykłą'' granatową Cerate, praca nie ta sama ale jest przyjemność z łowienia bezstresowego, podsumowując jak trafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi