Skocz do zawartości

Jakość kołowrotków - JDM vs International

dru

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie testowałem, zdejmuję co jest do zdjęcia, czy to z kija czy z telefonu/zegarka (a widziałem, też zegarek na nadgarstku z piękną, złażącą po rogach folijką  ;) ).

Ludzie może się boją faktycznie utraty wartości sprzętu, jego uszkodzenia, jak inaczej takie dziwactwo wytłumaczyć?

I wcale nie jest to jakaś rzadkość, często widywałem, widuję i pewnie widywał będę podobne widoki, ale miało być o kołowrotkach JDM.... ;)

Edytowane przez Dagon

Teraz moje spostrzeżenie (teoria). Rynek niestety podzielony jest na Japonie, International gdzie trafia większość solidnych kołowrotków oraz tzw. kołowrotkowy trzeci świat (niestety w tym Polska gdzie pchany jest najgorszy - najtańszy sprzęt czyli okrojona oferta topowych firm). Po drugie nie jestem przekonany czy sprzęt JDM jest produkowany tylko i wyłącznie w Japonii jak to niektórzy myślą. Owszem jest on produkowany na rynek japoński a nie w Japonii ale gdzie nie wiadomo (napisem na stopce nie sugerował bym się). Prawdopodobnie tam gdzie reszta czyli tam gdzie najniższe koszty produkcji. Z handlem mam mało do czynienia ale czy to nie dziwne, że często hurtowe ilości kręćków JDM oferują sprzedawcy z rynków takich jak Malezja, Indonezja, Singapur. (nie spotkałem handlowca bezpośrednio z Japonii) czy to nie dziwne? A może to tylko moja niewiedza?

Nie masz drogi Waldku racji.

Roznice przynajmniej mi znane sa i to bardzo wyrazne..

Stella 98` F-swiat a H - jdm tu juz dostrzega sie roznice w postaci powloki na glownym kole w jdm. W F-ce wodzik jakos szybciej sie zblizy do glownego kola i zacznei napieerdzielac niz w H mimo ze F-ka ma mneijsze przelozenie..

Troszke sie z toba Piotrze nie zgodzę,bo koła w obu (F-H) sa identyczne bez zadnych powłok,poza wybitymi na nich literami,a jedna róznica jaka zauwazyłem,to w F małe kółeczko przed wormem, napedzające pinion jest plastikowe a w  wersji H jest alu... ;)

Z handlem mam mało do czynienia ale czy to nie dziwne, że często hurtowe ilości kręćków JDM oferują sprzedawcy z rynków takich jak Malezja, Indonezja, Singapur. (nie spotkałem handlowca bezpośrednio z Japonii) czy to nie dziwne? A może to tylko moja niewiedza?

japantackle.com, bass.jp, plat.co.jp ... wymieniac dalej?

Teraz moje spostrzeżenie (teoria). Rynek niestety podzielony jest na Japonie, International gdzie trafia większość solidnych kołowrotków oraz tzw. kołowrotkowy trzeci świat (niestety w tym Polska gdzie pchany jest najgorszy - najtańszy sprzęt czyli okrojona oferta topowych firm). Po drugie nie jestem przekonany czy sprzęt JDM jest produkowany tylko i wyłącznie w Japonii jak to niektórzy myślą. Owszem jest on produkowany na rynek japoński a nie w Japonii ale gdzie nie wiadomo (napisem na stopce nie sugerował bym się). Prawdopodobnie tam gdzie reszta czyli tam gdzie najniższe koszty produkcji. Z handlem mam mało do czynienia ale czy to nie dziwne, że często hurtowe ilości kręćków JDM oferują sprzedawcy z rynków takich jak Malezja, Indonezja, Singapur. (nie spotkałem handlowca bezpośrednio z Japonii) czy to nie dziwne? A może to tylko moja niewiedza?

Dru. Twoje spostrzeżenia odzierają z marzeń :angry:  Marzeń o "NAJ....." :D

JDM = Jak Dobrze Marzyć

:P

• Like 2

blackabyss tarcia wystąpił u Ciebie w modelu 4000F czy w modelu z rynku Japan 98 JDM?

Problem z modelami stelli 98,jest raczej niestety z modelami JDM ale tylko z modelem o niskim przeł NIE z H czy F,jeśli przekładnia jest dojechana i nie odpowiednio usztywniona podkładkami,może wystąpić ten problem,gdy

-na w środku jest sól lub jakieś iłki które podszlifują koło przekładni,w miejscach podpierania się koła

gdy kołowrotek jest stosowany przez osobę kręcącą prawą ręką wtedy koło naciskane jest w znacznym stopniu w stronę podkładek,oraz działa na nie siła która "odsuwa" je od piniona. po kilku latach takiego łowienia na prawo i potem zmianie na łowienie korba po lewej może wpłynąć na luzy a potem,oranie,wodzika posuwu,

wprawdzie nie wystapiło to nigdy w żadnych z moich stelli,ale miałem przypadek z zajechana przez kolege ultegra.brat lewa ręka drugi brat prawa,

-druga sprawa to też niedokręcony wodzik na ośce  z czasem zacząć może się luzować,co też spowoduje zwiększenie luzu w otworach stabilizujących wodzik,a jak już jest  luz na wodziku ,oraz luz na przekładni to w końcu się spotkają na "tarło".

jak pisałem mi osobiście to się nigdy nie przytrafiło,a widziałem kilkadziesiąt stelli JDM, F i H od środka.To samo w TP F4000 czy TPH czy TP 98 JDM

co do różnic,tak jak w daiwach Tournament zdarzały sie koła bez powłoki zależnie od wypustu. tak i w stellach 98 H4000 były z powłoka lub bez,może akurat to mieli na stanie w magazynie i to pakowali.w tpH400098 było podobnie.

Ja wiem wiem że wszystkie stelle to "czopki" :D  ;)  ale naprawdę modele F i jej krewne JDM dają radę,myślę że to tarcie u Ciebie to był nieszczęśliwi zbieg okoliczności.

Edytowane przez hasior

Przepraszam, ale przyznaje, ze przegapilem kiedy ten watek przestal byc o kolowrotkach....

Jak mawiał Kwinto, "trzeba było uważać"... :rolleyes:

A tak swoją drogą, to piąta strona pisania, a czymże w ogóle jest ta "jakość kołowrotków"..? 

Bo to wychodzi, że dla każdego co innego. Jak ma "czarne kółko", to lepszy od tego co ma "złote", ten z łożyskiem gdziestam musowo jest lepszy od tego bez, ten co przypadkiem komuś "szura", to już gorszy od wszystkich innych nieszurających...

A może tak najpierw trza by ustalić jakieś w miarę niezmienne kryteria "lepszości i gorszości" i potem sobie rankingować i porównywać, i dzielić na Japonię i Resztę Świata...

Edytowane przez zorro
  • Like 7

A może tak najpierw trza by ustalić jakieś w miarę niezmienne kryteria "lepszości i gorszości" i potem sobie rankingować i porównywać, i dzielić na Japonię i Resztę Świata...

albo reaktywowac walese, bedzie druga japonia i w efekcie koncowym PDM :)  i cala reszta swiata bedzie wiedziala co jest najlepsze

• Like 3

albo reaktywowac walese, bedzie druga japonia i w efekcie koncowym PDM :)  i cala reszta swiata bedzie wiedziala co jest najlepsze

Blanki PDM już mamy , ciekawe czy ktoś odważy się produkować kołowrotki?

Nigdy nie miałem takich samych kołowrotków rasy europejskiej i japońskiej. Aż do teraz ;) Niedługo będę mógł porównać Stellki SFE i 10' 4000S.

No wiem... Tak trochę dla draki napisałem, nie żeby tam zara coś... :)

Ale tak czy siak im szersze pole do badań tym wyniki miarodajniejsze, no nie...? A znowuż z jeszcze innej strony, to na co komu, kto jest przy zdrowych zmysłach, 10 jednakowych kołowrotków..? :rolleyes:

Ale jak już doszliśmy do pewnych ułomności umysłowych i związanych z tym "posiadań", to mam taki przykładzik... Parę jednakich, przypadkowo czerwonych młynków i jeden od nowości "szumiący z oporówki" (cuda wyczyniałem i ni cholery, jak szumiała tak szumi). I gdyby się komu innemu ta maszyna trafiła, to mogłaby powstać szybka portalowa legenda, że "te maszyny są do bani bo im szumią łożyska"... A ja się znowuż mogę upierać, że "to dobre maszyny" bo wiem, iż tylko jeden taki przypadkowo ułomny "rodzyn" się trafił... I druga "legenda" gotowa...

No i tak powoli dochodzimy do tego, że spora część portalowych opinii i rankingów opiera się na legendach, bajkach, zasłyszeniach, doświadczeniach kolegi wuja i mitologi celtyckiej...

Edytowane przez zorro

Tak po prawdzie, to prawdziwie porównać można jak kto ma po 5 czy 10 takich stellek... Pojedyncze egzemplarze mogą się wszak cechować jakimi przypadłościami osobniczymi i całe porównanie o kant tyłka...

I tak i nie. To jest ich flagowy model a to samo w sobie zobowiązuje. Natomiast zastanawiam się ile osob miało możliwość czy też okazję dokładnie porównać dwa fabrycznie nowe egzemlarze.

No niby flagowość zobowiązuje Panie Wojtusiu ale przecie zawsze może się jakie nieszczęście trafić... To w końcu tylko maszyny i tylko człowiek je do kupy składa, a potem też tylko człowiek użytkuje...

Trzeba przyznać że JDM-y trzymają cenę, a nawet cena rośnie. Ta japońska maszyna była niedawno sprzedana przez @Hasiora za jakieś 4 i pół stówki:

http://tablica.pl/oferta/nowa-daiwa-emblem-x-3000-c-jdm-made-in-japan-ID4jUy5.html#6f47044455

Edytowane przez bronzo

Trzeba przyznać że JDM-y trzymają cenę, a nawet cena rośnie. Ta japońska maszyna była niedawno sprzedana przez @Hasiora za jakieś 4 i pół stówki:

http://tablica.pl/oferta/nowa-daiwa-emblem-x-3000-c-jdm-made-in-japan-ID4jUy5.html#6f47044455

Teraz taka moda. :)

Tanio kupić drożej sprzedać  :P a jak się jeleń znajdzie to wydusić z niego ile się da  :(

Niestety takie osoby są i tu na forum  :angry: niby koleżeńskim  :blink:

może farbą z płatkami złota pomalowali  :D .albo na choinkę komu waluty potrzeba 

• Like 1

Trzeba przyznać że JDM-y...

A od kiedyż to Emblemy były maszynami określanymi jako JDM..? :rolleyes:

Ja to myślę, żeś Pan świadomie tak napisał, dla draczki tylko..? I że dobrze Pan wiesz, że Made in Japan nie oznacza JDM, i odwrotnie też niekoniecznie...

A w ogóle, to cóż to za debilne określenie, swoją drogą, jakieś... :rolleyes:  Od razu kojarzy mi się z ADM (gdzie niekoniecznie oznacza Amerykę...)