Skocz do zawartości

Porozumienia PZW dla Krakowa na rok 2014.

brando

Rekomendowane odpowiedzi

Mniej więcej wiemy czego chcemy i mniej więcej to to samo i nie musimy sobie wzajemnie tego tłumaczyć. Tym bardziej, że to niewiele da. Zamiast tego wnioski do okręgu. Jak nie w tym roku to w następnym i tak w kółko do samego końca - tutaj następuje mała przerwa, zaciągamy się jak Franc papierosem, wydmuchujemy z grymasem dym i dalej - mojego albo jej (tej instytucji PZW) :)

No na jedynce od stycznia do marca proszę Cię bardzo. Od kwietnia do wigilii cypel zajęty przez leśnych dziadków którzy tylko się podmieniaja. Non stop grunt żywiec w wolnych chwilach spin. Wszyscy oczywiście C&R buźka i do wody hahaha. Zresztą kto jeździ ten wie.

Przy połowie suma to wyrok dla złowionych na żywca ryb... Trzeba czekać z zacięciem, jak ryba połknie głębiej to albo przeżyje "operacje" albo pewniej nie. Wśród łowców sumów na żywca nie popularne są haki bezzadziorowe.

Na uwagę zasługują zapisy odnosnie wymiarów.

W tym roku na krakowskich wodach też nie połowiłem szczupaków. Ogólnie gdyby nie sumki (dużo ale małych) i pobite PB sandacza i klenia to byłoby nędznie.

Ale co wymagać, mam Roczną Córeczkę i nad wodą rzadko bywałem, choć kilka dalekich wyjazdów zaliczyłem :-D

Krakus - ma rację,mógłby wrócić zapis o zakazie stosowania żywca...

Co do porozumień - Katowice też nie mają póki co niczego podpisanego - niestety "marka" śląskich wędkarzy daje się tu we znaki...

Mam na początku stycznia zebranie w macierzystym kole wędkarskim - pewnie będzie opiekun z okręgu - podpytam go o porozumienia dla okręgu katowickiego.

Kilka lat wstecz zakazali żywca i był spokój mogli by do tego wrócić :)

A starsze osoby które maja ochote na drapieżnika w panierce  spining w łape i krzesełko też sie tak da z naprawde dobrym skutkiem sam widziałem :)

Też widziałem starszego faceta (koło 70) jak popylał ze spinem i krzesełkiem. Dla takich ludzi szacunek bo pomimo wieku nie siedzą jak te leśne dziadki tylko uprawiają bądź co bądź aktywne wędkarstwo  :)

Edytowane przez brando

Widziałem takiego Starszego Pana łowiącego z krzesełka klenie. Szacunek dla takich ludzi, z rozmowy wynikało, że to zapalony muszkarz lecz zdrowie już nie to więc przezucił się na małe obrotówki.

Wracając do tematu to rozmawiałem z prominentem z Władz i ni r potwierdził mi wieści o porozumieniu z Ktw. W sumie też nie zaprzeczył :-)

Ciekawie za to wygląda sprawa składki uzupełniającej, jak dobrze rozumiem to się sporo zmieniło.

Widziałem takiego Starszego Pana łowiącego z krzesełka klenie. Szacunek dla takich ludzi, z rozmowy wynikało, że to zapalony muszkarz lecz zdrowie już nie to więc przezucił się na małe obrotówki.

Wracając do tematu to rozmawiałem z prominentem z Władz i ni r potwierdził mi wieści o porozumieniu z Ktw. W sumie też nie zaprzeczył :-)

Ciekawie za to wygląda sprawa składki uzupełniającej, jak dobrze rozumiem to się sporo zmieniło.

Krzysztof, co masz na mysli mówiąc o składce uzupełniającej? Chodzi o kwotę dopłaty czy zbiorniki w niej zawarte?

Patrząc na link PZW do porozumień dla Krakowa - http://www.pzw.org.pl/home/mapa_porozumien/29  to będziemy mieli za dopłatą nizinne Katowice, Częstochowę i Bielsko Białą oraz Tarnów za free. Pewnie tak jak w ubiegłym roku tylko kawałek Wisły i Raby. Ciekawe tylko dlaczego porozumienia nadal są w trakcie realizacji ? I ciekawe że jak się kliknie w druga stronę na Bielsko czy Katowice to nie mają żadnych porozumień