Skocz do zawartości
  • 0

Suzuki DF20A

pi_ter

Pytanie

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zamianą silnika na większy. Aktualnie mam marinera 9,9 doczepionego do gumiaka 3,7m. Dla jednej osoby super, natomiast w zależności kto do mnie dołączy i jak gładka jest woda to albo daje radę, albo jest na granicy "ślizgu" (tak, wiem ze wg niektórych pontony się nie ślizgają :) ).

Cały zestaw wyprawowowy (dwuosobowy) z silnikiem waży ok 400-430kg.

Ponieważ suzuki chwali się że waga tylko 44kg zastanawiam się zwłaśnie nad takim motorkiem, ew DF15A.

Nurtują mnie natomiast nast pytania:

- czy na motorze 20km nie będę pływał da szybko w troollu (w sumie to pewnie wystarczyłoby mi 15km, chociaż jak ta sama waga to czemu nie od razu większy)

- czy ktoś użytkuje te nowe suzuki i może powiedzieć jak się sprawuje (mało o tym piszą w necie)

- zakładam, że spalanie w trollu czy 20 czy 15 to aż takiej wielkiej różnicy nie będzie (?)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja słyszałem straszne rzeczy o silniku nabytym w oficjalnej dystrybucji ;) . O niczym to nie świadczy. Firma prowadzi imort równoległy i dla wielu jest solą w oku. Jak daje gwarancję i fakturę to raczej nie ma się czym przejmować. Cena rzeczywiście bardzo atrakcyjna.

Edytowane przez psulek

• 0

czy to chodziło o takie promocje (ogłoszenie jest na aledrogo) bo nie ukrywam, że cena do mnie przemawia...

tylko gwarancję importer daje na 2 lata, a w oryginale powinno być chyba na 5...

Nie znam tej firmy więc się nie wypowiadam. Nie każdy jest oszustem

• 0

DF 25 w Augustowie już chyba z 5 rok pływają komercyjnie w gondolach... tak jak pisałem wcześniej mają grube tysiące godzin już wypływano. Serwisy opierają się tylko na wymianach płynów eksploatacyjnych. Df 25 nie jest za cichy ale przyjemny dla ucha tak jak typowy V2   ;) DF25 odczuwa się na gondoli ( wibracje)

Jedyne usterki jakie były typowo eksploatacyjne wymagały  płukania układu chłodzenia bo we wszystkich po razie się zapchał

Taki silnik chciałem zaprzęgnąć do mojego Horna jednak nie dogadałem się z importerem.

Niestety te 25-tki już wychodzą z obiegu i wchodzą nowe learnburn ale 3 cylindry na wtrysku... może będzie bardziej z kulturą. Pisałem w innym moim temacie o tym z fotkami.

Mam ta Suczkę i mogę tylko podpisać się pod słowami Horna. Kiedy pierwszy raz odpaliłem i manetka na maksa, od razu skojarzyła mi się z moim motorem, tez  V2;-)  Bardzo zacny silniczek, choc mam z nim maly problem. Podczas szybkiego wchodzenia na obroty ma takie dwu sekundowe zadławienie zanim się wkręci. Na wolnych jak i na wszystkich innych obrotach chodzi stabilnie, jedynie podczas gwałtownego dodania obrotów. Czy możne być to tylko kwestia regulacji gaźnika, czy może któraś z cewek pada?

PS.Płukanko robię jutro:)

Edytowane przez PiECIA

• 0

Mam ta Suczkę i mogę tylko podpisać się pod słowami Horna. Kiedy pierwszy raz odpaliłem i manetka na maksa, od razu skojarzyła mi się z moim motorem, tez  V2;-)  Bardzo zacny silniczek, choc mam z nim maly problem. Podczas szybkiego wchodzenia na obroty ma takie dwu sekundowe zadławienie zanim się wkręci. Na wolnych jak i na wszystkich innych obrotach chodzi stabilnie, jedynie podczas gwałtownego dodania obrotów. Czy możne być to tylko kwestia regulacji gaźnika, czy może któraś z cewek pada?

PS.Płukanko robię jutro:)

Może warto popatrzeć na filterek ;)   czasami w tym silniku go też się wymienia   ;)

Spuść też wodę z gaźnika jeżeli jest. Można też go wyczyścić ale tu już trzeba rozebrać. Dopiero po tych zabiegach pobawić się z regulacją… zazdroszczę Tobie tego silnika  :D

• 0

Filterek sprawdzę, wody gaźnik nie miał. To akurat już sprawdziłem ostatnio, kiedy nie chciał odpalić. Nakombinowałem się na maksa, a na koniec okazało się, że lepiej silnik odpala kiedy włoży się w odpowiednie miejsce........zrywkę:] Dzięki za sugestie, pozdrawiam.

• 0

To akurat już sprawdziłem ostatnio, kiedy nie chciał odpalić. Nakombinowałem się na maksa, a na koniec okazało się, że lepiej silnik odpala kiedy włoży się w odpowiednie miejsce........zrywkę:] 

Zgodnie z prawem Murphiego

"To czego szukasz, znajdziesz w ostatnim spośród możliwych miejsc."  ;)  :)

• 0

czy to chodziło o takie promocje (ogłoszenie jest na aledrogo) bo nie ukrywam, że cena do mnie przemawia...

tylko gwarancję importer daje na 2 lata, a w oryginale powinno być chyba na 5...

hej,

Poprawcie mnie jeśli się mylę ale czarna buźka oznacza, że czegoś brak. Czyli tam brak śruby i zbiornika. Jak jest cena nowej śruby i zbiornika nie wiem, stawiam na 1500zł to nadal atrakcyjna cena.

• 0
  • 0

Już naoglądałem się na youtube tych silników, wczoraj macałem w salonie tą dwudziestkę (bez skojarzeń) :)

Wrażenia: odchudzona jeśli chodzi o plastiki, np. pokrywa jest sporo lżejsza niż starsze modele, śruba może do najgrubszych nie należy, ale jak się nie będzie po kamieniach pływać to da radę, reszta to już chyba standardowa, bebechów się nie da za bardzo odchudzić (chyba)

Cena 10,5k wydaje się być atrakcyjna, chyba nic nowego za takie pieniądze się nie kupi - ponieważ przeznaczenie do pontonu waga też ma znaczenie.

• 0

Cena rewelacja. NIe końcówka kolekcji tylko są to ceny na 2014 rok. Pan w rozmowie telefonicznej wyjaśnił, że w PDFie jest błąd. Cena 10,5 tyś dotyczy silnika w podstawowej wersji. Silniki sprowadzane z Holandii. Czyżby POLSKI RYNEK motorowodny otwierał się na LUDZI,

pzdr

• 0

dokładnie, minus jest taki, że w UE gwarancja jest dwuletnia i tak też będzie w tym przypadku - i z zapewnień sprzedawcy jak najbardziej będzie honorowane w PL.

W oficjalnej polskiej dystrybucji gwarancja jest na 5 lat, ale u nich cena 40% wyższa...

• 0

Właśnie w tym roku kupiłem razem z łódką Suzuki DF20AEL, jak dobrze nie szarpać tylko guzik i jazda(szarpanka jest awaryjnie),pływa z Pegazusem 430 Fisher Pro,zero problemów,właśnie mija miesiąc jak go mam.Jutro jadę na przegląd po dotarciu i dalej mam nadzieję będzie bez problemów,łódkę mam w 13-e nad Zegrzem,kilku moich kolegów też mi go polecało,używają i są zadowoleni,a spalenie to po prostu chyba pływa na oparach.Aczkolwiek powalczę jeszcze z śrubą,a jak będzie mało to zmienię na 25km.

• Like 1

• 0

U mnie trzeci sezon śmiga DF20A ( zakup w 2014r )  i jestem mega zadowolony - przez ten okres nie było sytuacji żeby silnik mnie zawiódł ....

Kultura pracy znośna , waga OK , zużycie paliwa niezauważalne ..... w poprzedniej Hondzie 15KM przy całodziennej wyprawie trollingowej , około 30 kilometrów rzeki do zrobienia , zbiornik paliwa 12 litrów plus zapas 5 L szedł bez dwóch zdań  ... obecnie na zbiorniku robię ten sam dystans ... ;)

• Like 1

• 0

Dzieki za dotychczasowe opinie

Na razie pozytywy, oprócz @Pietruk. Pietruk- w ktorym serwisie mieles takie problemy? Może być na priv

Serwis jakiś w Szczecinie o ile pamiętam z pieczątek. Ale brak mi pewności bo chyba im oddałem papiery również.

A kupiona w okolicach Warszawy. Nie będę podawał firmy koniec końców zachowali się OK i oddali kasę. Już nie sprzedają tych modeli, a czemu to nie wiem.

• Like 1