Skocz do zawartości

Stopka

cristovo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zawsze tak było. Nie zawsze wszystkie stopki były takie same. Dawno temu, w epoce przed stellowej, kiedy szczytem marzeń i osiągnięć w kołowrotku spinningowym był czarnuch GT, rozmiar 1000 miał mniejszą stopkę od reszty. W zwykłe zakręcane uchwyty mieścił się oczywiście znakomicie i dawało się go dokręcić. Ja natomiast miałem strasznego pecha w życiu, bowiem stałem się szczęśliwym i dumnym posiadaczem dwóch szkockich Daiw w wydaniu Shogun. Jeden 2,4 do 30 g pod pstrąga, drugi 2,7 do 45 g pod całą resztę. Owe miały piękne i disajnersko dopieszczone uchwyty, z dokręcanym foregripem. Choćbym nie wiem jak dokręcił tegoż fore, czarna tysiączka latała w uchwycie jak Żyd po pustym sklepie. Co ja się nakombinowałem, jakieś owijki od rakiet tenisowych, jakieś plastry opatrunkowe bawełniane, jakaś taśma izolacyjna. W końcu mocno zmęczony i wkur... tym owijaniem ( a i wrodzone poczucie estetyki cierpiało ), sprzedałem wrednego czarnucha. Szczęśliwie, wkrótce pojawił się kolejny wypust czarnuchów już z oporówką i te nawet w rozmiarze 1000, miały stopki normalnej wielkości.

Za to Shoguny się połamały. :)

Edytowane przez skippi66

zmierzylem stopki 10 kolowrotkow (mm):

rarenium '09 2500s    62.2x14.5
TP '05 2000           62.2x14.8
TP '05 3000           62.1x14.8
TP Mg '06 C3000       61.8x14.7
TP Mg '06 3000S       61.8x14.7
caldia '09 2506       62.7x15.3
certate '04 3000      62.8x15.3
tierra 2000           62.8x15.3
okuma vs 40           61.6x14.2