Skocz do zawartości

Rolka prowadząca żyłkę - Problem

dragon@

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki mały problem, dzisiaj dostałem nowy kołowrotek Cormoran UL-RS 4PiF 500 który ma mi służyć do Ultra-Lighta. Po oględzinach i próbie nawinięcia żyłki zauważyłem że rolka prowadząca się nie obraca, postanowiłem że odkręcę tą małą śrubkę od zewnątrz i zobaczę co jest, lecz wszystko wydaje się być okej. Jest plastikowa rolka która wchodzi na taką jakby plastikową tuleje. Po skręceniu gdy palcem przesunę po rolce kręci się lecz żyłka jej nie obraca. Wydaje mi się że przez to podczas łowienia będzie mi się skręcać żyłka. Bardzo proszę o pomoc :)

Mam taki mały problem, dzisiaj dostałem nowy kołowrotek Cormoran UL-RS 4PiF 500 Jest plastikowa rolka która wchodzi na taką jakby plastikową tuleje. Po skręceniu gdy palcem przesunę po rolce kręci się lecz żyłka jej nie obraca. 

Najwyraźniej siła tarcia tych plastików (po dociśnięciu rolki przez linkę) jest większa niż tarcie linka-rolka, no to rolka stoi, a żyłka tylko ślizga się po niej... Rozbierz jeszcze raz, sprawdź czy te plastiki jakich ostrych krawędzi nie mają czy nadlewek, czy cholerawi czego, sprawdź czy nie ma jakich paprochów, a potem posmaruj wszystko w środku czym śliskim i w miarę rzadkim... Może pomoże.. :rolleyes:

Jak się nie kręci to już się kręcić nie będzie, przerabiałem to w Jaxonie Machine VX 400, żadne smarowanie nie pomogło. Pomogło dopiero wymiana rolki od jakiegoś starego popsutego Shimano Aspire 2000, nawet udało się to jakoś dopasować, teraz kręci jak ta lala... :D

post-54738-0-10291700-1387202335_thumb.jpg

post-54738-0-26130800-1387202353_thumb.jpg