Skocz do zawartości
  • 0

Lodz- ideal na plytkie rzeki

Bujo

Pytanie

Witam,

Jakie macie idealy jesli chodzi o rzeki plytkie i bardzo plytkie w dodatku z duza iloscia kamieni? Generalnie ma byc dla 2-3 osob i miec jak najmniejsze zanurzenie. Niby taka Wisla czy Odra pozwalaja na plywanie sporymi jednostkami przy okazji nadajacymi sie na wieksze zbiorniki to o tyle na takim Bugu bylem uwalony na dwa miesiace nawet z pychowka. Czy znacie alternatywe, najlepiej z laminatu do wszelakich lodzi plaskodennych wykonanych z aluminium?

Niby mozna kupic jun boata ale pieniadze to juz spore zas plywal bede za malo jak na razie  aby mialo to wiekszy sens. Nie wazne jak taka lodz sprawuje sie na sporych/duzych falach, ma tylko plywac plytko :) :) :)

Bujo

P.S. Jako, ze bedzie tez plywala po szwedzkich rzekach musi byc w miare latwa do przewiezienia tzn wszelkie pychowki odpadaja, zreszta mam juz jedna :) 

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ten napęd co ja podałem jest dostępny w Polsce i do tego w niskiej cenie, film wkleiłem poglądowo.

Jak nie można wstawiać linków to proszę usunąć.

"Najtanszy nowy silnik spalinowy na świecie do łodzi, kajaka Long Tail"

Pozdrawiam.

Edytowane przez Gumofilc

• 0

Wstawiac linki mozna z czuciem (takie, ktore niosa z soba info stricte pogladowe). Przy okazji przypomne, ze rowniez zapraszamy do wspolpracy producentow/sprzedawcow sprzetu - jest mozliwosc wykupowania banerow reklamowych.

Mysle, ze najlepiej sie uczyc od tych, ktorzy funkcjonuja na tego typu terenach - Louisiana i "okolice". Takie rozne rozlewiska, bagna, podtopione lasy, drzewa porosniete mchami.....(zdjecie z www.kolumber.pl)

post-45572-0-01273800-1387277549_thumb.jpg

Roznej mocy silniki:

http://www.godevil.com/GO-DEVIL_Engines.html

Łódki:

http://www.godevil.com/GO-DEVIL_Boats.html

Mysle, ze jakis poglad to da. Z 3 nielekkimi ludzmi na pokladzie moze byc problem z osiagnieciem malego zanurzenia. Plywalem tym Linderem o delikatniejszej konstrukcji i w plytkie kamienie walil ze az dudnilo. To musi byc konstrukcja plaskodenna podobna do podanych w linku...na falach bedzie beznadziejna (na Mequinenzie takie sa do wypozyczenia - sprawdzilem) ale do przeslizgiwania sie nad dywanem zielska czy po plyciznach...

Gumo

• 0

Nie wiem ile czasu chcesz spędzać nad wodą. Ja od dwuch sezonów pływam z dzieciakami Rybvitwą i ma bardzo małe zanurzenie (waga 310 kg, kabina i fajna na ryby). Wiadomo szalu jesli chodzi o miejsce nie ma, ale potrafimy tak egzystować nawet tydzień na wodzie i dajemy radę ;).

• 0

Ogólnie jest tak, że masz spadek mocy względem śruby, gorsza sterowność, zapchać też się to da. Wystarczą rośliny złapane w ruszt i gorzej wchodzi w ślizg lub w ogóle. Z zalet jest to że nie uszkodzisz śruby o kamienie czy przeszkody, ciężej jest w coś przywalić bo mało wystaje poniżej dna łodzi. W ślizg nawet przeleci przez 15-20 cm. Zależy od kadłuba łodzi. Ważne jest wtedy nie odpuścić gazu bo cała łódź siedzi.