lisek Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Witam kolegów po kijku Z okazji że koledzy zaproponowali wspólny wyjazd na dorsza oczywiście na wiosnę postanowiłem zrezygnować z tradycyjnych Pilkerów i zastosować cykady. wiedząc jak jest zbudowana i mniej więcej znając prace tej przynęty postanowiłem zrobić swoje.Do tego celu wykorzystam blaszkę stalową 1,5 mm z którego wytnę skrzydełka o długości 100 i 125 mm oraz szerokości od 25 do 30 mm. No i tu chciałem sie poradzić bardziej doświadczonych kolegów czy nie przesadziłem za bardzo z wymiarami tej cykady i czy zastosować jak co jedną czy dwie kotwice ???Obecnie czekam w kolejce za wycięciem cykad myślę że na dniach będą. Proszę o pomocLisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Rozmiar jak najbardziej trafiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DanTe2491MA Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Blaszka trochę za gruba Do tego dwie kotwice bo jedna może być za mało. Wędług mnie cykady, wahadłówki są łownieiszę z blachy miedzianej.A bym zapomniał daj fotkę tych cykad jakie chcesz wykonywać ?? Edytowane 16 Grudnia 2013 przez DanTe2491MA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Witaj a takie coś juz widziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Można i poszaleć z cykadami, jak dorsz bierze to na wszystko więc i na cykadę może być ok. Rozmiar musisz zrównoważyć względem wagi, bo to głównie chodzi o to. Pokusiłbym się o malowanie również. Japan red, odcienie pomarańczy i żółci, niebieski, stalowy, czarny to podstawa. Jednak jeśli nie będzie dobrze żerował to trzeba poszukać trochę i pojigować, technika podobna do sandaczowania gumą na główce(często brak przywieszek jest rozwiązaniem).Jeśli masz słabe doświadczenia to szkoda kombinować, wagę dobiera się do dryfu, głębokości i sposobu żerowania co przekłada się na technikę prowadzenia tak po krótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Witaj a takie coś juz widziałeś? cykada.jpgTe świderki to najlepiej wyglądają na zdjęciach, rzadko kiedy śledzik albo szprocik opadając na dno kręci się wokół własnej osi Jak znajdę to wrzucę zdjęcie ze swojego pudełka. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DanTe2491MA Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Te świderki to najlepiej wyglądają na zdjęciach, jak znajdę to wrzucę zdjęcie ze swojego pudełka.Soko. Wiesz taki jest marketing A forme z czego będziesz robił do odlewania tych cykad ?? Edytowane 16 Grudnia 2013 przez DanTe2491MA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Witam kolegów po kijku Z okazji że koledzy zaproponowali wspólny wyjazd na dorsza oczywiście na wiosnę postanowiłem zrezygnować z tradycyjnych Pilkerów i zastosować cykady. wiedząc jak jest zbudowana i mniej więcej znając prace tej przynęty postanowiłem zrobić swoje.Do tego celu wykorzystam blaszkę stalową 1,5 mm z którego wytnę skrzydełka o długości 100 i 125 mm oraz szerokości od 25 do 30 mm. No i tu chciałem sie poradzić bardziej doświadczonych kolegów czy nie przesadziłem za bardzo z wymiarami tej cykady i czy zastosować jak co jedną czy dwie kotwice ???Obecnie czekam w kolejce za wycięciem cykad myślę że na dniach będą. Proszę o pomocLisek10 czy 12 cm skrzydełko wcale nie jest za duże przy ciężarze ponad 100 gram . Kotwiczki daj dwie , czyli jedna na ogonie a druga pod brzuchem . Na cykady dasz radę łowić na płytszych wodach bo na głębokich będziesz ją miał centralnie pod sobą zanim dojdzie do dna . Cykadkę najlepiej wyrzucać jak najdalej aby pobawić się nią podbijając jednak nie za wysoko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunov Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 W tym wątku http://jerkbait.pl/topic/54-cykada-na-rybę-czy-na-wędkarza/page-4 pisano o skutecznym łowieniu dorszy na cykady, można poczytać że łowiono na rozmiar 85 mm, a pisał nie byle kto bo wytwórca bardzo fajnych cykad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 WitamNa weekend postaram się wrzucić jakieś fotki cykad a w zasadzie samych blaszek bo jeszcze mi nie wycieli. Blaszka ma 1,2 mm więc wydaje mi się że może być ,zaś co do ołowiu to chcę zrobić prostom formę do odlewania samego obciążenia które zaś bende przyklejał do blaszek na koniec przewiercę ze dwie dziurki do wzmocnienia i zabije drutem miedzianym- wpierw muszę obmyślić odpowiedni rozmiar obciążenia żeby było ok. Myślę że ta 100 mm będzie miała jakieś 100 g a ta 125 mm do 150 więcej nie potrzebuję gdyż moja wędka ma max cw 150 g . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DanTe2491MA Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Kolego cykady się odlewa Ten pomysł jest bardzo amatorski i nie praktyczny. Ja jak zaczynałem robić cykady też zaczynałem jak ty Jak będę miał wiencej czasu i chęci to napiszę artykuł jak zrobić cykadę matkę, forme, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Dzisiaj dostałem 2 sztuki blaszek na brube więc sobie po kombinowałem z cykadkami i mi wyszło że ta 100 mm waży 100 gram a ta 120 mm około 140 gram . Formę na obie połówki obciążenia wyfrezowałem na oko w kawałku tekstolitu i o dziwo wyszło mi w miarę równo Czyli mam już jakąś bazę do dalszej obróbki Pozostaje mi wkleić foty do oceny dla bardziej obeznanych w temacie kolegów ale to w wekend . C.D.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Cykady dorszowe zainteresowały mnie wiosną tego roku. Szukałem przynęty na słabo żerujące dorsze w dryfie odchodzącym. Na początku też kombinowałem tak jak w klasycznych cykadach blaszka + ołów. Potem znajomy dał mi dwie sztuki norweskich cykad morskich i na tej podstawie robię swoje. Całość to odlew ołowiany bez blaszki, jedynie stelaż z drutu. Do porównania wielkości mojej produkcji bora 100g, zmatowane przed lakierem : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Kolego cykady się odlewa Ten pomysł jest bardzo amatorski i nie praktyczny. Ja jak zaczynałem robić cykady też zaczynałem jak ty Jak będę miał wiencej czasu i chęci to napiszę artykuł jak zrobić cykadę matkę, forme, itd. o ja chetnie poczytam. mi sie cykady spawdzily na dorsze i rdzawce. szukalem form (do it etc)., ale najciezsze co znalazlem to jakies 3/4oz a i to chyba 2 max naraz mozna odlewac. szukalbym czegos okolo 3/4-1oz i blankow (do it kosztuja 40$ za 100) etc. szukam klasycznych blaszanych tak gdzies 7-12cm max. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi