Skocz do zawartości
  • 0

Opóźnienie obrazu względem rzeczywistości w echosondach

Mordeo

Pytanie

Mam pytanie do właścicieli róznych echosond: jak wielkie jest opóźnienie w przekazywaniu tego co jest pod waszymi łódkami do ekranu?

Ja swoją przygodę z echosondą zacząłem w tym roku kupując używaną - Eagle Trifinder - tak aby się pouczyć.

Pływając stwierdzam, że jest pewne opóznienie w pokazywaniu obrazu do rzeczywistości?

Czy są echosondy, w którcyh nie ma takiego opóźnienia i obraz jest przekazywany 1:1?

Jakie są wasze doświadczenia?

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odpowiedź wbrew pozorom nie jest oczywista. Opóźnienie jest( w dużym uogólnieniu) wypadkową;

1. Prędkości łodzi

2. Ilości wysyłanych przez przetwornik sygnałów na sekundę tzw. PING

3. Głębokości 

4. Prędkością przetwarzania sygnału przez echosondę

Im wolniej będziemy płynąć tym dokładność będzie większa. Im bardziej zaawansowanym urządzeniem będziemy dysponować także uzyskamy mniejsze opóźnienie 

• 0

Moja stara piranha opóźniała dość mocno, ale jest to kwestia przyzwyczajenia. Z czasem człowiek przyzwyczaja się i naturalnie przetwarza to co widać na ekranie. Po prostu potrafisz zlokalizować miejsce, które pokazuje echosonda, pomimo, że już go pod tobą nie ma. Mój nowy nabytek Lowrance LMS 522 przy pływaniu na elektryku pokazuje niemal w czasie rzeczywistym. Takie w każdym razie mam wrażenie.

• 0

ja bym chciał tym postem zebrać wasze doświadczenia odnośnie dokładności odwzorowania dna w czasie rzeczywistym.

Może dzięki temu uda się nam wyłonić dobre i gorsze echosondy.

Jeśli chodzi o prędkość to wiadomo, że nikt nie oczekuje, żeby płynąć 30 km/h wszystko było real time.

Będąc na rybach pływamy "patrolowo" i taką prędkość mi chodzi.

• 0

Czyli lepiej ustawic pingowanie na maxa? Czy z drugiej strony będzie to w czymś przeszkadzać?

Z mojej praktyki wynika, że na pewno należy stosować wysoki ping przy dużych prędkościach. Generalnie wysoka ilość wysyłanych sygnałów pozwala na lepsze zobrazowanie obiektu w wodzie ponieważ pozwala uniknąć "pustych" przebiegów, czego oczywiście na echosondzie nie zobaczymy bo echosonda rysuje pionowe odczytane sygnały jeden za drugim przesuwając je z reguły w prawo a pomija miejsca gdzie sygnał nie został wysłany i odczytany.

• 0

ja bym chciał tym postem zebrać wasze doświadczenia odnośnie dokładności odwzorowania dna w czasie rzeczywistym.

Może dzięki temu uda się nam wyłonić dobre i gorsze echosondy.

Jeśli chodzi o prędkość to wiadomo, że nikt nie oczekuje, żeby płynąć 30 km/h wszystko było real time.

Będąc na rybach pływamy "patrolowo" i taką prędkość mi chodzi.

Gdybyś mnie zapytał czy moja Humminbird 998 ma opóźnienie to zapewne bym powiedział że nie. Ale może to wynikać z tego, że skanując w wysokiej częstotliwości 455/800 kHz nie przekraczam 3 km/h

• 0

Czyli napływając na miejscówke po prawej stronie wyświetlacza (najświeższy obraz)mam to nad czym obecnie stoje/ płynę, a jak wygląda to z obszarem sądowanej wody ( szerokości po obu stronach łodzi)załóżmy przy częstotliwości 200kHz i głębokości ok 10m?

• 0

Czyli napływając na miejscówke po prawej stronie wyświetlacza (najświeższy obraz)mam to nad czym obecnie stoje/ płynę, a jak wygląda to z obszarem sądowanej wody ( szerokości po obu stronach łodzi)załóżmy przy częstotliwości 200kHz i głębokości ok 10m?

Moze sie przyda

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/jaka-echosonde-wybrac-jaka-echosonde-wybrac-g9-a62-p1472-k8416.html

• Like 1

• 0

Polecam papier milimetrowy i kątomierz. Wystarczy znać kąt rozwarcia stożka i narysować sobie wykres ;)

• Like 1

• 0

Wydaje mi sie, ze plywajac "patrolowo" czyli z predkosciami powiedzmy gdzies do 5 km/h i przy niezbyt duzej glebokosci (zakladam, ze przetwornik zostal zainstalowany tak jak mowi fabryka - "czolo" rownolegle do powierzchni wody) omawiane opoznienie jesli w ogole wystapi bedzie pomijalne.

Warto natomiast miec caly czas swiadomosc, ze predkosc odswiezania (czy pingowania) - "przesuwu tasmy" nie ma nic wspolnego z predkoscia lodzi. I w krancowych przypadkach moze sie zdarzyc, ze wplyniemy w cos (mam na mysli wplyniecie czyms co ciagniemy za lodka, inaczej trzeba by miec sonde "patrzaca" przed łódź)  zanim to cos zobaczymy na ekranie - przypadek ze zbyt wolnym ust. pingowania.

Przypadek ze zbyt szybkim ustawieniem pingowania - to zalezy od sondy...w sondach, ktore uzywalem do tej pory dalo sie ustawiac bardzo wolne pingowanie, natomiast szybkiego nie bardzo (biorac pod uwage zakres reg. zaobserwowany przy wolnych)

Wyszlo mi, ze korzystnie ustawic na szybko ( w mojej sondzie(sondach)) - jezeli zmiany nastepuja po sobie gwaltownie to przy ust.szybkim mozliwe jest ich zaobserwowanie. Nie zauwazylem tez jakichs dyskwalifikujacych niedokladnosci. Zawsze, jezeli sie ma watpliwosci mozna sie pobawic najezdzajac dane m-ce kilka razy przy roznych ustawieniech.

Mnie wyszlo, ze zawsze determinujaca byla fizyczna predkosc lodzi.

To jaka sonde wybrac? Tradycyjnie, jezeli komus wystarcza to co wystarcza wielu dobrym wedkarzom - sonda klasy Lowrance MArk 5X pro to taka brac (ponizej bym w ogiole nie schodzil). Natomiast trudno sie spodziewac, ze producenci wytwarzajac drogie i bardzo drogie urzadzenia, tworza je w gorszej (albo porownywalnej) jakosci. Relacja uzyskanego efektu/ poniesionych kosztow moze byc rozna w zal. od danego urzadzenia ale trend jest: jakosc idzie w parze z cena. np. sonar (aparatura), ktora badano wrak Titanica podobno miala mozliwosc wnikniecia dosc gleboko w dno.

Gumo

• 0

tylko trzeba się zastanowić z czego takie opóźnienie wynika? fale dźwiękowe będą się w wodzie rozchodzić z tą samą prędkością niezależnie od tego, czy kupimy hummina, lowrance'a czy jaxona. po jednakowym czasie wrócą odbite i zostaną wyświetlone na echu. jeżeli ona ma "laga" i opóźnia wyświetlanie, to należałoby zakładać przystanki żeby "obraz doszedł do łódki". imo echa nie "opóźniają", co najwyżej przestają wyświetlać przy prędkościach "przelotowych".

ps. Paprykarz: serio 3km/h? 

• 0

tylko trzeba się zastanowić z czego takie opóźnienie wynika? fale dźwiękowe będą się w wodzie rozchodzić z tą samą prędkością niezależnie od tego, czy kupimy hummina, lowrance'a czy jaxona. po jednakowym czasie wrócą odbite i zostaną wyświetlone na echu. jeżeli ona ma "laga" i opóźnia wyświetlanie, to należałoby zakładać przystanki żeby "obraz doszedł do łódki". imo echa nie "opóźniają", co najwyżej przestają wyświetlać przy prędkościach "przelotowych".

ps. Paprykarz: serio 3km/h? 

A konkretnie to o co chodzi z tym serio ??? Że tak szybko, czy tak wolno ? Przy skanowaniu w sideimaging producent taką prędkość zaleca i nie mam żadnych błędów odczytu ani opóźnień.