Skocz do zawartości

Kołowrotki RYOBI SLAM - opinie, uwagi

lenti20

Rekomendowane odpowiedzi

@kriskros1981, zamów szpulkę tam gdzie kupiłeś kręcioł.

Z tego co widzę to do Slama 2000 pasuje szpula z Spro RA 10100, 10200 też pewnie będzie dobra.

...Jutro jak czas pozwoli pstryknę bebechy.

Czas pozwolił i nastąpiło "jutro" :ph34r:.

Wspomniane bebechy - które aż kapią smarowidłem ;).

slam_342_zpsd0f1d189.jpeg

slam_343_zps7c94d2ea.jpeg

slam_345_zps0442e88e.jpeg

Cześć

Kupiłem w Slama 4000 w ostatnich dniach maja. Intensywnie (6 dni łowienia) eksploatowałem go na szczupakach (łowiłem głównie dużymi gumami). Od początku do teraz kręci bardzo płynnie, moim zdaniem nawet lepiej od Zaubera. Niestety mój egzemplarz już nie nawija plecionki tak ładnie jak Zauber, ale ani razu nie zdarzyło się poplątanie z tym związane. Ponadto 6 dnia łowienia rolka zaczęła głośno szumieć.

Czy wasze Slamy nawijają tak plecionkę (jak na zdjęciu) czy może warto to zgłosić w ramach gwarancji ?

Pozdrawiam

Patryk

post-48179-0-58932900-1402391646_thumb.jpg

@kriskros1981, zamów szpulkę tam gdzie kupiłeś kręcioł.

Z tego co widzę to do Slama 2000 pasuje szpula z Spro RA 10100, 10200 też pewnie będzie dobra.

Czas pozwolił i nastąpiło "jutro" :ph34r:.

Wspomniane bebechy - które aż kapią smarowidłem ;).

Jaką średnice ma kółko przekładni ?

Slam będzie zawsze gorzej nawijał niż Zauber, ponieważ ma zupełnie inny mechanizm. Jeżeli nie robi bród, to nie nie zmieniaj. Jeżeli dołożysz podkładkę, to na gorze szpuli będzie mniejszy docisk, mogą się pojawić luźniejsze zwoje i przy lekkiej przynęcie brody będą pojawiały się często. Miałem taki problem w Passion przy cieniuteńkich plecionkach. Musiałem odjąć jedną podkładkę w celu wzmocnienia nawoju u góry szpuli.

Slam będzie zawsze gorzej nawijał niż Zauber, ponieważ ma zupełnie inny mechanizm. Jeżeli nie robi bród, to nie nie zmieniaj. Jeżeli dołożysz podkładkę, to na gorze szpuli będzie mniejszy docisk, mogą się pojawić luźniejsze zwoje i przy lekkiej przynęcie brody będą pojawiały się często. Miałem taki problem w Passion przy cieniuteńkich plecionkach. Musiałem odjąć jedną podkładkę w celu wzmocnienia nawoju u góry szpuli.

Ok...dołożę podkładkę i zwrócę uwagę na ewentualny luz w nawijaniu....dzięki.

@Flame, wygląda na to, że potrzebuje podkładki pod szpulę. Ma jakieś ten Slam w komplecie?

Nieeee no oczywiście że ma -_-, komplet tytanowych podkładek, srebrny kluczyk do odkręcania, oliwka do kapnięcia na wałek posuwu szpuli itp.

Wszystko w komplecie.

Tomeeeeeeek ;), to jest kołowrotek za ~250zł i tak jak pisał @tomek_tp, cena adekwatna do jakości, od Stelki czy Luviasa dzielą go lata świetlne.

Red odpada przy zauberze bo ze szpula wyszedł mnie 250zl i mam 5lat gwar, a red 310 najtaniej a z expertowskiej czyli polskiej dystrybucji 330to chyba najmniej

Się bałem tego zaubera,i zamówiłem reda bo wiadomo że sprawdzony,no i h... Idzie na wymianę ,tyle ich miałem i pierwszy raz trafiłem na feler,niby jest gwarancja Experta ale jak widać nie wiele to zmienia,praca na sucho nie do przyjęcia, w praniu nawet nie chcę próbować.

Zauber Dragonowski myślę że za tą cenę pozamiata towarzystwo w najbliższym czasie(w tej klasie oczywiście) :)

Byłem wczoraj w sklepie i macałem tego Slama. Na sucho nie zrobił na mnie dobrego wrażenia. Ot taki plasticzak, nie czuć w nim mocy. Za to dragonowski Zauber z nową nieskładaną rączką i mięsistym knobem to miód malina. Żałuję bardzo że nie poczekałem i kupiłem Reda.

Panie @Pawgas nie plasticzany tylko ncrt (cokolwiek to jest a rzekomo to kompozyty i grafity) ;) - fakt że po rozkręceniu człek ma wrażenie że tani plasticzek w rękach trzyma.

Co do reda, a czego tu żałować ? Konstrukcja pokrewna z Zauberem, chyba że o różnice w cenie chodzi ! Ja tam nawet wolę Reda.

Edytowane przez Zwierzu

Panie @Pawgas nie plasticzany tylko ncrt (cokolwiek to jest a rzekomo to kompozyty i grafity) ;) - fakt że po rozkręceniu człek ma wrażenie że tani plasticzek w rękach trzyma.

Co do reda, a czego tu żałować ? Konstrukcja pokrewna z Zauberem, chyba że o różnice w cenie chodzi ! Ja tam nawet wolę Reda.

Niestety - trafiłem kiepski egzemplarz Reda który delikatnie mi popukuje, poza tym knob w nowym zauberze bardziej mi pasi.

Panowie do cholery :P :P :P

To mamy w starym i nowym Zauberze te same bebechy czy coś kombinowali,zmieniali??

Różnią się tylko rączką czy jak to jest w końcu??

Potrzebny ktoś z "jajami" co jednoznacznie stwierdzi ,rozkręcał i ma duże pojęcie o budowie młynków ,a nie opinie z tyłka wzięte bo ktoś coś usłyszał a kolega kolegi  mówił... ..

Kolego wyżej,ale z tego co widzę DAM kosztuję  około 450zł a my szukamy tu młynka w cenie nawet 205zł (za tyle widziałem Zauberka 1000)...a 2000 po 215zł

Edytowane przez bobesku