Skocz do zawartości

Kołowrotki RYOBI SLAM - opinie, uwagi

lenti20

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Slama 3000 od kwietnia.

Wg.mnie,po tych paru miesiącach użytkowania -woblery Salmo Executor 9 14g sprawuje się bez zastrzeżeń.Praca płynna.Nawój na szpuli plecionki wzorowy.

Zaraz po zakupie drobne smarowanko uzupełniające i jest ok.

W tym przedziale cenowym lepszy niż Shimano

• 3 tygodnie później...

W końcu mogę coś napisać.

Kołowrotek użytkuję niezbyt intensywnie od początku 2014 roku, tylko i wyłącznie z żyłką 0,16. 

Przynęty generalnie małe i bardzo małe choć na zawodach zdarza się pociągnąć jakąś nie za dużą boleniówkę. 

Do niedana spisywał się dobrze ale już wiem, że intensywny deszcz mu nie służy. Po 7 godzinach łowienia w deszcz na zawodach czuć wyraźnie zęby i to w sposób nawet dla mnie nieakceptowalny a ja jestem w stanie zaakceptować naprawdę wiele. 

Zobaczymy jak po czyszczeniu i smarowaniu ale na tą chwilę mam mieszane uczucia. 

Mam Slama 4000 , użytkowany od początku 2014 z przeznaczeniem targania gum na główkach do 20gr. Młynek jest lekki jak na swoją wielkośc, równo nawija linke, nie zauważyłem znaczących luzów, czy szumów. Jednak jest jakiś taki "plastikowy" , raczej już bym go nie kupił. 

Ehh, tak sobie czytam i czytam... Mam już ładny kawałek czasu, i powiem tak: za te pieniądze to choćby skały srały, nie trafi się lżejszy i mocniejszy. Malkontentom polecam poużywać zanim wyskrobie się absoluty o tym jak to jest on ch..wy. Operuję gwoli ścisłości rozmiarem 1000 z patykiem o cw do 9g - nie ma więc ciężko, ale ani minuta użytkowania mnie nie rozczarowała. Bardzo rozsądna pozycja za te pieniądze.

Mam ten kołowrotek na oku i mam też pytanie czy rozmiar 1000 od 2000 różni się tylko głębokością szpuli czy też średnica szpuli w rozmiarze 2000 jest większa? Waga kołowrotków jest praktycznie ta sama, różnica to tylko 2g.

Jak masz go na oku to zwróć uwagę na precyzję ustawienia hamulca. Wersja 1000/2000 ma jedną podkładkę (chyba węglową).  Przy cienkich linkach jest mały zakres ustawień. W wersji 3000 jest już więcej podkładek i większa precyzja.

Między innymi dlatego pozbyłem się tego modelu.

Waga to nie wszystko.

Jak masz go na oku to zwróć uwagę na precyzję ustawienia hamulca. Wersja 1000/2000 ma jedną podkładkę (chyba węglową).  Przy cienkich linkach jest mały zakres ustawień. W wersji 3000 jest już więcej podkładek i większa precyzja.

Między innymi dlatego pozbyłem się tego modelu.

Waga to nie wszystko.

Wiem, że waga to nie wszystko, ale do lekkiego zestawu pasuje też lekki kołowrotek z tą różnicą, że musi posiadać także precyzyjny hamulec. Skoro jest tak jak piszesz to odpuszczam temat i będę się rozglądał za czymś innym, tym bardziej, że nie mam okazji w sklepie na miejscu pokręcić i obejrzeć kołowrotka.

W ubiegłym roku kupiłem swojego pierwszego Slama w wielkości 4000 i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony płynnością pracy, spasowaniem itp. Po 5 dniach w Szwecji dałbym się za niego pokroić...ale 6 dnia zaczął szumieć. Potem dokupiłem 2 taki sam bo stwierdziłem, że ogólnie jest ok tylko łożysko w rolce do wymiany. Używałem 2 sztuk zamiennie kilka razy w roku, na wodzie stojącej i obydwa zaczęły lekko ząbkować. Równocześnie ten drugi zaczął niemiłosiernie szumieć więc wiosną tego roku kupiłem nowego stradica FB 4000 :)

Do 200 zł (za używkę) można Slama kupić, ale lepszym wyjściem jest dołożyć i poszukać czegoś używanego z Shimano...na pewno posłuży dłużej.

Szum to ich wada fabryczna... Sprzedawca u którego kupowałem Slama, od razu polecił zakupić oliwę do smarowanie łożyska rolki.

Tak też zrobiłem, ale na trzeszczenie i tyrkotanie wewnątrz kołowrotka niestety nie pomogło. Czym prędzej sprzedałem badziewiaka z Malezji czy z innego skośnookiego kraju. 

W końcu mogę coś napisać.

Kołowrotek użytkuję niezbyt intensywnie od początku 2014 roku, tylko i wyłącznie z żyłką 0,16. 

Przynęty generalnie małe i bardzo małe choć na zawodach zdarza się pociągnąć jakąś nie za dużą boleniówkę. 

Do niedana spisywał się dobrze ale już wiem, że intensywny deszcz mu nie służy. Po 7 godzinach łowienia w deszcz na zawodach czuć wyraźnie zęby i to w sposób nawet dla mnie nieakceptowalny a ja jestem w stanie zaakceptować naprawdę wiele. 

Zobaczymy jak po czyszczeniu i smarowaniu ale na tą chwilę mam mieszane uczucia. 

Niestety po czyszczeniu i smarowaniu tylko niewielka poprawa.

A więc stwierdzam, że drugi raz bym go nie kupił.

Witam, lowie kolowrotkiem, ryobi slam 2000 od kilku miesięcy.

U mnie działa bez zarzutu. Na okoniu sprawdził się rewelacyjnie. Poradził sobie z prylowem boleniowym 70+ bez żadnych problemów, hamulec płynny i precyzyjny jak na te pieniądze.

Teraz obsługuje sandaczowe wzmagania i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć.

Opinia z jednego sezonu orki 5x w tygodniu.

Pozdrawiam Jarek