Skocz do zawartości
  • 0

Power Pro - średnica

szewer

Pytanie

Witam,

Kupiłem niedawno plecionke PP 8 i 15 Lb. 8 do kija 10-30g i 15 do kija 15-40g, oczywiście do spina i z nastawieniem na szczupaki. Odebrałem je niedawno i tak mi się wydaje że jest bardzo cienka. Sprzedawca mówił mi że 15Lb to około 0,19 a 8Lb to coś koło 0,12. Mi to ni cholery nie pasuje. Kupowałem linki u sprawdzonego i polecanego na tym forum sprzedawcę więc towar jest pewny.

Moje pytanie jest następujące, ile wg Was średnicy ma 15 a ile 8Lb. I czy nie będzie to za cienko do spina.

Pozdrawiam

Szewer

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

8LB to juz jest dosc finezyjnie. Duzo zalezy od warunkow polowu, mocy Twojego kija (LB) i wielkosci przynety.

Jezeli wedzisko bedzie sztywne w szzcytowce to 8ka moze sie okazac za delikatna (moze sie zrywac przy zacieciu).

Ale masz rowniez 15LB, wiec 1 maja zorientujesz sie co jest optymalne.

Jezeli w gre wchodzi ciezkie lowienie, spore przynety, duze ryby to mozna przeanalizowac rowniez linke o oczko mocniejsza.

Natomiast na pewno nie polece zawiazywania do tego przyponu z żyłki.

Do tej 8LB plecionki kupuje takie jednorazowki z wolframu opisane gdzies do 5kg pod nazwa Stanmar. Nie za szczegolne to jakosciowo ale alternatywy nie znalazlem.

Do tej mocniejszej 15ki albo Stanmar 10kg albo jakis Sevenstrand.

Gumo

• 0

Gumo - a łapałeś w ten sposób, że tak zdecydowanie oponujesz na czerwono :lol:

Sprawdź to empirycznie - a potem czerwony.

Ja tak śmigam bardzo daleko za bardzo ciekawymi rybami...

Przynęty to blaszki, które po kilku śmigach tą plecioneczkę w mig rozerwią jak coś spieprzysz przy odpalaniu...

Pozdrawiam

• 0

@Lady D

A przeczytales dokladnie o co chodzi?

Stosowanie takiego zestawu na szzcupaki jest niewskazane z takiego powodu, ze jest bardzo pradopodobna obcinka.

A tego nie chcemy bo przyneta moze zostac w paszzcy na zawsze.

Duzo lepiej zalozyc delikatny przypon wolframowy, ktory pasuje do linki.

Stad napisalem o Stanmarze, ktory jeszzce w zeszlym sezonie byl do przyjecia jakosciowo.

Gumo

p.s.Nie mysle niczego pieprzyc przy odpalaniu. :D

• 0

Gumo - ja doczytałem post, proponuje i Tobie.

Od początku do końca...

W poście jest pytanie o delikatności plecionek 8 lbs, itd.

Na szczupaka zawsze stosuję zabezpieczenie przed obcięciem - to jest standard!

Przypon strzałowy pozwala mieć komfort rzutu, spróbuj śmignąć sto razy maksymalnym obciążeniem kija na tej 8 bez strzałówki.

Moc 8 lbs jako cieńka plecionka pozwala oddawać bardzo dalekie rzuty i utrzymuje sztywność zestawu.

Oczywiście kij nie może być pałą lecz starannie dobrany: kij-plecionka.

Jest to wszystko tak oczywiste... :D

Tylko ten kolor czerwony...

Pozdrawiam

• 0

Kupiłem niedawno plecionke PP 8 i 15 Lb. 8 do kija 10-30g i 15 do kija 15-40g, oczywiście do spina i z nastawieniem na szczupaki.

Plecionki w mocy którą podajesz są ok.

Proponuję dowiązać tylko strzałówki z żyłki mono.Ja stosuję Ownera 0,25 - 0,28 dwie długości kija.

Na szczupaka zawsze stosuję zabezpieczenie przed obcięciem - to jest standard!

Teraz jest jasnosc...poza przyponem z zylki na szczupaka jest rowniez zabezpieczenie.

I tak trzymac! :D

Gumo