Skocz do zawartości

Lekko-średni zestaw do szczupakowego castingu

wojciiech

Rekomendowane odpowiedzi

Niby znam rynek na wylot, a jakoś nie mogę obrać właściwego kierunku.

Kij pod szczupaki.

Woblery w zakresie 10-30 gram. Perch 8 sr i dr, Sting 12, Pike'i w rozmiarach 9 i 11 cm, Skinner 12, inne woblery w rozmiarze 8-12 cm.

Poza tym - gumy 4 i 5 cali na główkach do 10 gram.

Woblery również w trollu, w przelotach między miejscówkami.

Pod Curado 201e7.

Co istotne, raczej średni moduł. Żeby nie gubił ryb. No i w miarę normalnie cenowo. Mogą być i chrusty.

Moje typy:

- StC Triumph 66mhf

- Batson cb66mh albo 70h

- Fenwick 66m-f

A Wy co byście wybrali?

z góry dzięki za każdy głos w dyskusji.

No to chyba przeboleję ten brak zgrania kolorystycznego. ;)

A reszta budżetu na ponton.

Co do ciekawych chruściaków, dziś przyszedł do mnie z bassa savage gear mpp jerkbait 6' do 75 gram. Na sucho prezentuje się b.dobrze. Zobaczymy co pokaże w maju.

No to chyba przeboleję ten brak zgrania kolorystycznego. ;)

A reszta budżetu na ponton.

Co do ciekawych chruściaków, dziś przyszedł do mnie z bassa savage gear mpp jerkbait 6' do 75 gram. Na sucho prezentuje się b.dobrze. Zobaczymy co pokaże w maju.

Jakby jednak ból był zbyt dokuczliwy ,to mam leżącego odłogiem w śmiesznej, gwiazdkowej cenie ;) chodzi oczywiście o Revo.

Edytowane przez Dąbek 111

• 4 tygodnie później...

Brodzić raczej nie będziesz bo to duże rzeki , nurt mógłby Cie porwać . Krótki kijek panie , za krótki . Jest wersja 2.7m o podobnym gramażu.

O prosze np. tutaj http://jerkbait.pl/topic/33794-sprzedam-daiwa-bradia-3000okuma-black-rock-275-10-35/

Edytowane przez meth666

Jak byś dołożył do 320 zł to teraz są przeceny na wędki Dragon Guide Select i Team Dragon.

Z serii Guide Select są:

- Carina cast 230/28

-Mutant cast 198/25

-Bandit cast 230/25

-Buster cast 213/28

Z Team Dragon:

-TD 245/21

-TD 230/18

-TD 230/25

-TD 230/35

Guidy to dobre kije w tej cenie,wersje do 28gr. można przeciążyć do 40 gr spokojnie a nawet do 45,więc mają spory zapas mocy i dobrze się ładują już od 10gr.Mam wersję 213/28gr i wiem co piszę. :D

Miałem jeszcze TD 240/42 i to był też bardzo dobry kij ale miał trochę mało mocy w dolniku i był bardziej delikatny od tego GS do 28.

Jest jeszcze inna ewentualność są jeszcze kije Robinsona Diaflex'a Pro Cast 10-28 gr. za 199zł jest to bardzo dobra propozycja,co prawda nie mam tej serii w cast'cie ale mam w spinnie i jest to zaje..... kij na szczupaki i sandacze,co do wykonania tej serii to nie można się do niczego przyczepić,jest bardzo starannie wykonana i na markowych komponentach uchwyt jaki i przelotki są Made by Fuji.

W tej cenie niczego lepszego nie znajdziesz.(Sam przymierzam się do kupna diaflex'a w cast'ie do 58 gr. :D).W diaflex'ach masz jeszcze możliwość przedłużenia gwarancji do 10 lat.(za darmo). Pozdrawiam jak będziesz miał jakieś pytania to pisz.Życzę powodzenia w kupnie kijaszka. :P

Edytowane przez tik_tak275

• 4 lata później...

Cześć wszystkim, szukam jakiś castingowych zestawów na sandacza i szczupaka, jestem pewny co do multika, wybrałem VIENTO HD który będzie przy każdym ze zestawów.

Chcę się przerzucić z klasycznych kołowrotków na multiplikatory z tego względu że łowie jedną ręką i system twitchin bar ułatwi mi znacznie prowadzenie przynęty.

Potrzebuje jakiejś szczupakówki 10-30/35g znalazłem taki sprzęt: BAITCAST DAIWA PROREX XR VERTICAL 180/14-35g i wydaje mi się optymalny na lekkie przynęty i jigowanie nie za bardzo wiem jednak jaki kij wybrać na sandacza, obecnie posiadam Mikado zander do 22g jednak ten model w wersji baitcast nie występuje, i nie wiem na co zwrócić uwagę, żeby to było równie sztywne i czułe z szybką akcją. Po zatym mam też chęć sobie pojerkować, lub porzucać większymi gumami czy sweeperami a na tym kompletnie nie mam doświadczenia czy jest różnica pomiędzy kijem 40-90g a 50-120g i na czym się skupić.

Mam dość spory budżet z tego względu że, mam zamiar sprzedać to co udało mi się do tej pory zgromadzić i chciałbym jak najlepiej zainwestować te pieniążki :) Proszę was o pomoc